It
Vil ha unntak for IT-konsulenter raskere: – Fortjener tydelighet
Folq etterlyser fortgang i innføringen av et unntak for innleie av selvstendige IT-konsulenter, etter omstridt regelendring tidligere i år. Regjeringen varsler mulig høring til høsten.
– Det er et lite paradoks at regelendringen ble innført nærmest over natten, så bruker man så lang tid på å utrede hvordan et unntak skal se ut, sier Eldri Coss Mossige, administrerende direktør i konsulentutleieselskapet, Folq.
Shifter har tidligere skrevet om regelendringen fra 1. januar, som i praksis har gjort det ulovlig å leie inn arbeidskraft fra et selskap som ikke er godkjent som et bemanningsforetak.
Etter mange protester, deriblant fra flere selvstendige IT-konsulenter, lovet arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) på forsommeren utredning av et snevert unntak for noen yrkesgrupper.
Selv om mange dermed kunne senke skuldrene, er det likevel fortsatt mye usikkerhet, ifølge Mossige – som etterlyser mer tydelighet.
– Jeg savner mer fra Brenna, deriblant en tidslinje eller instruks for hvordan man skal forholde seg til dette frem til unntaket kommer. Det synes jeg hun skylder alle som er berørte, understreker hun, som likevel er glad for at det nå kommer unntak.
Har kostet mye
Folq er blant flere som har løst utfordringene konsulentene opplevde, ved å innføre en ny utleiemodell tilpasset kravene.
Modellen går ut på at selvstendige IT-konsulenter blir ansatt hos Folq, som er et godkjent bemanningsforetak slik loven krever. På den måten kan IT-konsulenten ta oppdrag, mens Folq blander seg minst mulig inn og tar en lav andel av omsetningen.
Selv om de har funnet en løsning, har det likevel kostet, forteller Eirik Martinsen, finansiell direktør i Folq.
– Om regjeringen ender opp med å gå tilbake til hvordan det var før, har det likevel gått med ekstremt mye tid og kostnader, hos både de som leverer og leier inn tjenester. Man har kanskje innført grep som ikke var nødvendige likevel, påpeker han.
Mye usikkerhet
– Dere er altså blant dem som har funnet frem til løsninger. Hva gjør da at dette fortsatt er et problem?
– Endringen skjedde tilnærmet over natten og var dårlig kommunisert. Senere skjønte man at de hadde store konsekvenser, som har skapt mye usikkerhet og frustrasjon, svarer Mossige og fortsetter.
– På kundesiden er man derfor usikker på om man leier inn lovlig og hva som er konsekvensene. De selvstendige konsulentene har blitt utrygge på om de i det hele tatt kan fortsette som selvstendig næringsdrivende.
– Flere er redde for å trå feil i påvente av unntaket. Både oppdragsgivere og selvstendige IT-konsulenter fortjener også mer tydelighet om hva som skal gjelde i denne overgangsperioden, supplerer kollegaen.
Selv om Folqs løsning har fungert godt, vil selvstendig næringsdrivende helst være nettopp selvstendige, påpeker Mossige.
– De vil ha sitt eget AS der de har full kontroll og ansvar for å selge egne tjenester. Det er mye bra fleksibilitet og gode grunner til det, sier hun.
Strammet inn
Usikkerheten har i tillegg ført til at flere aktører har sluttet helt å leie inn selvstendige IT-konsulenter, ifølge Mossige.
– Så har denne kontrabeskjeden kommet, men kun gjennom media. De som har strammet inn holder dermed på praksisen til de hører noe annet direkte fra myndighetene, sier hun.
– Er dere redde for at det skal etablere seg som en praksis i markedet dersom det tar tid å få på plass unntak?
– Ikke blant private. Jeg er ikke veldig redd for det. De som tok grep fra dag én har allerede gjort jobben og investert i det. Det kan jo hende de holder på praksisen fordi det blir merarbeid å gå tilbake. Så jeg frykter det litt blant offentlige aktører, svarer Mossige.
Trenger konsulenter
Både hun og Martinsen påpeker at det er bra at man også ansetter faste IT-eksperter, men at det fortsatt er gode grunner til å ha selvstendige IT-konsulenter.
– Når det er behov for spesialkompetanse eller ekstra kapasitet er det mye bedre for markedet å kunne leie inn, uten forpliktelser ved fast ansettelse. Da blir det mye mer fleksibelt, sier Martinsen.
– I tillegg er det ikke nok IT-kompetanse i markedet til at alle skal ansettes fast, legger Mossige til.
Lover høring til høsten
Brenna har altså tidligere vist forståelse for frustrasjonene flere har uttrykt etter regelendringen.
Tirsdag svarer statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø fra arbeids- og inkluderingsdepartementet, på spørsmål om når et unntak kan komme på plass.
– Vi har sett at endringene i innleieregelverket har fått noen utilsiktede konsekvenser for IT-konsulenter. Vi har hatt flere møter med folk i bransjen og bransjeforeninger om saken for å danne oss et godt bilde på utfordringene, skriver han i en e-post til Shifter.
Han lover at saken har høy prioritet i departementet, og at de nå jobber med å få sendt ut et forslag til endringer på høring i høst.
– Vi er samtidig opptatt av at det vi sender på høring er grundig utredet slik at vi ikke ender opp med en ny utfordring rundt neste sving, skriver han videre.
– Et unntak må være treffsikkert, og må balansere behovene til IT-konsulentene med de viktige endringene som allerede er gjort for å styrke arbeidstakernes rettigheter.
Mer optimisme
For Folqs del ble veksten i fjor, altså før regelendringenen, preget av redusert pengebruk på konsulenter.
Selskapet – som i perioden 2018-2022 opplevde rekordvekst på 90 prosent årlig i et godt marked for IT-konsulenter – oppnådde 13,5 prosent vekst i 2023 til tross for at markedet for bremset opp.
Driftsinntektene totalt havnet på 284 millioner kroner, med et resultat før skatt på -10,7 millioner.
Sist Shifter snakket med selskapet kunne de fortelle at veksten igjen hadde begynt å ta seg en del opp, men at de nå fremover prioriterer lønnsomhet.
– I fjor var etterspørselskurven nedadgående. Det som er forskjellen nå er at vi ser en svak oppadgående kurve, selv om det fortsatt er tøft. Flere tør å trykke litt mer på gassen og sette i gang de initiativene som før var lagt på is, sier Mossige.
Antall oppdrag den siste perioden har dermed økt med 70 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.
Mossige forteller videre at de vil fortsette å sikte mot lønnsomhet i perioden fremover.
Konsulentmarkedet generelt tror hun avhenger mye av hvilke signaler om og etterhvert innføringen av eventuelle unntak for IT-konsulenter.
– Vi vet ikke hvor mye de nye innleiereglene i januar har hatt å si for at det har vært et vanskelig marked, men det har ikke spilt positivt inn, konkluderer hun.
Hun er også spent på å se hvor «snevert» unntaket blir.