Engleinvestorer

Tøff pengejakt? Disse engleinvestorene har ikke latt seg skremme av inflasjonspøkelser, tech-krakk eller russisk krigshissing

Fem engleinvestorer som står parat med midler til den rette gründeren.

Moderland-monumentet i Kiev og engleinvestorene Bjarne Melbye, Sabine Ameln, Morten Kroslid, Christian Rokseth og Trygve Skibeli.
Publisert

Verdien på mange tech-selskaper har falt som en stein på verdens børser det siste året. Flere profesjonelle investormiljøer har overfor Shifter varslet at det kommer til å påvirke verdsettelsene av oppstartsbedrifter også.

Gründer og engleinvestor Murshid M. Ali uttalte at han som frittstående engleinvestor, merket verdifallet for tech-selskapet godt og at han måtte ta en investeringspause som følge av likviditetsskvis.

– Dette gir spesielt utslag hos investorer som HNWI (journ. merk: high net worth indivduals), «family offices» og andre som har plassert en god del formue i aksjer, og som vil vegre seg for å realisere tap som de kan investere i tidlig-fase, sa Ali, og påpekte at han selv har plassert «nær alt av tilgjengelig kapital» i tidlig-fase oppstartsselskaper.

– Og ser at mange av dem som ikke har kommet langt nok på moment, inntekt og de rette målene for å tiltrekke seg institusjonell kapital, nå sliter, sier han.

Ali peker for eksempel på et porteføljeselskap i Sverige som nå, bare noen få måneder etter forrige kapitalinnhenting, henter på lavere verdsettelse.

– Dette vil nok prege mange fremover. Men er en del av spillet, sa Ali til Shifter.

Men så langt er det lite som tyder på at andre engleinvestorer er kommet i samme situasjon.

En rundspørring Shifter har gjennomført den siste uken, viser at mange av englene som stod klare for et år siden, fortsatt gjør det.

Morten Kroslid

Morten Kroslid har de siste 20 årene etablert og investert i en rekke selskaper. Som regel har han vært interessert i selskaper som har mål om å radikalt forbedre en næring eller virksomheter som bidrar til FNs bærekraftsmål.

Til Shifter sier han nå at han fortsatt ser etter investeringer. Han rapporterer attpåtil at det er stor rift om de beste casene.

– Har forstått at det er stor interesse fra investorer og at startups kan velge hvem de vil ha med, sier han.

Av selskaper han trekker frem, finner vi kryptoanalyse-selskapet Firi og fintech-selskapet Lendwill. som begge har utviklet seg bra gjennom de siste emisjonene.

Nå ser han spesielt etter selskaper som driver innen proptech og oceantech, hvor han også allerede er aktiv via Shineup.no og SoftSeaweed.

For ett år siden indikerte han en vilje til å gå inn med 100.000 til en millioner kroner. Nå har han økt det laveste beløpet til 200.000, mens taket fortsatt ligger på millionen.

Trygve Skibeli

Trygve Skibeli er forretningsrådgiver i IT-selskapet Miles og styreleder i NorStella. Han har bakgrunn fra IBM i både Norge og USA, og har kompetanse på åpen innovasjon innen finans og datadeling. En god del av gevinsten fra medgründerskapet i Intility har gått inn i oppstartsselskaper.

Skibeli er klar på at han fortsatt er klar for å investere i 2022 og 2023.

Særlig er selskaper innen bærekraft og helse i kombinasjon med kunstig intelligens interessant. Samtidig har han økt det laveste Investeringsbeløpet fra 50.000 til 100.000, mens taket ligger fast på 500.000 kroner.

Bjarne Melbye

– Vi er alltid på utkikk etter gode selskaper, og har alltid kapital tilgjengelig for gode selskaper.

Det sier Bjarne Melbye i investeringsselskapet 2M2D (som også er investert i Shifter).

Melbye sier at kortsiktige svingninger i markedene på ingen måte er avgjørende for dem.

– Vi ønsker å være der pucken er litt fram i tid, siden det fort tar 3-6 år før det er sannsynlig at det virkelig tar av i et selskap.

– Har du hørt om selskaper som har fått problemer med å hente nødvendig kapital i det siste?

– Det er sikkert selskaper som må jobbe hardt for å få tak i kapital i dag, men sånn skal det også være. Det vi så på euronext 2020/21 var for mye kapital til for lite gode selskaper. Dette skulle vi gjerne vært foruten, og det har nok skremt noen, men tech-selskapenes fremgang er neppe forbi.

2M2D følger hele tiden makrotrendene, og enda viktigere på hva som kjennetegner de beste teamene.

– Som alltid ser vi etter teamene, det kommer før teknologi og markedsmuligheter. Vi er opptatt av at de løser et reelt problem, og vi tror og mener teamet har det som skal til. Mange i vår portefølje går så det suser, og vi leter alltid etter kombinasjonen av bra team og traction, som vi så raskt i Wanda, Consigli, Safety Wing og VEV. De har veldig godt moment. Chooose skyter også fart igjen etter en lang korona-nedtur i flybransjen.

Størrelsen på investeringene ligger på stedet hvil på tidligste fase mellom 500.000 og en million kroner.

– Vi vil nok investere i frem til åtte selskaper i løpet av 2022, og gjør en liten oppgang fra tidligere år, sier Melbye.

Christian Rokseth

Christian Rokseth i Stavanger startet selskapet Pixavi og solgte det etter 12 år til tyske Bartec i 2013. Siden har han investert gjennom investorsamarbeidet Sprettert.

Også Rokseth fortsetter å investere de kommende årene.

– Jeg er langsiktig. Nå ser jeg etter gode team som har teknologi og produkt med internasjonalt potensiale og som gjerne treffer nye og kommende trender og markeder, sier han.

Områder han synes er spennende nå er innen IoT og sensorteknologi (internet of things), robotikk, programvare og der hvor han kan bidra med sin kompetanse.

Typiske investeringsbeløp er fra 300.000 til en million kroner.

Sabine Ameln

Ameln har en portefølje bestående av tradisjonelle papirer i tillegg til tidligfase-selskaper. Hun har vært inne i edtech-selskapet Learnlink og psykologistartupen SuperEgo/overvinne.

Tidligere har hun beskrevet egen investeringsstil som relativt konservativ og risikoavers, men hun sier til Shifter at hun alltid er åpen for å investere når spennende muligheter innenfor hennes strategi presenteres.

Typiske investeringsbeløp har variert mellom 50.000 og 600.000 kroner.