energi

Slutter i Cognite for å satse på lønnsom «side-hustle»

Nå har hele teamet bak Straumr sluttet i Cognite for å bli gründere på heltid.

Christian Nærup Børke og Petter Svingen i Straumr, sistemann, Hauk Bjørnland, var ikke tilstede da bildet ble tatt.
Publisert Sist oppdatert

En solfylt ettermiddag på Fornebu sommeren 2023 spurte Shifters utsendte reporter Cognite-ansatte Hauk Bjørnland, Christian Nærup Børke og Petter Svingen om når de skulle slutte for å satse skikkelig på Straumr, selskapet de akkurat hadde startet opp på fritiden. 

Til slutt kom det diplomatisk fra en av dem: – Spør du meg om jeg er der om 20 år, er nok svaret nei. 

Nå på en solfylt høstdag i 2024 er det klart at hele teamet har valgt å avslutte karrieren i Cognite for å bli fulltidsansatte i egen startup. 

Sistemann ut er Nærup Børke som tar skrittet nå etter tre år hos Cognite.

– Nå er det er ikke en «side-hustle» lenger. Nå er vi der at vi vet at dette er noe kundene vil ha og som vi ønsker å satse skikkelig på, sier han.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Beregninger av inntektsrammen

Straumr har utviklet løsninger for nettselskapene, både med å forstå regelverket og beregne hvilken effekt ulike tiltak kan få for inntektsrammen deres. Det er nødvendig fordi strømnettet er et naturlig monopol, hvor inntekten som hver aktør kan ta, reguleres gjennom inntektsrammer som fastsettes av myndighetene. 

I bakgrunnen ligger behovet for store kraftinvesteringer de neste årene. Det er anslått at Norge må investere 420 milliarder kroner i strømnett og ny kraft innen 2030, og da kommer slike verktøy godt med. 

Lønnsomt i første driftsår

Teamet ser ut til å ha truffet blink med Straumr-plattformen og modellen for inntektsberegning. Nå har de rundet over 40 kunder, mange av dem de aller største nettselskapene i landet.

Selv om de startet opp i mars i fjor, var selskapet lønnsomt allerede i første driftsår, riktignok uten å betale ut lønn til de tre gründerne. I 2023 fikk selskapet et resultat før skatt på to millioner på en omsetning på 2,5 millioner kroner. 

– I år ligger vi an til å minst doble ARR (årlige gjentakende inntekter), sier Nærup Børke.

Skal ikke hente penger

At selskapet fikk en flying start økonomisk, betyr også at gründerne ikke kommer til å jakte kapital. I hvert fall ikke før det skule dukke opp en større skaleringsmulighet. 

– Dere har kapret mange av de største kundene allerede. Hva slags rom for å vokse finnes det egentlig? 

Nærup Børke forklarer at de har lykkes godt med å utvikle tilleggsmoduler som de har solgt til eksisterende kunder, og at de kommer til å tilby løsninger rettet mot kraftprodusenter på sikt. 

– Det ligger det et vekstpotensial, sier han. – Samtidig har vi ingen «growth at all cost»-mentalitet, og å levere Straumr til norske nettselskaper er kjernefokuset vårt.

– Produktet må tilpasses nasjonale reguleringer og er ikke noe man kan selge til andre land uten å gjøre visse endringer. Men det er definitivt relevant å se ut av Norge, og det er interesse for slike verktøy i alle land som har regulering basert på inntektsrammer, som er de aller fleste. 

Nærup Børke forteller at de er i dialog med aktører i andre land for å bedre forstå behovene deres der. Både Norden og Tyskland er i kikkerten.

Større team er ikke en del av planen

Mens han har flyttet inn på Mesh Nationaltheatret sammen med Petter Svingen, jobber Bjørnland remote fra Ålesund. Alle nå med full lønn. 

– Vi er et lite, men effektivt team og har ingen planer om å bli flere, sier Svingen som setter pris på de korte veiene fra idé til utførelse i en liten startup, veier som ikke alltid var like korte i en stor scaleup som Cognite, med med flere hundre ansatte. – Det er nok den største forskjellen. 

Teamet forteller at de nyter friheten som følger med gründertilværelsen. En stund lekte de med tanken om å bare jobbe fire dager i uken.

– Vi følger diskusjonen rundt kortere arbeidsuker og syns det er interessant at ikke alt skal være en «grind & hustle»-kultur. Det kommer en reaksjon mot det å brenne lyset i begge ender, også for gründere med ambisjoner, sier Nærup Børke. 

Som bootstrappet selskap er de fornøyd med at de selv kan velge tempo og legge opp et bærekraftig løp i harmoni med hver enkelts livssituasjon. 

– Vi spiller et langsiktig spill, som nok ikke hadde vært mulig om vi hentet ekstern kapital, ansatt masse folk eller hadde annen ekstern innflytelse på hvordan vi går frem som selskap.

De to forteller at teamet er på samme linje når det kommer til hvor mye innsats som skal legges i jobben. 

– Hvor lenge har dere tenkt å drive med Straumr da? 

– Det blir kanskje ikke 20, men at det blir fem år, er helt klart.