innlegg

«Spilleregler må justeres for å fremme innovasjon og vekst»

Rom for drastiske forbedringer i offentlig-privat samarbeid, skriver Monica Mæland, direktør i Bergen Næringsråd. 

Monica Mæland om offentlig-privat samarbeid.

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) belyser i sitt innlegg viktige aspekter ved offentlig-privat samarbeid. Med Shifters nylige fokus på blant annet Helse Vest sin anskaffelse av et turnussystem som effektivt utelukket et oppstartsselskap, mener vi likevel det er rom for drastiske forbedringer i holdning, kultur og prosess for å styrke innovasjon og inkludere flere oppstartsselskaper.

Det er i alles interesse å få dette til. Ikke minst det offentlige med sin enorme innkjøpsmakt. Vi må som samfunn få tilbake en langt klarere holdning om at vårt fellesskap, det offentlige, til syvende og sist er avhengig av skatteinntekter fra private aktører for å kunne fortsatt levere tjenester til befolkningen.

Eksempelet med Helse Vest viser at en stor utfordring er at mange anbudsutlysninger er rigget på en måte som utestenger små og innovative selskaper. Strenge krav til økonomisk soliditet, erfaring og teknisk infrastruktur favoriserer etablerte aktører. Dette hindrer både innovasjon og mangfold i leverandørmarkedet.

 

For å sikre at også oppstartsselskaper får muligheten til å delta, mener vi det må gjøres endringer i praksis. Dette kan inkludere:

  • Mindre kontrakter for pilotering og testing som ikke krever omfattende oppstartsressurser.
  • Bruk av kontraktsopsjoner, hvor offentlige aktører bedre kan legge til rette for skalering dersom piloter lykkes.
  • Reduserte krav til tidligere erfaring eller økonomisk soliditet i tidlige faser av samarbeidet.
  • At kritisk offentlig infrastruktur hensyntar leverandørrisiko som ikke nødvendigvis er knyttet til selskapets størrelse. Dette må gjøres konkret og aktivt i hvert tilfelle.

Offentlig innkjøpsmakt som innovasjonsverktøyDet offentlige, vårt fellesskap, har enorme mulighet til å fremme innovasjon gjennom strategiske anskaffelser. Denne makten må brukes bedre for å stimulere til nye løsninger og næringsutvikling. Kultur, og noen ganger ideologi, er dessverre hindringer som for ofte kommer i veien. Anskaffelsesmodeller bør vektlegge utvikling av løsninger fremfor kun pris.

Som DFØ påpeker, bidrar klare forventningsavklaringer til tillit mellom partene. Vi er enige, men mener at det samtidig bør følge klare planer for hvordan piloter kan føre til større samarbeid.

Fra ovenfra-ned til partnerskapOvenfra-ned-holdninger virker lite inviterende for oppstartsmiljøer. Fokus bør være på å hjelpe små bedrifter til å møte kravene, gjennom partnerskap og veiledning. For å lykkes, må vi ha et anskaffelsesregelverk og prosesser som inkluderer, ikke ekskluderer, de mest innovative aktørene. Dessverre har vi nylige eksempler på det motsatte innen helsevesenet. Håpet er at dette snart hører fortiden til.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.