elbil-lading

Tungt verdifall i ladeutfordrer

Amina Charging måtte ty til svært fordelaktige preferanseaksjer for å få med aksjonærene i intern runde. 

Fredrik Lima, gründer og CEO i amina

Amina Charging har gjennomført en intern kapitalinnhenting på 32 millioner kroner, med en betydelig rabatt fra tidligere runder. 

Det fremgår av dokumenter som Shifter har sett. 

Amina Charging har gjennomført en intern kapitalinnhenting på 32 millioner kroner, med en betydelig rabatt fra tidligere runder. 

Det fremgår av dokumenter som Shifter har sett. 

Da Statkraft Ventures investerte i 2023, ble Amina verdsatt til en halv milliard kroner etter penger. 

I denne runden, rettet mot eksisterende aksjonærer, ble prisen satt til 40 millioner før penger (72 millioner etter), som tilsvarer 92 prosent lavere verdi. 

Gründer og daglig leder Fredrik Lima bekrefter at kapitalrunden ble gjennomført til en lavere verdsettelse enn i forrige runde. 

– Dette var en intern runde med bred deltakelse blant eksisterende aksjonærer, og derfor er det ikke riktig å trekke direkte paralleller til en ekstern markedsprising. Vi ser på denne runden i konteksten av selskapets langsiktige strategi, og vi er fortsatt godt posisjonert for vekst, sier han til Shifter.

Elbil-makredet bremset opp

Amina Charging ble startet opp i 2021 av en liten utbrytergruppe fra Zaptec. Idéen var å lage billigere og mindre avanserte elbil-ladere rettet mot massemarkedet. Så kunne andre ta seg av programvaredelen i ladeprosessen. 

Selskapet ble raskt populært blant flere av kraftselskapene med venture-arm, som Eviny Ventures, Lyse Vekst og Statkraft. Statlige Nysnø investerte i en 87-millionersrunde tilbake i 2022. Etter at Nysnø investerte i 2022, var verdsettelsen på selskapet 260 millioner (etter penger).

Da Easee fikk store problemer med svenske tilsynsmyndigheter, lå det en forventning om at dette var Aminas store mulighet til å ta markedsandeler. 

Men da Shifter høsten 2023 gjestet kontorene på Forus med utsikt mot den store lokale lade-konkurrenten, lå svakere salgstall for elbiler i Europa der som et bakteppe.

Det gjenspeiles nå i salgstallene. For ifølge Finansavisen økte Amina omsetningen med bare 11 prosent til rundt 33 millioner kroner i fjor. 

Lima peker på 2024 som et mellomår med fokus på produktutvikling og forberedelser for fremtidig ekspansjon. 

– Selv om vi ikke nådde de vekstmålene vi hadde satt oss, er vi godt posisjonert i markedet. Vår langsiktige strategi fokuserer på bærekraftig vekst og å bygge et solid fundament for fremtidig suksess, sier han til Shifter. 

«Sikret» fem ganger investert beløp

Fra dokumentene fremgår det videre at runden ble gjennomført med utstedelse av preferanseaksjer. Innehavere av disse, som nå altså kontrollerer over halvparten av stemmene i selskapet, får førsterett på pengene fra en eventuell exit eller oppløsning og salg av eiendelene.

Engleinvestorer, blant annet Trond Riiber Knudsen, har tidligere uttrykt misnøye med preferanseaksjer fordi tidlige investorer ofte vannes kraftig ut og tvinges med på ufordelaktige betingelser. 

I denne runden, hvor de som tegnet seg mottok Aminas preferanse B-aksjer, får innehaverne førsterett på provenyet fra eventuell exit tilsvarende det høyeste av opp til fem ganger investert beløp (minus eventuelle utbytter), eller det de hadde fått dersom aksjene var blitt konvertert til ordinære aksjer (med bytteforhold 1:1). 

Det fremgår ikke hvem som faktisk investerte i runden, men aksjonærene fikk tilbud om å tegne seg forholdsmessig og runden ble fulltegnet. 

Selskapet byttet nylig styreleder da Thomas Falck ble erstattet av Ingvald Løyning.