Founder mode

Selverklært «founder friendly manager» tar inn suksess-gründer som styreleder for å vokse

Øystein Selbekk, tidligere CEO og gründer av VisBook, investerer og blir ny styreleder i Loyco. – Han er drømmekandidaten vår, sier daglig leder Christian Erichsen som tror flere gründere kan dra nytte av ledertrening og å lytte til erfaring. 

CEO Loyco, Christian Erichsen (venstre) og Øystein påtroppende styreleder Øystein Selbekk.
Publisert

Øystein Selbekk blir ny styreleder, og tar en mindre posisjon i Loyco, som leverer lojalitetsløsninger for hotell- og retailbransjen i seks land. 

Bakgrunnen er populariteten til aktører som Booking.com og Hotels.com som i lengre tid har tatt markedsandeler, uten å dele innsikt med de enkelte hotellene. 

Loyco byttet til navnet tidligere i år etter at Bergens-baserte Loyall kjøpte Trondheim-selskapet Sky Labs, med målsetting om å bygge en større aktør i bransjen. 

Den samlede omsetningen i de to selskapene var i fjor på rundt 17 millioner, med et overskudd før skatt på rundt en million kroner. 

Ved å integrere med partnere som allerede har nødvendige godkjenninger og systemer på plass, kan Loyco tilpasse seg lokale krav. Dette skal gi selskapet en klar fordel og mulighet til å skalere raskere på tvers av grenser, samtidig som de overholder nasjonale lover og forskrifter.

Bygde opp Visbook

Selbekk bringer med seg omfattende erfaring fra både gründerskap og vekst. Han grunnla VisBook i 1995, som i dag er en leverandør av styringssystemer for hoteller i Norden. 

Selskapet er en del av svenske Visit Group, som har over 2.200 kunder i 25 land og anses som en av de fremste aktørene innen hotell- og reiselivsteknologi i Norden. I januar mottok Visit Group 100 millioner euro i investering fra PE-investor PSG Equity.

Etter salget av VisBook, skal Selbekk nå ønske å fokusere på nye vekstselskaper, og i første omgang på Loyco. 

Drømmekandidaten

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Vi er svært glade for å ha Øystein med oss som styreleder og investor. Han har en unik forståelse for hvordan teknologi kan transformere hotell- og reiselivsbransjen, og vi ser frem til å lære av hans erfaring i vår videre vekstreise, sier Christian Erichsen, administrerende direktør i Loyco. 

Erichsen har selv lang erfaring fra det å bygge software selskaper og har vært aktiv i innovasjonsmiljøet på Vestlandet, blant annet som grunnleggeren av Bergen.Works.

Til Shifter utdyper han at Loyco har vært på utkikk etter en med gründerbakgrunn til styret, og at Selbekk pekte seg ut som en drømmekandidat 

– Vi er lønnsomme og passerer 20 millioner i omsetning i år. Det er en pen vekst selv om det selvsagt skulle vært mer, men det er nå jobben begynner for oss, sier han. 

– Nå skal vi vokse fra 20 til 100 millioner, og da trenger vi sånne som Øystein som har vært med på noe tilsvarende.

Selbekk ser frem til å ta del i vekstreisen: 

– Loyco har allerede bevist at de har teknologien og løsningene som kan skaleres internasjonalt. Jeg ser frem til å bidra både strategisk og som investor, for å videreutvikle selskapet og støtte den internasjonale ekspansjonen, sier han i en kommentar.

«Founder friendly manager»

Scaleupen har dermed sikret seg mer erfaring enn de fleste andre unge selskaper. CEO Erichsen har reflektert over det og setter det i lys av den pågående debatten om «founder mode» og «manager mode». 

«Founder mode» vs «manager mode»

Sjefsbytter i typisk vekstselskaper er i høst pakket inn i en diskusjon om «founder mode» vs «manager mode», mye takket være gründer Paul Grahams virale essay om tematikken, og senere lokalisert hjem via Oda-gründer Karl Munthe-Kaas' avgang

Kort fortalt: 

Hvis den første tilnærmingen tillater større kontroll og involvering, argumenterer Graham for at den andre legger (for mye) vekt på delegering og hierarkisk styring.

Shifter ønsker å belyse flere sider av denne tematikken. Se flere saker

– Jeg ser på meg selv som «founder friendly manager», sier han med et glimt i øyet. 

Han tror mange unge gründere kunne hatt godt av en form for opplæring i ledelse, om ikke et full-skala Solstrand-program, så i hvert fall coaching fra en som har hatt skoene på.

Erichsen gikk selv i sin tid på Sjøkrigsskolen og fikk sin første ledererfaring ombord.

– En av mine første sjefer sa alltid at du skal ta vare på mannskapet. Dette var vi ganske flinke til ombord, men det tok noen år i næringslivet før jeg skjønte hva han egentlig mente – og at dette var en «allmenngyldig regel». Selvsagt skulle vi ha en god båt, men en del av utfordringen er at 40 prosent av de som er ombord egentlig helst skulle vært et annet sted. Da er man nødt til å jobbe med menneskene. Og det er jo det man må som gründer også, særlig når det er tøffe tak, sier han. 

Samtidig er han klar på at ikke alle gründere vil ta seg tid til, eller ønske, å utvikle seg innenfor ledelse. 

– Som gründer må man gjerne ta lederskap fra starten. Men det er ikke sikkert du har lyst, kanskje passer du bedre i en teknisk rolle eller som kulturbærer, og da må man finne noen flinke til å gjøre jobben for deg. 

– Jeg tror det er viktig å få frem at det ikke er så svart hvitt, det valget mellom founder og mananger også alltid. Ofte handler det om å gi gründere grunnlag for å utvikle seg som ledere.