Studenter strømmer til sommerjobber i startups: Derfor valgte de Appfarm
Den beste læringen dersom du drømmer om å bli gründer, mener StartupLab-sjefen.
– At vi som studenter i løpet av en sommer kan utvikle et ferdig app-produkt er ganske unikt. Oppgaven er mulig å gjennomføre på grunn av den teknologien Appfarm har kommersialisert, som gjør at man kan utvikle apper og digitale løsninger svært hurtig, uten å programmere, sier Magnus Hauge Langholm.
Han er én av seks summer interns hos Appfarm denne sommeren. Selskapet holder til hos Arkwright X på Aker Brygge i Oslo.
Av de seks, er Langholm på tremanns-teamet fra NTNU som i løpet av sommeren på egenhånd utvikler et helt nytt produkt for en kunde.
Kunden er oppstartsbedriften Inbario som kommersialiserer et nytt digitalt verktøy for risikoplanlegging i industrien.
Produktet er en app som forbedrer kartlegging og planlegging av risiko, og gir beslutningsstøtte for å håndtere usikkerhet i større og komplekse prosjekter.
Det er første gang Langholm jobber i en startup. Det har derimot gitt mersmak.
–Når du jobber i et lite selskap, er vi tett på ledelsen. Vi får også muligheten til å møte kunder og ta avgjørelser. Det er veldig gøy og lærerikt, sier han.
Økende interesse for startups som sommerjobb
Daglig leder i StartupLab, Per Einar Dybvik, sier de har sett mange positive erfaringer med internships, sommerjobb eller deltidsjobb for startups.
Han sier StartupLab opplever en økende interesse fra studenter som ønsker sommerjobb, deltidsjobb eller internships i startups.
De ser også en økende interesse fra universitetene som ønsker en bedre tilrettelegging for utplassering og etter hvert også med studiegivende poeng.
– Derfor jobber vi tett med flere universiteter og studentmiljøene for å tilrettelegge for dette. Det er av grunnene til å StartupLab befinner seg på Blindern, sier Dypvik.
For de fleste startups er motivasjonen å rekruttere de flinkeste studentene, spesielt IT-studenter med interesse og kunnskap om utvikling, programmering og statistikk/matematikk.
For startups er internships eller sommerjobb en fin måte å bli kjent med hverandre på og få testet ut studentene for senere å kunne rekruttere.
–Derfor blir ofte studenter som er i ferd med å avslutte en masterutdannelse, de mest attraktive. Det er en hard kamp om de skarpeste hodene og man må ofte være tidlig ute med gjøre seg attraktiv for studentene.
– For studentene vil ofte oppgavene være mer praktisk orientert enn i mange større konsulentselskaper og langt mer relevant enn sommerjobb i en butikk. Mange studenter drømmer om å bli gründere og da vil kanskje den beste læringen være å starte som intern eller sommerjobb for en startup, sier Dybvik.
Konkurransedyktige betingelser
Hos Appfarm forteller Langholm at han var i dialog med flere større, etablerte selskaper for sommerjobb i februar/mars 2020. De ble alle fire avlyst på grunn av pandemien.
Appfarm var derimot et av selskapene som holdt det gående.
– Mange tenker at startups eller vekstbedrifter ikke er trygt. Det er nok litt overdrevet, mener jeg. Det var ikke Appfarm som droppet studentene den sommeren, sier han.
Han har de siste månedene snakket mye med medstudentene på NTNU om sommerjobbene de forskjellige har.
Inntrykket han har er at startups har konkurransedyktige betingelser.
Han mener flere med rette kan utvide horisonten på hvor de vil jobbe.
– Det er mange som kunne utrettet mye ved å prøve seg i et mindre, voksende selskap . Alle burde prøve en startup minst én av somrene sine under studiet, sier Langholm.