KONKURS

Tjommi-gründeren kjøper eget konkursbo og driver videre

Petter Stordalen og de andre storaksjonærene i «gamle» Tjommi har ikke lov til å bli med videre. Nå jakter gründer Henrik Johannessen kapital igjen.

Tjommi-gründer Henrik Johannessen.
Publisert Sist oppdatert

Siden 2018 har oppstartsselskapet Tjommi hjulpet tusenvis av brukere med å få utbetalt penger fra butikker som opererer med prisgarantier. 

Blant investorene som har satset penger på konseptet, er Petter Stordalen. I vår fortalte gründer Henrik Johannessen til Finansavisen at de snuste på det britiske markedet - og jaktet kapital til en prising på en kvart milliard kroner.

Overraskelsen var derfor stor da meldingen om konkurs kom i sommer.

– Det var en uheldig situasjon. Det skjedde plutselig, sier gründer Johannessen til Shifter.

Det har tatt ham litt tid å bli klar for et intervju. Omsider vil han likevel snakke, og grunnen er klar:

– Jeg har kjøpt tilbake selskapet fra kreditorene, forteller Johannessen.

Hemmelig pris

Etter forhandlinger med kreditorene er det nå inngått en avtale som gjør at Johannessen igjen kontrollerer alle aksjene, og milliongjelden til selskapet er slettet. I det danske Centrale virksomhedsregister er det opprettet et nytt selskap ved navn Tjommi Newco, der Johannessens holdingselskap står som eneeier.

Partene vil ikke avsløre prisen, eller hvordan kjøpet er finansiert.

– Nå skal jeg hente nye penger og prøve å sette sammen teamet igjen. Jobben her og nå er å sette sammen en kapitalrunde ganske raskt, sier Johannessen.

– Ikke en enkel oppgave, ettersom selskapet du selger inn gikk konkurs for få uker siden?

– Nei. Selskapet har gått konkurs, og man må bygge en historie der. Jeg tar en stor risiko med å bruke mine egne penger på å kjøpe selskapet tilbake, vedgår han.

Feilslått kapitaljakt i London

Veien frem til konkursen startet egentlig i november, da selskapet så smått begynte å rigge seg for en ny kapitalinnhenting. Da var planen å hente en større runde i Storbritannia på rundt 50 millioner kroner. Johannessen flyttet til London for å få hjulene til å rulle. Det var da han gikk ut offentlig med en prisantydning på 250 millioner kroner.

– Det var en vanskelig tid å hente penger på. Derfor valgte vi internt å gjøre en liten runde, og da var det et krav at alle de store eksisterende investorene skulle være med, forteller han.

En av de største aksjonærene satte seg derimot på sidelinjen, ifølge Johannessen, uten å ville avsløre hvem. Da gikk selskapet i stedet for en rekonstruksjon, som innebærer forhandlinger med alle kreditorer om en samlet ordning, for å rydde opp i gjeldssituasjonen. 

Prosessen skulle kjøpe Tjommi 12 måneder, til kapitalmarkedet forhåpentligvis så litt bedre ut.

I denne prosessen skulle eksisterende aksjonærer også skyte inn fem millioner danske kroner, som med dagens kurs tilsvarer omkring 7,5 millioner norske.

– Alt var «committed». Men så dukket det opp en detalj i midten av sommerferien, som investorene ikke aksepterte, ifølge Johannessen.

Detaljen som veltet lasset

I bunn og grunn handlet dette om at den danske storaksjonæren EIFO (Export and Investment Fund of Denmark, tidligere Vækstfonden), hadde et konvertibelt lån til Tjommi på 1,9 millioner kroner (og et vanlig lån på 3,4 millioner kroner). Dette ville bli værende etter rekonstruksjonen, noe som innebar at EIFO fortsatt kunne konvertere gammel gjeld til aksjer om Tjommi skulle bli en suksess.

Dette nektet imidlertid de andre investorene å gå med på, ettersom de med rekonstruksjonen ville tape sine penger.

– Vi snakket ikke med noen andre, fordi alt var klart. Men da det likevel ikke gikk, og vi ikke hadde tid til å snu oss rundt, er advokat pliktig til å sende konkurs med en gang.

