corporate venture

Skanska Digitals metode: Investerer i selskaper som utvikler hele bransjen

Vi trenger en komplett verktøykasse for å utvikle oss, sier direktør i Skanska Digital, Christoffer Hernæs.

Christoffer Hernæs har vært direktør for Skanska Digital siden 2022.
Publisert Sist oppdatert

I dårlige tider har store virksomheter en tendes til å kutte i innovasjonssatsingene sine. 

I Shifters kartlegging av corporate ventures-miljøene, går det frem at flere store aktører har redusert aktiviteten og at store planer om å engasjere seg i startupmiljøet, er lagt bort. Nedskaleringene har skjedd på tross av dokumenterte sammenhenger mellom jevn investering i innovasjon og langsiktig avkastning.

I dårlige tider har store virksomheter en tendes til å kutte i innovasjonssatsingene sine. 

I Shifters kartlegging av corporate ventures-miljøene, går det frem at flere store aktører har redusert aktiviteten og at store planer om å engasjere seg i startupmiljøet, er lagt bort. Nedskaleringene har skjedd på tross av dokumenterte sammenhenger mellom jevn investering i innovasjon og langsiktig avkastning.

Serie om corporate venture

Skanska investerer i teknologi for bygg- og anleggsbransjen

Entreprenøren Skanska investerer videre, senest med satsingen Smarttune og Leasi i 2024. Christoffer Hernæs har vært direktør for Skanska Digital siden 2022 og kan vise til en portefølje på fem selskaper. 

Alle driver med utvikling av teknologi for bygg- og anleggsindustrien.

  • Ditio. Sanntidsdata og kunstig intelligens-løsninger for digital styring av prosjekter i anleggsbransjen.
  • Simien. Energiberegning av boliger og næringsbygg.
  • SmartTune. Optimalisering av energibruk i bygg.
  • VirtualHouse. Digital tvilling for tekniske anlegg.
  • Leasi.  Datainnsamling i bygg og anlegg.

– Vi går som regel inn i tidlig fase og fokuserer på construction tech som har potensiale for å bli bransjeledende løsninger. Vi sitter tett på investeringene og utøver som hovedregel aktivt eierskap gjennom deltakelse i styrer og/eller felles utviklingsprosjekter, sier han.

Det er viktig at startupene utvikler løsninger for bransjen som helhet.

– Ettersom vi opererer i en bransje som den ene dagen konkurrerer og neste dag kan fungere som underentreprenør til hverandre, er vi alle tjent med å utvikle løsninger som kan bli bransjestandarder, sier Hernæs.

Han understreker at dette gjelder ikke bare for selskapets investeringer, men også for internt utviklet programvare. 

– Vi jobber kontinuerlig med å evaluere det kommersielle potensiale i våre egenutviklede løsninger og kommersialisere disse som frittstående digitale produkter. Vi fikk her vår første eksterne kunde i august i fjor og nærmer oss nå 10 eksterne betalende kunder på vårt første kommersielt tilgjengelige produkt, med flere kunder og produkter i pipeline.

Investeringsprosessen

Skanska har et mål om å heve egen konkurransekraft.

– Til det trenger vi en komplett verktøykasse for å utvikle oss, sier Hernæs.

Det innebærer å kombinere egenutvikling med kjøp av hyllevareløsninger og samarbeid og investeringer i startup.

– Vi gjør det på en strukturert måte, der utfallet aldri er gitt, men vi velger den tilnærmingen vi mener er best egnet til å løse problemet vi har identifisert.

Ifølge Hernæs gjennomfører Skanska først en funksjonell evaluering. Det innebærer at det forretningsområdet i konsernet som «eier problemet» en startup forsøker å løse, gjør en vurdering av løsningen.

– Ved positivt utfall vil typisk jeg bli involvert, der vi vurderer hvorvidt det gir noen tilleggsverdi for både Skanska og selskapet å være eier av selskapet i tillegg til å være en kunde.

Mats Staugaard og Christian Horn-Hanssen som nå forlater Schbisted Ventures, poengterte nettopp det at mange virksomheter trolig bør vurdere å være kunder før de nødvendigvis blir investor. Hernæs bekrefter at de er kunder av mange spennende caser, men ofte har takket nei til å starte en investeringsprosess utover kundeforholdet.

Dersom det blir ja på begge punktene over, starter en formell investeringsprosess due diligence. Skanska har også en rekke krav som er standard i alle deres aksjonæravtaler. 

Det inkluderer, men er ikke begrenset til vurdering opp mot Skanskas etiske retningslinjer, sanksjonssjekk av gründerteam og eksisterende eiere, inkludering av nødvendige mekanismer i aksjonæravtaler som put-opsjoner, m.m, og rett, men ikke plikt til å inneha et styreverv.

Dette vil de aldri gjøre

En ting vil de aldri gjøre: Investere først og deretter snu seg til egen organisasjon for å «selge inn» løsningen.

– Det vil gi feil incentiver for å ta i bruk løsningen, sier han og beskriver hvordan det alltid er «linja» som skal gi tommelen opp på at selskapet løser et betydelig problem som svarer på en eller flere av bransjens viktigste KPIer, forbedret operasjonell effektivitet, mer bærekraftige operasjoner og forbedret sikkerhet og kvalitet.

Skanska som eier

Skanska ønsker å være en aktiv eier, tett på utviklingen av selskapet.

– Dette gjør vi både gjennom styrearbeid, men også gjennom felles utviklingsprosjekter der det er relevant. Et eksempel på dette er hvordan vi har hatt suksess med å ta med startups som kommersialiseringspartner i forskningsprosjekter, der vi gir selskapet en vederlagsfri og evigvarende rett til kommersiell bruk av forskningsresultatene.

Det er ikke satt av et eget fond eller allokerte midler til investeringene. Investeringene tas over balansen på samme måte som ved ordinære investeringer i konsernet.