Kimberly Larsen og Lasse Andresen i Indyriot.

Svensk storfond satser på norsk Facebook-utfordrer

Lasse Andresen og Kimberly Larsen henter 26 millioner kroner til sin community-tjeneste Indyriot. Blant de nye eierne er en investor som var lei av å gå glipp av norske godbiter.

Publisert Sist oppdatert

I sommer kunne Shifter fortelle at to av de mest profilerte gründerne i Norge har funnet sammen, etter at tech-duoen hadde holdt prosjektet hemmelig i over ett år. Kimberly Larsen fra Time to riot og Forgerock-gründer Lasse Andresen har tatt opp kampen med ingen ringere enn Facebook.

Den nye plattformen deres, Indyriot, legger til rette for å bygge trygge nettsamfunn uavhengig av de store teknologigigantene. Tjenesten er «white label», som betyr at eksempelvis en klubb selv kan sette sitt eget preg på plattformen og integrere det mot eksisterende nettsider.

Blant de første kundene til Indyriot er flere profilerte fotballklubber som bygger et «community» der spillere, supportere og sponsorer kan møte hverandre. Spillerne kan ha egne profiler, sponsorene kan skape innhold overfor supporterne, klubbene kan ha markedsplasser for kjøp og salg av utstyr og billetter, det kan være spesial-eventer med Q & A fra garderoben og andre nyhetsoppdateringer.

– Da sosiale medier tok over verden, trodde vi at avstanden mellom nettverksbaserte merkevarer som idrettsklubber, næringsklynger, eller underholdning og deres følgere kom til å krympe. Men faktum er at den har vokst. Vi vil at merkevarer skal eie sine egne nettverk, sier Andresen.

En såkornsrunde ble overtegnet med det dobbelte nesten før selskapet var stiftet. Nå har duoen gjennomført en ny og større kapitalinnhenting på totalt 26 millioner kroner. Også denne gangen var planen å hente mindre, men interessen var så stor at de gikk for tre i stedet for to millioner dollar. Selskapet prises til drøye 86 millioner kroner, før kapitalinnhentingen.

Folk og forretning

Investeringsrunden er ledet av svenske Spintop Ventures og Lyse Vekst. I tillegg går Tomorrow Today, investorene som ledet an i forrige runde, inn med mer kapital.

– Indyriot kan fundamentalt endre digitale samfunn og sette integriteten til individet og nettverket i sentrum. Vi elsker digital disrupsjon og ønsker å være en del av å gjøre den digitale verden til en bedre plass, lyder en uttalelse fra partnerne Finn Persson og Sami Niemi i Spintop Ventures.

Det svenske investeringsselskapet så seg nødt til å komme sterkere på banen i Norge, etter at den norske antiporteføljen deres vokste seg for stor. Blant annet har Persson tidligere fortalt Shifter at han takket nei til Huddly - to ganger. Omsider har selskapet satt i gang investeringsaktiviteten her til lands. Debuten kom da de satset på Nomono i fjor.

Finansielle muskler

Indyriot-gründerne forteller at de har sett etter investorer som har erfaring med å skalere abonnementstjenester rettet mot bedriftsmarkedet (B2B SaaS).

– Spintop har en blanding av teknisk og finansiell kompetanse. Dessuten tenker vi rundt neste sving. Dette er starten på et løp som går mot en A-runde. Da er det ikke noe vits å få inn investorer som bare vil sitte å se på i neste gang, sier Lasse Andresen.

Han og Larsen har vært opptatt av å få inn investorer som tenker langsiktig, og har finansielle muskler til å bidra med mer vekstkapital i kommende runder.

– Vi ville ha folk som forstår at det tar tid å bygge et internasjonalt software-selskap. Hvis investorene begynner å mase om exit eller overskudd etter to-tre år, er de ikke noe for oss. Vi må se at vi er på samme reise, understreker han, eller som hans gründerkollega sier det:

– Det må være en felles tanke om hvordan verden ser ut og hvor den er på vei. Dette må reflektere tilbake på hvordan de tenker om produktet. Det er dessuten stor forskjell på de som har sett seg inn i området vårt, og de som ikke har gjort det.

Etter å ha vurdert amerikanske investorer, falt de ned på en beslutning om at det passer bedre i neste fase. Spintop er i samme tidssone, og er samtidig en VC med en svært offensiv internasjonal profil, ifølge gründerne.

– Vi har fått i både pose og sekk, mener Larsen.

Ingen skjeve vilkår

Gründerne har vært ute en vinternatt før, og har også filtrert vekk de som kommer med skjeve vilkår. Det må være gi og ta begge veier. Andresen med sin lange fartstid fra internasjonal tech, er allergisk mot investorer som krever vetomuligheter og andre særrettigheter i avtalene med gründerne.

En ting er investorer som prøver seg på å presse gjennom skjevheter i forholdet til gründerne eller andre aksjonærer. En annen ting er kjemien ellers, og samarbeidsklimaet i hverdagen - noe de to fant hos Spintop.

- Når beile-perioden er over, og due dilligence-prosessen begynner, krever det mer av deg. Hvis det fortsatt føles bra, selv om det er krevende, er det et kjempegodt tegn. I fremtiden skal man jo ikke bare leke og le sammen, men utføre hardt arbeid, sier Larsen.

De har også vært grundige med referansesjekkene.

- Man må ikke bare snakke med porteføljeselskapene som har gjort det bra. Der oppe er jo alt fryd og gammen. Man må snakke med de som har hatt utfordringer underveis, høre hvordan forholdet til investorene da har fungert, påpeker Andresen.

Dobler staben

Indyriot planlegger nå å doble antall ansatte, og har nå lyst ut 14 stillinger, innenfor alt fra utvikling, customer success og administrasjon. De ønsker å bygge opp bedriften her i Norge.

- Vi har lyst til å benytte oss av kompetansen som er å finne her, nå når startup-økosystemet er mye mer modent enn før. Vi vil ha salgskanaler i de andre landene, men det er utrolig mange flinke folk her i Norge, mener Larsen.

- Det er jo kortreiset teknologi i verdensklasse, sier Andresen, med et smil.

For ordens skyld: Tomorrow Today, som har investert i Indyriot, var også en av de tidlige investorene i Shifter.

PLUSS

Engleinvestoren fryktet det verste under pandemien, men innrømmer at han tok feil