Økosystemet for startups
DNB-topp slår gründer-alarm
– Hvis vi ikke har nyskaping som øker sysselsettingen og gir ny verdiskaping, så har vi jo ikke en fremtid for norsk næringsliv i det hele tatt, sier DNBs direktør for bedriftsmarked, Rasmus Figenshou.
– Vi er genuint bekymret for Norges posisjon som gründer-nasjon.
Det sier DNB-topp Rasmus Figenschou fra et av landets beste utkikkspunkter. Som leder for bedriftsmarkedet i en av Nordens største banker har han fingeren på pulsen til næringslivet.
Og akkurat nå er summen av meldingene fra kundemøtene så negative at banken ser et behov for å snakke høyt.
– Hvis vi ikke har nyskaping som øker sysselsettingen og gir ny verdiskaping, så har vi jo ikke en fremtid for norsk næringsliv i det hele tatt, sier han.
På møtene kommer det høyt og klart frem at bedriftsledere ikke føler seg hørt.
– Det er en opplevelse der ute at grunnstammen ikke lyttes til, sier Figenshou. – Når gründere og de som jobber med å etablere nye forretningsmodeller og nye bedrifter prøver å sette ord på det som er viktig for dem, så faller det for døve ører.
Figenshou advarer mot at trenden får fortsette, slik at de som i dag forsøker å nå igjennom med dialog, gir opp.
– Til slutt velger folk å flytte eller å finne på andre ting.
Det går et skille mellom levebrødsgründere, som frisører og hundesalongeiere, og gründerne som søker seg mot venturekapital og ønsker å vokse raskt og globalt. Det er den siste gruppen Figenschou bekymrer seg særlig for.
– Den gruppen som ønsker å satse internasjonalt, utgjør et mindretall i statistikken, men det er de som har potensial for å bli virkelig store i fremtiden. Disse er også med på å legge grunnlaget for et større økosystem som hele bredden av gründernorge er avhengige av, sier han.
– Gründernes død skjer ikke nå, men at de negative ringvirkningene blir store på sikt, det er jeg overbevist om.
Vi er ikke Sverige
Når den første frustrasjonen er ventilert, er det gjerne mangel på vekstkapital som går igjen som tema på kundemøtene.
– Hvorfor tror du Sverige lykkes bedre på dette området enn Norge?
– Det tror jeg har flere årsaker. Noe handler om at de har større industriell kompetanse enn i Norge. De har ikke kunnet lene seg på råvarer, slik vi har gjort fra tiden med sild og tømmer til olje, gass, vannkraft og aluminium. Sverige har måttet bygge industri, og så har det hatt noen familier som har vært gode på det.
Nylig ble det kjent at DNB kjøpte det svenske forvaltermiljøet Carnegie Holding AB. Med et ferskt blikk på Sverige har Figenschou har fått øye på enda en interessant forskjell mellom nabolandene.
– Det er veldig interessant faktisk. I Sverige er det en tradisjon for at tidlig fase går på børs i mye større grad enn her hvor det ofte er private oppkjøpsfond som tar over eierskapet. Summen av mange små investorer som tar risiko i tidlig fase er mye større der, og slik har det vært helt tilbake til 80-tallet hvor svenske småsparere er med på verdiøkningen i vekstselskapene. Her har incitamentene hatt en del å si. Sverige var tidligere ute med ordninger a la aksjesparekonto enn oss. De har også enkelte ordninger rettet mot små bedrifter som vi aldri har hatt.
Fortsetter med DNB Next
Det har ikke manglet på dårlige nyheter for startup-miljøet de siste årene. Equinor har lagt ned sin akselerator med Techstars, og Schibsted skalerer ned venturesatsingen sin, som på høyden pløyde en milliard kroner inn i nordiske startups. På toppen av et dårlig kapitalmarked har regjeringen hisset på seg gründerne med en exit-skatt som gjør det krevende å flytte fra Norge.
Nå viser tall fra SSB også en årlig nedgang i nyetableringer i første halvår 2024 på nesten fem tusen.
Figenschou lover at i hvert fall DNB NXT vil fortsette å være en del av økosystemet fremover.
– Vi kommer til å fortsette å være en viktig arena for å koble idéer og kapital, sier han. – Og vi ser ikke mindre oppslutning om det. Kanskje fordi andre steder trapper ned, har vi rekordoppslutning i år.
DNB NXT har nå over 13 lokale møteplasser for gründere rundt om i Norge.
Lån kan ikke erstatte egenkapital
– Kunne dere tatt en mer aktiv rolle også som utlåner til startups?
– Bank og finans spiller en viktig rolle for alle oppstartsbedrifter, som rådgiver. Vi kan informere om alt fra lovpålagte krav til støtteordninger og administrering, men vi er ikke egnet til å prise egenkapital. Dessuten kan lån aldri være en erstatning for egenkapital. Lån må balanseres opp mot tilstrekkelig egenkapital. DNB tilrettelegger også for mange offentlige gjeldskilder som vekstsgarantilån fra Innovasjon Norge og Eksfin. Samt at vi er den eneste norske banken som tilbyr EUInvest-lån til gründere i vekstfasen.