Investor
Thomas Falck: – Kan være duket for ny bred oppgang
Gitt at inflasjonen stabiliseres og krigen avsluttes, er engleinvestoren optimist med tanke på verdistigning i årene som kommer. Men han vurderer likevel å gi seg med startup-investeringer i Norge.
Engleinvestor og tidligere Investinor-styreleder, Thomas Falck, investerte i syv nye startups i 2024 (se faktaboks).
- Samtidig fulgte han opp 14 investeringer med kapital og realiserte to selskaper. Både Celsia og Catenda ga, ifølge ham selv, «ok avkastning».
- Tre selskaper i porteføljen ble nedskrevet til null. Patentec og Friend Software som ble avviklet, og HigherEd hvor Falck lot seg vanne ut totalt.
Kort oppsummert startet han året aktivt, men bremset litt opp i andre halvdel.
– Jeg bremset av flere grunner, sier han og peker på begrenset likviditet i startup-porteføljen som en av dem.
LES OGSÅ Slik oppsummerte han 2023
Tiltagende bekymring rundt det han frykter kan bli konsekvensene av det han beskriver som «stadig forverrede rammevilkårene for gründere i Norge», gjorde ikke saken bedre.
– Det er en økende usikkerhet rundt muligheten for å kapitalisere opp casene med hjelp fra utenlandske investorer, sier han. Når Investinor samtidig tilføres ‘null’ og Regjeringen står på sin smått absurde exit-skatt for gründere, så vurderer jeg nå å avslutte nyinvesteringsaktiviteten i norske start-ups i Norge.
Går bra med selskapene i USA
Falck varslet i høst at han fremover kom til å investere relativt sett mer i USA og mindre i Norge. Så langt tyder det på at spådommen står seg.
– Det aller meste av det jeg har investert i i USA, går bra. Mens det er mer blandet i min norske portefølje, sier han.
Han synes likevel porteføljen utvikler seg godt samlet sett.
– Men tre år med et litt tøffere marked tærer på for flere. Jeg er nå uansett mindre fokusert på nyinvesteringer, men følger selektivt opp i gode caseer i eksisterende portefølje der det trengs, hvor prisene er fornuftige og det ellers gir mening.
Forventer bedre tider
Fremover forventer han at markedene for unoterte selskaper vil ta seg opp igjen, kanskje allerede fra andre halvår 2025.
Engleinvestorer er avhengig av frisk kapital for å kunne gjøre nyinvesteringer, men mangelen på exiter i form av oppkjøp og børsnoteringer de siste årene har gitt mange en likviditetsskvis. Falck forventer bedre forhold også på denne fronten fra 2026 og frem mot 2030.
– Inflasjonen er kommet ned, rentene henger litt igjen her, på grunn av særnorske forhold, og om krigen i Ukraina også ebber ut, er det duket for en ny bred oppgang, sier han. Børsene har jo allerede skutt fart.
Bull på cyber
En av nyinvesteringene er norske Hugin som tilbyr nettsikkerhet til små og mellomstore bedrifter. Cyber er et område som Falck tror kommer til å forbli spennende. Hugin trekker han frem som et eksempel på et selskap som kan stå foran et kommersielt gjennombrudd i år. På den listen finner man også Aiba som gjør nettet tryggere for barn og Synderys som har et system for å sikre at hardware ikke har blitt utsatt for hacking eller datalekkasjer.
SaaS - fortsatt «en uovertruffen modell»
Ellers har han investert mye i SaaS (software-as-a-service) gjennom årene, både som engleinvestor og gjennom fondene til Viking Venture. Argumentene for er mange. SaaS-selskapene har lave kapitalkrav og høye marginer på omsetningen.
Men mange SaaS-bedrifter har slitt de siste årene, i likhet med andre teknologiselskaper. Og med fremveksten av generativ AI, har enkelte stemmer også begynt å snakke om at SaaS-modellen vil få konkurranseproblemer i møte med AI-agenter som kan løse mange av de samme problemene.
Falck er ikke overbevist om at det er så enkelt.
– SaaS forblir en uovertruffen forretningsmodell, sier han og legger til at AI vil bygges inn i SaaS-kategorien og også drive frem nye markeder.
Samtidig tror han at en av markedets foretrukne markedsføringskanaler, såkalt «inbound» (se faktaboks) nå er i ferd med å spille seg ut.
– Ja, jeg leter nå etter nye konsepter for markedsføring og salg. Ulike community platformer og mer lokale markedsføringskonsepter har jeg tro på. Mer tradisjonell PR via troverdige medier vil nok også få et come-back.
Alt som lukter av forretningsmodeller som krever mye kapital og subsidier holder han seg langt unna.