Petter Stordalen.

Stordalen har fått nok av gründerkonkurranser

Hotellkongen delte ut millioner til sultne gründere, men nå endrer han taktikk.

Publisert Sist oppdatert

Petter Stordalen rundet av selvbiografien Jeg skal fortelle deg min hemmelighet, gitt ut i 2015, med oppfordringen: «Send meg din beste idé, så investerer jeg én million kroner i den jeg tror mest på.» Det skal senere ha kommet inn over tusen bidrag, og åtte finalister ble plukket ut til å pitche ideen foran en jury, inkludert Stordalen.

Deretter fulgte årlige konkurranser om den såkalte Strawberry-millionen, konsernets investering i nordiske gründerbedrifter. På vinnerlisten fra oppstarten i 2016 til 2018, står selskapene Wipeit, Bluelice, Keybutler, Bikefinder og Tibber.

Så droppet hotellkongen hele konkurransen, og det ble i fjor ingen utdeling.

Det betyr ikke nødvendigvis at hotellkongen har fått avsmak for startups. Stordalens kommunikasjonssjef, Ida Holen, begrunner valget med et ønske om heller å følge opp eksisterende investeringer, fremfor å finne flere.

– Interessen rundt Strawberry-millionen var så stor og førte til etableringen av så mange selskaper at vi nå må prioritere å følge opp disse, heller enn å lyse ut flere konkurranser, skriver hun i en epost til Shifter.

Følger opp investeringene

Videre forteller Holen at de mest sannsynlig ikke kommer til å dele ut Strawberry-millionen i 2020 heller, men at det ikke er endelig besluttet.

CEO i Strawberry Equities, Kenneth Andersen, forteller at de allerede har fulgt opp med ytterligere kapitalinvesteringer i flere av de utvalgte oppstartsselskapene.

– Tibber er eksempel på et selskap hvor vi har gått inn med kapital i flere runder, og vi ser et enormt potensial fremover, sier han til Shifter.

Han legger til:

– Samtlige er unge, gründerdrevne selskaper som typisk trenger kapital i ulike faser mens de er i en tidlig vekstfase.

Stordalen investerte i fjor i prisjegeren og oppstartsselskapet Tjommi.

Han skal ifølge E24 ha tatt ut 585 millioner i utbytte fra selskapet Strawberry Fields i perioden 2014 til 2018. Det skal ha fått hotellansatte til å reagere da de selv fikk 15 øre i timen i lokalt tillegg, som et resultat av fjorårets lokale lønnsforhandlinger.

Les mer om selskapene Stordalen investerte i gjennom Strawberry-millionen: