Innlegg

«Regjeringens exit-strategi»

Ap/Sp-regjeringen ser ut til å planlegge for sin egen exit. Men er det virkelig nødvendig å ta framtidas bedrifter og unge talenter med seg i exit-dragsuget, spør Venstres Alfred Bjørlo.

Næringspolitisk talsperson for Venstre, Alfred Bjørlo.
Publisert

Dagens regjering ser rett og slett ut til å ha gitt opp, og sitter stille og ser på at resten av verden rykker fra Norge i å omstille seg til framtida. Det er helt uakseptabelt for meg og Venstre. For oss blir kampen for framtidas næringsliv – og dermed også framtidas velferd - jobb nr 1 i året som kommer. 

Sjelden har en regjering fått så mange og så entydige råd fra gründer- og nyskapings-Norge som det siste halvåret. Det haster med å få på plass konkurransedyktige, forutsigbare og nyskapingsvennlige rammevilkår i Norge, fordi vi er i ferd med å tape kampen om både kapital, kunnskap og talenter. 

Særskattene på norsk eierskap må bygges ned. Det må gjøres mye enklere og mer attraktivt å hente flinke folk og kapital til Norge. Vi må øke satsingen på forsking og teknologi - og vi må for all del unngå å gjøre ting enda VERRE ved å innføre en helt meningsløs ny og innskjerpet exit-skatt som rammer grundere og startup-selskaper midt i solar plexus.

Ingen av disse rådene har regjeringen lyttet til i statsbudsjettet for 2025. Selv ikke i et år med et hinsides stort økonomisk handlingsrom der milliardene flyr veggimellom, finner regjeringen rom til å prioritere nyskaping. 

Glemt er løftene om 1000 nye IKT-studieplasser. Forsking og høyere utdanning er kuttposter, ikke satsingsområder. Særskattene på norsk eierskap består. Og aller verst: Regjeringen turer fram og innfører den nye exit-skatten - på tross av alle advarsler fra de som strever døgnet rundt med å bygge nye bedrifter med høy risiko.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Jeg synes ærlig talt det er til å grine av at Norge – med vårt fantastiske utgangspunkt – er i ferd med å bli et land som faller gjennom i den viktigste av alle oppgaver: Å bygge framtida. 

Norge har nå blitt et land hvor unge talenter blir rådet til å flytte ut og etablere selskapene sine i andre land. Et land som faller på internasjonale målinger over innovasjon og kunnskap. Et land med rykte internasjonalt for høy politisk risiko og uforutsigbare rammevilkår for langsiktig investering og selskapsbygging. Et land hvor offentlig sektor blir større og større, trygdeutgiftene er i ferd med å komme ut av kontroll – og nyskaping og forsking er salderingsposter. 

Venstre er Ap/Sp-regjeringens rake motsetning i alle disse sakene. Vi skal gjøre det vi kan det neste året for å få Norge på en ny kurs. Sist uke la vi fram vår egen Gründermelding med 5 konkrete mål for nyskapings-Norge i 2030, og 50 tiltak for å komme dit. 

Disse 50 tiltakene er en start, men vi trenger alle gode krefter med oss. Alternativ til dagens regjering finnes. Vi kan enda klare å snu exit-skuta. Jeg og Venstre er klar til å ta over styringa, og få Norge på en helt annen kurs.