Småbarnsfaren orket ikke gründerlivet: Da ble han nedringt av ukjente som ville gi han jobb
Steve Mellbye-Stølen var en av landets heteste gründere, men så valgte han barna. Kort tid etter hadde han sikret drømmejobben.
Tidligere i sommer hoppet den fremgangsrike gründeren av fra den profilerte fintech-startupen Spiff, som han hadde startet sammen med Carl-Nicolai «Calle» Wessmann for tre år siden.
— Jeg sa til Calle at «dette er trolig det dummeste jeg gjør økonomisk, men privat er jeg sikker på at det er riktig». Så sov jeg på det, og onsdag morgen sa jeg opp på dagen, fortalte Mellbye-Stølen til Shifter den gangen.
Han beskrev hvordan han ikke fikk det hektiske startup-livet til å gå i hop med pendling til Oslo og to små barn hjemme i Sande. Og at det dessuten alltid var litt for lite penger å rutte med.
— Du kan aldri gi barna dine nok tid. Hvis du har brukt hele dagen din på barna, gir de uttrykk for at de likevel ikke har fått nok. På samme måte blir du aldri ferdig med gründerjobben din, det er alltid shit-loads å gjøre, knallharde prioriteringer, sa Mellbye-Stølen, og meldte at han nå bega seg ut på jobbjakt.
Les også: Vibeke (39) valgte karrieren, og på kjøpet kom et barnløst gründerliv
Fulle dager med "jobbsamtaler"
Jobbjakten er nå over. For etter intervjuet der Steve Mellbye-Stølen fortalte at han ga seg som gründer i Spiff, for å prioritere familien og barna, begynte telefonene å strømme inn. Som den systematikeren han er, laget han et regneark der han skulle vekte de ulike jobbene opp mot hverandre. Familietid var naturlig nok en tungtveiende faktor.
-- Det var mange kjente, men også flere folk som jeg aldri hadde vært borti, og de ringte på grunn av artikkelen. I etterkant av den kom det mellom 15 og 20 henvendelser fra folk jeg ikke kjente fra før, forteller Mellbye-Stølen.
Plutselig befant han seg i en situasjon der han hadde rundt tre til fem samtaler om dagen med ulike potensielle arbeidsgivere.
-- Jeg hadde fulle “arbeidsdager” med samtaler i hele august, før jeg bestemte meg i månedsskiftet.
Mer enn bare panting
Det var et vidt spekter av bransjer og type jobber. Det var spesielt et par av de som ringte, som fanget Mellbye-Stølens oppmerksomhet, selv om det kanskje ikke var det mest åpenbare selskapet..
-- Du vet jo hva Tomra er, og at de har pantemaskiner. Men jeg tenkte ikke på det som en mulighet, sier Mellbye-Stølen.
Det som egentlig bare skulle være en rask kaffe på et bakeri i Drammen, ble etter hvert til en flere timer lang prat om stort og smått med direktør for digitale produkter, Chris Brasøygård, i Tomra.
-- Han fortalte om alt de gjør, og hva de forsøker å få til. Om hvordan maskinene er koblet til internett, om bruken av kunstig intelligens, og hvordan det ikke bare handler om flasker, men resirkulering av alt mulig. Og med oppmerksomheten rundt plastforsøplingen av havet, har selskapet fått et oppsving i mange land.
"Gamification" av gjenvinning
Mellbye-Stølen skal nå være produktsjef for Tomra sine forbruker- og kunderettede applikasjoner og SaaS-løsninger, og får også kommersielt ansvar for dem.
Han viser til hvordan det er stort rom for å leke med mulighetene i Tomra, og for eksempel se hvordan man kan bruke virkemidlene fra spillverdenen for å få fart på gjenvinningen. Samt utvide spekteret i hvor pengene tar veien, enten det er veldedighet eller at de settes inn på din egen Paypal-konto, slik Tomra gjør i enkelte land.
-- Du føler deg jo litt dårlig hvis du ikke panter, men du føler deg jo ikke spesielt mye bedre fordi du gjør det.
Les også: Slik er Payr-parets hektiske familieliv: Ville ikke anbefalt småbarnsforeldre å bli gründere
Nei til luksus
Stølen erkjenner at det er et stor pluss at Tomra ligger på riktig side av byen i forhold til bostedet. Tidligere brukte han buss/bil, tog og buss for å komme på jobb. Nå kutter han reisetiden fra 90 til 30 minutter hver vei, når han pendler til Asker i elbil. Selv om det er en global jobb, har småbarnsfaren et klart mål om å være minst mulig vekke fra familien. Det sto riktignok i stillingsbeskrivelsen at kandidaten måtte regne med å reise mellom 50 og 100 timer i året.
-- Jeg sa at det må dere finne noen andre til å gjøre, og det var greit.
-- Var du noen gang bekymret for at du ikke kom til å finne en interessant jobb?
-- Det er så mye kult å gjøre, så nei egentlig ikke. Men jeg var litt usikker på hvilken retning det skulle gå. Jeg er jo opptatt av at det skal gi mening.
Han fikk for eksempel tilbud fra enkelte selskaper som jobbet med det Mellbye-Stølen kaller «luksusprodukter».
-- Det ga ikke mening for meg. Det er ikke noe galt med det, men jeg trenger ikke bidra til å øke salget av noen klesmerker med 20 prosent. Ikke for å si noe stygt om det, men for meg er ikke det riktig eller motiverende nok.
Les også: Slik optimaliserer startup-paret familielivet: – Ting må være gjennomtenkt