Shifter har vært i kontakt med Petter Stordalens Strawberry, som ikke ønsker å kommentere verken prosessen eller utfallet.

Personlig risiko

– Det var tungt der og da. Men jeg var nede én dag, og så handlet det om å finne løsninger, sier Johannessen.

I praksis var det største kreditor som satt med makta etter konkursen. Etter kort tid godtok de forslaget fra Johannessen om å kjøpe selskapet tilbake.

– Det er jeg som tar risikoen med å hente penger og pusle det sammen. Det ligger mye jobb fremfor meg. Det er en tøff og hard oppgave, etter en lang prosess med finansiering som startet i november. Samtalene startet i februar, så gikk vi inn i en brorunde og rekonstruksjon, og nå skal jeg inn i det her.

– Hvordan håndterer du det?

– Den eneste måten å klare det på, er å tenke som en idrettsutøver. Med nok søvn, mat og trening, da kan man pushe ting ganske hardt. Det kommer et stopp på et punkt, men nå føler jeg meg fin.

Ny pengejakt

Planen er nå å drive selskapet etter samme plan som før konkursen. Det vil si at tjenesten opprettholdes i Norge, Danmark, og Storbritannia.

– Nesten alt er som før. Oppgaven nå er å få penger inn så raskt som mulig. Nå kjører jeg på for å få lukket og puslet alt på plass igjen. Ellers skjer det ingenting, sier Johannessen.

Han mener en første liten kapitalinnhenting vil være på plass i løpet av august eller september. Deretter skal en større runde gjennomføres før nyåret.

18 avgjørende måneder

Ifølge Johannessen er Tjommi-appen lastet ned 200.000 ganger, mens om lag 100.000 brukere er aktive.

Selskapet tjente tidligere penger ved å ta en andel av summen brukere får utbetalt hvis Tjommi tar innkrevingsjobben, men driver nå med en partnerskapsmodell der butikkene i stedet betaler ut gavekort. Inntektene til selskapet kommer utelukkende fra partnerbutikkene.

– Det er et «no brainer»-produkt. Kampen har handlet om å tjene penger på brukerne. Vi har jobbet intenst med modellen med partnere. Produktet handler om å få nye kunder, og sørge for at de kommer igjen i flere runder. Tallene de siste månedene har vært veldig lovende. Vi forventer å komme til et punkt med tanke på inntekter i løpet av noen måneder, som er gode nok til å hente et større millionbeløp i euro, mener Johannessen. 

Deretter legger gründeren opp til et 18-måneders budsjett som skal ta selskapet til en situasjon der de kan drive uten å hente mer mer penger.

– Fordi det er en tjeneste som kan drives med et lite team og enkelt kan skaleres til nye land. Vi må holde kostnadene lave, mens inntektene stiger. Men vi skal ikke stoppe i Danmark og Norge, sier Johannessen.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Kompis med kreditorene 

– Hvordan er forholdet til eierne som nå har tapt penger på Tjommi?

– Forholdet til de som var investert er veldig bra.

Betingelser knyttet til lån selskapet hadde før konkursen, gjør derimot at de største aksjonærene ikke kan være med videre. Disse er Strawberry Capital AS (Petter Stordalen, 13 prosent), Nordic Makers ApS (Sitecore-gründer Lars Fløe Nielsen, 13 prosent), og Earlbook Holdings (styreleder Jesper Jarlbæk, seks prosent). 

EIFO, som hadde et konvertibelt lån til selskapet, kan heller ikke investere i nye Tjommi.

– Det var en alt annet enn planlagt konkurs, spesielt fordi de tre største ikke kunne investere etterpå, sier Johannessen.

– Hva har du lært av prosessen?

– Den største lærdommen er hvor hardt det er; hvor vanskelig det er å klare det. I disse tidene er kravene så høye. Man har et lite team, og forventningene er skyhøye. Men jeg har ikke noe problem med det. Det er i disse tidene de ok selskapene skiller seg fra de som virkelig blir noe stort. Det holder jeg fast ved. Dette er en liten hump i veien.