Kathrine Myhre i Norway Health Tech og Anders Eikenes i Oivi holdt god avstand da de møtte hverandre utenfor Myhres hjemmekontor på Jar torsdag.

Setter opp direktelinje til kinesiske produsenter av coronatester og smittevernutstyr: Nå er den første leveringen på vei til Oslo

Helseteknologi-gründer Anders Eikenes la det meste til side da han så pandemien komme, og har for alvor meldt seg på dugnaden.

Publisert Sist oppdatert

Eikenes leder vanligvis det fremgangsrike medtech-selskapet Oivi. Ved hjelp av avansert linseteknologi og algoritmer jobber selskapet med å avdekke diabetes-blindhet hos pasienter i en tidlig fase, slik at det ennå kan behandles.

Da gründeren tidligere i vinter kom hjem fra reise i et Japan i coronakrise, ble han rett og slett livredd. Ikke bare over det han hadde sett i Japan og nabolandene Sør-Korea og Kina, men også fordi ting gikk sin vante gang i Norge.

- Utgangspunktet for min interesse i denne saken var at jeg så hvordan hele befolkningen i Japan var forberedt på å slå dette viruset ned. Så kom jeg hjem til Norge - der det virket som om alt var «business as usual». Ganske grell kontrast, så jeg må si jeg har vært ganske frustrert, sier Eikenes.

Anders Eikenes er gründer i Oivi.

Betalte selv

Denne frustrasjonen har gjort at han har lagt det meste til side for å sette opp en direktelinje for tester og smittevernutstyr fra Kina via sitt store kontaktnettverk i Asia. Han har vært i kontakt med en rekke helseaktører her i Norge den siste uken, etter at det ble klart at to produsenter i Kina har sagt at de kan levere CE-godkjente tester hit til landet. For å få fortgang i prosessen bestilte han 200 tester fra de kinesiske produsentene, som han nå selv har betalt for til den nette sum av fire dollar.

Testene er nå på vei med flyfrakt fra Shanghai. Shifter kjenner til at både offentlige og private aktører i helsevesenet har vist interesse for å prøve ut partiet som nå er på vei.

Dersom det viser seg at testene fungerer, og kineserne faktisk kan levere i stort kvanta, kan det potensielt bety mye for om Norge klarer å følge en av de viktigste rådene til Verdens helseorganisasjon: «Test, test, test».

- Det er et tidsvindu som er åpent nå, før det igjen kan bli tomt på lagrene, sier Eikenes.

Meget positivt

Kathrine Myhre leder Norway Health Tech og var en av aktørene som bidro i arbeidet med å øke testkapasiteten ved Oslo Universitetssykehus ved å introdusere aktører for hverandre.

På grunn av globale forsyningsutfordringer tok Roche Diagnostics Norway initiativ til å ta i bruk en ny og mer effektiv testplattform for coronavirus-testing, med deres test- og analysemaskin Cobas 6800. Roche flyttet en slik maskin som ikke var i bruk i Trondheim til Oslo, og i tillegg bestilte de ytterligere en maskin fra Tyskland. Dette ga norske sykehus og laboratorier en ny testplattform som har økt testkapasiteten betydelig.

Internasjonalt har private selskaper vært aktive med å få på plass ulike typer testutstyr, blant annet i Singapore. I USA skal nå det norsk-gründede medtech-selskapet Nurx tilby en test til utvalgte grupper. Myhre ser meget positivt på initiativet til Anders Eikenes.

- Mange av oss lurer på om det er vårforkjølelse, pollen eller corona som gjør at vi ikke føler oss bra. Men det er ingen mulighet for å få testet det, så vi vet ikke. Hvis det finnes løsninger der ute som fastleger og helsearbeidere i kommunene kan ta i bruk for ytterligere øke testkapasiteten slik at vi kan få testet alle med mistanke om smitte, er det ingenting som er bedre enn det, sier Myhre.

Kathrine Myhre i Norway Health Tech.

Uvant utprøving

Hun har forståelse for at helsemyndigheter kanskje synes det er uvant å ta slike snarveier, men påpeker at situasjonen er så ekstraordinær at også det uvante må prøves ut.

- Det som er viktig er at vi må kunne stole på svaret på testen. Så la oss sette i gang en superrask utprøving av den testen. Det er nok av pasienter der ute som vil være med på en slik utprøving, påpeker hun.

Hun understreker at testene må fungere etter norske og europeiske standarder og kvalitetskrav.

- Gevinsten av det vil kunne være enorm, sier Myhre.

Vil bare bidra

- Gründere kan jo være opportunistiske og utnytte seg av muligheter som dukker opp. Du har jo din business i Oivi som går godt, så vi kan være sikre på at dette ikke er ny startup for Anders Eikenes?

- I høyeste grad ikke. Mitt ønske er at helsemyndighetene får kontroll over situasjonen. Behovet for testing og smittevernutstyr er så stort, at det må en stor organisasjon til for å rulle ut dette. Mitt utgangspunkt er at dette trengs, sier gründeren.

Han understreker at han kjenner til usikkerheten knyttet til slike antistofftester, for eksempel at man ikke vil oppdage sykdommen før etter en stund.

- Hvis folk tester seg for tidlig, vil det kunne slå ut negativt, selv om de har sykdommen. Rapporter fra kinesiske sykehus peker på at det slike typer antistoff-tester kan detektere Covid-19 rundt syv dager etter at symptomene har brutt ut.

I tillegg til andre tester

Anders Eikenes forteller at en av produsentene som nå har sendt ham tester til Norge, tidligere har levert tester til Singapore. Han understreker at hans initiativ ikke er et alternativ til dagens testregime, som i stor grad har vært forbeholdt smittede helsearbeidere og de som har høy sannsynlighet for å ha viruset.

- Jeg tror det er utrolig viktig å være pragmatisk. Dette er ikke i stedet for, men i tillegg til, understreker helsegründeren. Det er utrolig viktig å kvalitetssjekke testene, påpeker han.

Med PCR-testene som brukes fra før, får man svar tidligere i sykdomsforløpet. Selv om sensitiviteten til anti-stoff-testene ikke er den samme som disse, og derfor ikke tilfredsstillende til bruk på for eksempel helsepersonell i en tidlig fase, vil den trolig kunne oppdage de tilfellene der pasientene er et stykke ute i sykdommen. Det vil også kunne være effektivt for å friskmelde.

Leverer også smittevernutstyr

Eikenes har den siste uken jobbet med å få på plass de nødvendige kvalitetstestene som må til før man kan bestille i større kvanta.

Oivis mann i Kina har daglig hatt kontakt med en rekke produsenter som kan levere ulike typer Covid-19 tester og annet smittevernutstyr, slik som munnbind, vernebriller, beskyttende heldekkende drakter og hansker. Produsentene har allerede levert utstyr i store kvanta til både Hubei og andre regioner i Kina de siste månedene, og vil gjerne bidra med sine erfaringer til resten av verden.

- De første testene ankommer Norge med ekspressfrakt på lørdag, sier Eikenes.

Viktig samarbeid

Kathrine Myhre i Norway Health Tech mener initiativet til Eikenes er et godt eksempel på hvordan samarbeid mellom det ordinære helsevesenet og oppstartsbedrifter kan være viktig i kampen mot pandemien.

- Store organisasjoner jobber på en annen måte, små organisasjoner er agile og kan gjøre ting raskt. Dette viser hvor viktig det er å få til slike samarbeidsflater, sier lederen for Norway Health Tech.