innlegg

«Sammen kan vi styrke næringspolitikken»

Norsk gründerskap trenger konkrete tiltak og bedre rammevilkår. Gjennom sterkere organisering kan vi løfte fremtidens næringsliv og gi gründere den politiske stemmen de fortjener. 

Administrerende direktør i Abelia, Øystein Eriksen Søreide, og president i Tekna, Elisabeth Haugsbø argumenterer for at flere gründere bør organisere seg.
Publisert

Regjeringen la nylig fram gründermeldingen, som dessverre inneholder få konkrete tiltak for å bedre rammevilkårene til bedrifter i oppstarts- og vekstfasen. 52 millioner kroner foreslått over statsbudsjettet kan heller ikke kalles en politisk storsatsing på gründerskap.

Skal vi lykkes med å fremme nye, bærekraftige initiativer, trengs en felles og omfattende innsats innen forskning, innovasjon og utvikling. Vi trenger en politikk som skaper lønnsomme muligheter for innovative gründere, i stedet for å beskytte dagens næringsstruktur.

Norge står overfor betydelige omstillingsutfordringer. Skal vi møte klima- og naturkrisene, energiutfordringer og digitalisering av samfunnet må vi få fram de gode idéene og løfte fram gründere og oppstartsbedrifter. Dersom arbeidstakere og arbeidsgivere i oppstarts- og vekstbedrifter finner sammen, kan de bidra til å møte disse utfordringene. 

Dessverre er organisasjonsgraden i slike virksomheter lav – noe som svekker deres politiske innflytelse og reduserer muligheten til å påvirke rammevilkår.

Når bedrifter og arbeidstakere er organisert, styrkes deres felles stemme. Dette gir større politisk påvirkning og økt gjennomslagskraft for kravene deres. Trepartssamarbeidet, en hjørnestein i norsk politikk, er mest effektivt når alle parter deltar aktivt. Fungerer samarbeidet, er det et godt og målrettet politisk verktøy.

For å styrke fremtidens næringsliv er det avgjørende at vi har gode insentiver og forutsigbare rammevilkår for gründere slik at de kan bygge sterke, bærekraftige virksomheter. 

Dette kan vi gjøre gjennom økt organisering. Den norske modellen, med høy organisasjonsgrad og et velfungerende trepartssamarbeid, bør derfor styrkes ytterligere for å møte behovene til dagens og morgendagens næringsliv.

En høy organisasjonsgrad bidrar ikke bare til bedre lønns- og arbeidsvilkår, men også til verdiskaping og bærekraftig utvikling. Derfor er vår oppfordring til oppstarts- og vekstbedrifter og arbeidstakere i slike virksomheter: Organiser dere – sammen er vi sterkere, også politisk.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.