FINTECH

Spiff stenger ned: «Det er en trist dag»

– Vi har ikke klart å finne en lønnsom forretningsmodell for sparing når vi ikke er bank, sier gründer Carl-Nicolai Wessmann. 13.500 brukere må finne andre måter å spare på.

Carl-Nicolai Wessmann.
Publisert Sist oppdatert

Wessmann har vært en av stayerne i de siste årenes «gründerbølge». Med mobilappen Spiff skulle han gi brukeren full oversikt over sin sparing, og muligheten til å sette opp sparemål enten alene eller sammen med andre. Så sent som i april 2021 hentet han 6,6 millioner kroner i investeringer og risikolån, som skulle sørge for «uforstyrret jobbing» med selskapets mange parallelle spare-prosjekter i minst ett år.

Nå stenges appen, opplyser selskapet og gründer Carl-Nicolai Wessmann i en epost til kundene.

«Vi har ikke lykkes med å få på plass lønnsomheten til videre drift av spareappen. Derfor har Styret og ledelsen bestemt at vi stenger Spiff-appen,» skriver han.

Stenger

Det er ikke første gang Spiff har vært i hardt vær, men Carl-Nicolai Wessmann har tidligere klart å manøvrere seg gjennom stormen.

– Høsten var lærerik og hard. Jeg måtte snakke med min kone og se på om vi faktisk skulle fortsette med dette, sa Wessmann i et intervju i Shifters podkast våren 2020.

Shifter har også skrevet om hvordan medgründer Steve Mellbye-Stølen ga seg for å prioritere familien, samt flere saker om hvordan selskapet har klart seg gjennom krevende kapitalinnhentingsrunder, som til slutt har gått bra.

Det var en ordknapp og preget gründer som snakket med oss mandag formiddag etter at nyheten sprakk om at nå er det faktisk over og ut for spareappen.

– Jeg har i dag utelukkende fokus på å gjøre en ryddig prosess for kundene. Vi jobber godt sammen med BN Bank slik at alle får informasjon om at pengene er trygge og tilgjengelig på konto i banken, sier Carl-Nicolai Wessmann.

Det er foreløpig appen som legges ned. Sammen med styret jobber Wessmann nå for å finne løsninger for videre drift i selskapet, men det er ennå ikke klarhet i hvor dette lander.

Spiff kommer til å ha appen i drift frem til torsdag 7. april, med begrenset funksjonalitet. Etter denne datoen kan brukerne kun administrere pengene via nettbanken til BN Bank.

Krevende å være utfordrer

– Hvorfor har det være vanskelig å få lønnsomhet?

– Vi har ikke klart å finne en lønnsom forretningsmodell knyttet til sparing når vi ikke er bank. Vi opplever store utfordringer med å operere i en bankinfrastruktur sammen med eller opp mot bankpartnere. Det gjør at vi ikke klarer å drive selskapet på denne måten under eksisterende spare-forretningsmodell, sier Spiff-gründeren.

Shifter har tidligere skrevet om hvordan det har vært krevende for fintech-utfordrere å bruke APIene hos bankene, men Wessmann ønsker ikke å gå nærmere i detalj om dette nå.

– Det kan vi komme tilbake til, men det er klart at når du ikke er bank så er det en utfordring å operere på samme vilkår i den samme bransjen.

Trist takk

Wessmann er lei seg for at det har gått som det har gått.

– Det er en trist dag. Jeg er veldig stolt over som alle har jobbet med Spiff, og alt det vi har fått til. Vi har bygget en veldig god spareløsning. Vi har fått inn tusenvis av kunder, som til sammen har spart 340 millioner kroner via appen, en halv million ganger.

Han mener at de 13.500 tusen aktive brukerne til Spiff er blant de beste til å spare i hele landet.

– Hele reisen startet jo med at vi ville hjelpe folk å spare. Vi har klart å bygge en tjeneste som har løst mye av den utfordringen.

– For meg som har jobbet med dette i syv år, må jeg bare takke for tilliten, takke de som har prøvd Spiff og bidratt til at fått til dette.

– Når du ser hvor dette endte, skulle du ønske at du hadde gitt deg tidligere?

– Det er vanskelig å ta en avgjørelse i fellesskap, om når man skal slutte å investere. Det er det alltid.

Kjente investorer

En rekke kjente navn har opp gjennom tidene investert i Spiff. Engleinvestor Trond Riiber Knudsen og StartupLabs Founders Fund var blant de som gikk inn tidlig, i likhet med Skyfall Invest. Silvija Seres har også en liten eierpost gjennom sitt selskap Technorocks.

De største eierne ifølge Proff er Knut Michael Aspelund i Stayer Consult, med 28,9 prosent, og Wiljar Nesse og Cathrine Vasstrands Wilcat, med 14,3 prosent. Den tredje største eieren er Gvalueinvest, med 9,6 prosent, der blant andre tidligere Telenor Digital-sjef Rolv-Erik Spilling er en av hovedeierne. Carl-Nicolai Wessmann selv står registrert med 4,8 prosent gjennom sitt holdingselskap Socreate.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*