Folkefinansiering

Slik skal svensk satsing gjøre Fundingpartner størst i Norden

– I to av de tre lånesegmentene vi driver i, er det ikke konkurranse, sier Fundingpartner-sjef Geir Atle Bore.

Geir Atle Bore, daglig leder Fundingpartner.
Publisert

Fundingpartner er det eneste av de fire lånebaserte folkefinanseringsselskapene i Norge, som har hatt ståltro på SMB-lån og scaleup-lån/venturegjeld.

Mens Kameo, Monio og Oblinor har gått all-in på eiendomslån, har Bores Fundingpartner holdt fast ved at det for småbedrifter og vekstselskaper kan være et godt alternativ å ta opp kortsiktige lån i stedet for å hente kapital i en emisjon som vanner ut aksjonærene.

I fjor formidlet Fundingpartner lån til småbedrifter og vekstselskaper for 138 millioner kroner i Norge. Sammen med eiendomslånene endte Fundingpartner på et totalt utlånsvolum på 474 millioner kroner. Det tilsvarer 45 prosent av det totale utlånsvolumet i Norge, som var på 1060 millioner kroner i 2021.

– I fjerde kvartal var andelen til og med 53 prosent. Når du er blitt så stor, er det naturlig at du begynner å rette blikket mot andre markeder, sier Bore.

LES OGSÅ: Interessen for eiendom skiller norsk folkefinansiering fra resten av Europa

Henter 44 millioner

Det er derfor Fundingpartner nå henter 44 millioner kroner i emisjon som priser selskapet til 300 millioner kroner. Den største eksterne investoren er Schibsted Ventures, som går inn med 32 millioner kroner. DNB bidrar med syv, og resten kommer fra rådgivere, styremedlemmer og ansatte.

Geir Atle Bore og hans to medgründere Marius Borthen og Tor Herman Smedsrud eier etter emisjonen fortsatt 47 prosent av selskapet.

Anders C. Rønning, finanssjef i Schibsted Ventures Norge, var helt klar for å bli med videre:

– Vi har fulgt Fundingpartner helt siden den spede start og har hele tiden hatt sterk stor på teamet, men det de har fått til har likevel klart oversteget våre forventninger, sier han i en uttalelse.

Uante svenske muligheter

Sverige blir det naturlige første stoppet på den veien. Ikke bare på grunn av den geografiske nærheten og det faktum at den største eieren, Schibsted Ventures, også er en etablert aktør i nabolandet.

Her finnes det uante muligheter for å bygge et nytt marked.

– I Sverige er den ingen som driver med SMB-lån, og på scaleup-lån har vi bare sett det fra SEB, men de går etter større lån enn hva vi ser etter, sier Bore.

Det har allerede vist seg i interessen fra det svenske markedet. Det første svenske lånet som ble lagt ut og fulltegnet på plattformen, var et SMB-lån til en aktør utenfor Göteborg.

– Vi har allerede signert flere nye kontrakter, så snøballen ruller «jättesnabbt», sier Bore og avslører at en ukes besøk av den svenske markedssjefen har ført til noen tilpasninger i språket.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Større interesse for SMB-lån

Han kan også vise til tall som antyder at det her finnes et utappet marked. I de norske lånesøknadene selskapet får inn, er volumfordelingen 53 prosent eiendomslån og 47 prosent SMB-/scaleup-lån. I de svenske søknadene, som på noen måneder er kommet opp i 500 millioner kroner, er fordelingen omvendt; 55 prosent SMB-lån og 45 prosent eiendomslån.

Scaleup-lån lyser derimot med sitt fravær. Bore forklarer at det kommer når Fundingpartner er blitt mer etablert i Sverige.

Langt etter Tessin og Kameo

Selv om markedet for småbedriftslån har noen åpenbare fordeler, har Bore og Fundingpartner ikke tenkt og gi slipp på å konkurrere om svenske eiendomslån. Det er tross alt et marked som er dobbelt så stort som Norge. De to store aktørene Kameo og Tessin publiserte hver for seg lån for nesten like mye som hele det norske volumet i 2021.

Mens norske eiendomslån totalt var på 926 millioner kroner, publiserte Tessin lån for 928 millioner svensker kroner (903 millioner norske) og Kameo lån for 912 millioner kroner i Sverige, 1,2 milliarder kroner totalt i Norden.

– Vi har tro på den delen av markedet også. Ser du på deres plattformer, blir de svenske lånene stadig større. Vi tar gjerne lånene på 1-2-3 millioner som det blir stadig færre av hos dem, sier Bore.

LES OGSÅ: Norsk folkefinansiering nær to milliarder kroner i 2021

Sikter på å bli størst

At Kameo og Tessin en nær dobbelt så store i volum som Fundingpartner, er ikke noen Bore tenker så mye over. Det er et forsprang som skal spises opp over tid.

Med nye konsesjon- og investeringsregler på trappene, regner Geir Atle Bore med at bransjen som helhet skal kunne dobles i volum hvert år de kommende årene, kanskje helt frem til 2025.

Fundingpartner-sjefen håper at selskapet hans ikke skal ligge langt etter i den utviklingen.

– Målet er å bli største nordiske aktør. For å nå det målet må vi ligge der, sier Bore.