gründerliv

Undersøkelse: Gründere har søvnløse netter og 80-timersuker - og de elsker det 

Dette krever det egentlig å være en norsk tech-gründer, ifølge en ny undersøkelse utført på Antler-selskaper.

Martin Sunde, Wendi Lai og Aleksander Johansen er gründere i Importflow.
Publisert Sist oppdatert

Drømmen om å bygge noe stort kommer med en pris. En ny undersøkelse fra Antler viser at norske tech-gründere jobber i snitt over 80 timer i uken og ofrer både lønn og privatliv i jakten på suksess. Til tross for en enorm dedikasjon, føler mange at de ikke får den anerkjennelsen de fortjener.

Studien, som omfatter innsikt fra over 120 europeiske gründere i Antlers portefølje – hvorav 11 prosent er basert i Norge – tegner et tydelig bilde av hverdagen til de som satser alt på å bygge morgendagens selskaper. 

Drømmen om å bygge noe stort kommer med en pris. En ny undersøkelse fra Antler viser at norske tech-gründere jobber i snitt over 80 timer i uken og ofrer både lønn og privatliv i jakten på suksess. Til tross for en enorm dedikasjon, føler mange at de ikke får den anerkjennelsen de fortjener.

Studien, som omfatter innsikt fra over 120 europeiske gründere i Antlers portefølje – hvorav 11 prosent er basert i Norge – tegner et tydelig bilde av hverdagen til de som satser alt på å bygge morgendagens selskaper. 

(Se faktaboks om undersøkelsen i bunn av saken).

Beinhardt, men elsker det

Hele 78 prosent av de norske gründerne i undersøkelsen beskriver gründerlivet som det hardeste de har gjort. 

Arbeidsuken er for mange ekstremt lang. 57 prosent av de norske gründerne rapporterer om arbeidsuker på over 60 timer, mens hele 21 prosent jevnlig jobber mer enn 80 timer i uken. 

Dette står i kontrast til debatten om at europeiske gründere ikke jobber like hardt som sine amerikanske kolleger.

Savner lønn og fritid

Lønn (42 prosent) og balansen mellom jobb og privatliv (28 prosent) pekes ut som de største ofrene som gjøres for å kunne dedikere seg fullt og helt til oppstartsselskapet.

Bekymringene som holder norske gründere våkne om natten handler i stor grad om for lav utviklingshastighet (36 prosent), kundetilgang (21 prosent) og for kort tidshorisont før pengene tar slutt («runway», 21 prosent). I tillegg opplever 43 prosent at familien uttrykker bekymring og forvirring rundt valget om å forlate trygge karrierer for å bygge selskaper.

Til tross for disse utfordringene og den store påvirkningen på privatlivet,a svarer 100 prosent av gründerne at de elsker det de gjør og føler seg belønnet av karrierevalget.

– I Norge og i Europa er det mer sannsynlig at du blir en olympisk medaljevinner enn gründeren av et «unicorn-selskap». Selv om begge krever lignende nivåer av ambisjon, motstandskraft og utholdenhet, får ikke gründere den samme anerkjennelsen. Faktisk føler norske gründere seg mindre verdsatt enn gründere noe annet sted i Europa. Vi må endre oppfatningen og støtte de flotte gründerne som dedikerer livene sine til å bygge selskaper i verdensklasse i Norge, sier Kristian Jul Røsjø, partner i Antler.

Overgang fra Singapore

Wendi Lai, medgründer av den norske fintech-startupen ImportFlow som Antler har investert i, deltok i undersøkelsen. 

ImportFlow integrerer miljødata og produktinformasjon i fakturaer for å gi bedrifter bedre innsikt i eget forbruk og bærekraft på tvers av verdikjeden. 

Lai, som opprinnelig er fra Singapore, kom til Norge etter et gründerforsøk innen delingsøkonomien i London. Hun forteller om personlige ofre. 

– Å flytte fra hjem, familie og venner for å være nærmere mulighetene – spesielt i EU, som er mer i tråd med ImportFlows bærekraftsmål – har vært et betydelig skifte. Jeg har også måttet justere livsstilen min, være mer forsiktig med pengebruken og utsette visse bekvemmeligheter for å holde fokus på å bygge selskapet. Det er en del av forpliktelsen som følger med å jage noe ambisiøst, sier hun.

– Kjenner du deg igjen i funnet fra undersøkelsen om at gründere i Norge jobber opp mot 80-timer i uken? 

– I Norge har man mer uuttalte grenser mellom arbeid og fritid.  Gründere jobber kanskje 60 og noen ganger opp mot 80 timer per uke, men har lite å gjøre med  hverandre utenfor standard arbeidstid. Dette ropes det ikke om, men det er et veldig tydelig skille mellom arbeid og fritid, sier hun. 

I Singapore er 60 timersuker ansett som normalt.

– Der er det veldig klare forventninger rundt arbeidsmengde. Og investorer bruker det gjerne også i markedsføringen av gründere, «her er det noen som jobber veldig hardt, og slike ting». Er det bra eller dårlig? Jeg vet ikke. Det er i hvert fall vanskelig å kombinere med familie, da oppstår det gjerne litt desperate situasjoner. 

På spørsmål om hva som driver henne, peker hun på teamet. 

– De er skarpe, dyktige og dypt engasjert i det vi forsøker å bygge. Fremfor alt er de veldig gode mennesker. Vi presser hverandre til å bli bedre, og den felles energien holder meg gående. Å vite at det jeg gjør hver dag direkte flytter virksomheten fremover er motiverende. Og muligheten til å skape verdi på mine egne premisser og bygge noe som vil løse et reelt problem, er veldig motiverende.

Savner anerkjennelse

Undersøkelsen avdekker også at kun syv prosent av de norske gründerne oppgir økonomisk gevinst som sin hovedmotivasjon. I stedet handler det om å ha en positiv innvirkning på verden (29 prosent) og å skape reell innovasjon (29 prosent).

Men en klapp på skulderen hadde ikke vært så verst. For mens amerikanske tech-gründere ofte hylles og får en viss stjernestatus, føler 86 prosent av de norske gründerne i undersøkelsen at deres dedikasjon og engasjement ikke får den anerkjennelsen det fortjener. Dette er det høyeste tallet i Europa.

Lai mener at gründere fortjener mer anerkjennelse:

– De fleste gründere gjør dype, usynlige ofre. Fra livsstilsendringer til økonomisk risiko som familiene deres også føler på. De løser komplekse problemer de er unikt posisjonert for å håndtere, ofte uten garanterte resultater. Og selv om mange startups mislykkes, er den staheten det krever å forfølge oppdraget i seg selv verdt anerkjennelse. Det handler ikke bare om søvnløse netter eller å droppe luksus, det handler om hva vi gir opp som ingen ser.

For å yte sitt beste som gründer, har Lai lært viktigheten av å kjenne sin egen rytme:

– En av de største endringene for meg var overgangen fra en strukturert jobb til gründerlivets åpne lerret. Jeg måtte lære når mine naturlige «dypdykk»-perioder er og tilpasse dem teamets rytme. For meg gjøres strategiarbeid best tidlig om morgenen når hodet er klart, med møter og samarbeid senere på dagen. Å kjenne og respektere sin egen flyt er nøkkelen til å yte sitt beste, sier hun.

Fakta om undersøkelsen

Undersøkelsen ble gjennomført i mars 2025 blant 128 gründere som bygger teknologiselskaper i tidlig fase (fra pre-seed til Serie A) i Storbritannia, Tyskland, Nederland, Frankrike, Sverige, Danmark, Norge og Finland. Alle var tilknyttet Antler-systemet.