konsulenter
Unntak for IT-konsulenter muligens i sikte – ett år etter innstrammingen som førte til protester
Regjeringens innføring av strengere innleieregler for arbeidskraft skapte rabalder. Nå foreslås unntak, men mye er fortsatt usikkert.
Ett år etter at regjeringen strammet inn reglene for innleie av arbeidskraft, kalles det inn til høring for å opprette et midlertidig unntak fra godkjenningsordningen for IT-konsulenter.
Dette skjer etter omfattende protester fra selvstendige næringsdrivende og enkeltkonsulenter, som omtalte regelverket som et «næringsforbud».
– I utgangspunktet er dette er veldig bra, sier Eldri Mossige, daglig leder i konsulentutleieselskapet Folq, som har etterspurt raskere handling for å få på plass et slikt unntak.
Fra 1. januar 2024 ble det ulovlig å leie inn arbeidskraft fra selskaper som ikke er registrert og godkjent som bemanningsforetak av Arbeidstilsynet.
Flere konsulenter med eget AS der de selv er eneste ansatt, har beskrevet hvordan dette har gjort det nesten umulig å drive selvstendig, ettersom disse ikke kan godkjennes som bemanningsforetak (les mer om endringene i faktaboks!).
Som svar snudde arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) på forsommeren, og lovet utredning av et snevert unntak for noen yrkesgrupper.
Senere ble det varslet mulig høring til høsten. Det var likevel først i desember høringsprosessen ble igangsatt.
– Innrømmer feil
I høringsnotatet fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet påpekes det at intensjonen aldri har vært å «innskrenke selvstendige IKT-konsulenters mulighet til å selge sine tjenester».
– Det er langt på vei en innrømmelse om at reglen har rammet feil, og da spesielt overfor IKT-spesialister, påpeker Mossige.
Hun håper unntaket kommer raskt, men er usikker på om høringsutspillet vil endre allerede etablerte praksiser blant oppdragsgivere, som har endret rutinene for å unngå risiko for lovbrudd.
Derfor er det viktig at regjeringen nå er krystallklare, mener hun.
– Unntaket er på overtid. Det er fortsatt stor usikkerhet der ute. Nå må det ryddes opp, understreker Folq-sjefen.
Kunne vært unngått
Dersom regjeringen innfører et midlertidig unntak, vil IKT-konsulenter igjen kunne konkurrere på markedet uten risiko for lovbrudd.
Mossige mener imidlertid at regjeringen kunne unngått problemene ved å undersøke nøyere på forhånd.
– Dette kunne man forutsett, sier hun og legger til at konsulentene har betalt prisen for hastverket.
Mossige roser likevel regjeringen for nå å ha lyttet:
– De kommer med innrømmelse på innrømmelse etter at de har fått mer innsikt om hvordan konsulentmarkedet fungerer, deriblant at det er innleiekontrakter som dominerer og ikke oppdragsavtaler.
Mossige peker på argumentet om at konsulentene fortsatt har kunnet ta på seg forhåndsdefinerte oppdrag lovlig.
– Men det er ikke slik man driver med IT-utvikling i dag, påpeker hun og forklarer at mange gjerne leier inn konsulenter som ekstra arbeidskraft, ettersom det er knapphet på nok IT-spesialister og at mange gjerne vil drive selvstendig.
Midlertidig unntak
Forslaget som har blitt sendt ut på høring med frist 29. januar er altså todelt.
- Regjeringen vil innføre et midlertidig unntak for IKT-næringen fra godkjenningsordningen for bemanningsforetak. IKT-konsulenter kan dermed tilby sine tjenester igjen uten at oppdragsgiver risikerer lovbrudd.
- I tillegg har de foreslått å sette ned en arbeidsgruppe som skal se nærmere på permanente regler for IKT-næringen – for å kartlegge utfordringer i regelverket for næringen, og for å komme med forslag til løsninger.
Statssekretær Per Olav Hopsø har tidligere svart at de har ønsket å utrede grundig før de kaller inn til høring, slik at de ikke ender opp med en ny utfordring rundt neste sving.
– Det er viktig for oss at de forslagene vi kommer med er treffsikre, og at de balanserer behovene til IT-konsulentene med de viktige endringene som allerede er gjort for å styrke arbeidstakernes rettigheter, sier Hopsø
Han understreker nok en gang at regelendringen har fått utilsiktede konsekvenser, og at regjeringen aldri har hatt intensjon om å begrense muligheten for selvstendige IT-konsulenter til å tilby sine tjenester.
– Vi har ønske om en løsning som både sikrer behovet til IT-konsulentene, og samtidig ikke uthuler de viktige endringer denne regjeringen har gjort, både for innleie, og klargjøringen av arbeidstakerbegrepet.
– Vi mener forslaget vi nå har sendt på høring balanserer disse hensynene, sier han.
Fortsatt usikkerhet
Til tross for regjeringens forsikringer er mye fortsatt uklart, mener Mossige. Hun peker på uklarheter i høringsnotatet om hvorvidt innleie av konsulenter fra aksjeselskap med én ansatt fortsatt må organiseres som oppdrag eller ansettelse.
Rundt dette mener hun regjeringen taler med to tunger i høringsnotatet.
– Det må komme en tydelig uttalelse fra departementet og instruks til Arbeidstilsynet om at det ikke vil medføre negative konsekvenser for innleiere å leie inn selvstendige konsulenter med eget AS, så lenge den partssammensatte arbeidsgruppen holder på med sin utredning, understreker Mossige.
Hvis ikke forsvinner hele poenget med å oppheve kravet om godkjenning som bemanningsforetak for IKT-konsulentene, legger hun til.
Venstres Alfred Bjørlo, som har engasjert seg, deler bekymringen til Mossige. Han påpeker også at det er utfordrende å definere hvilke grupper som skal omfattes av unntaket.
– Departementet innrømmer selv at det er vanskelig å avgrense hva som er IKT-spesialister og ikke.
Han mener uansett det er for snevert at unntaket kun skal gjelde for de som har skapt mest «rabalder», altså IKT-konsulentene.
– Dette rammer også andre, for eksempel i designbransjen. Det enkleste ville være å lage et unntak for hele bransjen, men de er under press fra LO om å gjøre unntaket så snevert som mulig, sier Venstre-politikeren.
Han mener regjeringen ikke bør bruke mye mer tid på saken:
– Høringsfristen er i slutten av januar. Når den er over, bør unntaket komme på plass allerede i februar – gjelde hele bransjen og være krystallklart på at innleie kan gjøres på samme måte som før de nye reglene fra 2023 slo inn. Det trengs ikke flere måneder, mener han.