Vaccibody-gründer Agnete Fredriksen.

Vaccibody-gründer fikk Forskningsrådets innovasjonspris

Agnete Fredriksen i Vaccibody tildeles prisen som skal hedre forskningsbasert innovasjon.

Publisert Sist oppdatert

Agnete Fredriksen startet selskapet Vaccibody i 2007, sammen med professor Bjarne Bogen og professor Inger Sandli. Selskapet utvikler DNA-baserte, persontilpassede vaksiner, rettet mot å behandle og forebygge kreft og smittsomme sykdommer. Vaksinene skreddersys for hver spesifikk sykdom eller virus, og teknologien kan benyttes for å bekjempe koronaviruset og fremtidige pandemier.

Selskapets sto for årets største, norske børsnotering, da aksjen ble tatt opp til handel på Merkur Market, med en samlet markedsverdi på 17 milliarder kroner. Selskapet inngikk også tidligere i år den største avtalen innen norsk biomedisin noensinne.

I dag ble gründeren tildelt Forskningsrådets innovasjonspris, som hedrer forskningsbasert innovasjon. Premien på 500.000 kroner er øremerket innovasjonsaktiviteter, og Fredriksen har valgt å gi pengene til UiO sitt innovasjonsprogram for helserelatert livsvitenskap, SPARK.

– Vaccibody er et unikt eksempel på hvordan kombinasjonen av talent, et sterkt team og solide forskningsmiljøer som er bygget over lang tid, kan gi kunnskap som fører til innovative produkter i verdensklasse. Fredriksen har også i løpet av karrieren delt raust av sin innsikt i og erfaringer både med fagmiljøet og allmennheten, sier Anne Kjersti Fahlvik, områdedirektør for næringsutvikling og nyskaping i Forskningsrådet, i en pressemelding.

Fredriksen forteller i pressemeldingen at Forskningsrådet har vært avgjørende i hele løpet til selskapet, fra den grunnleggende forskningen til nå i utviklingsløpene.

– Jeg og mine kolleger har trengt den støtte på veien til å etablere firmaet som nå kan redde liv med vår teknologi og samtidig skape arbeidsplass til mer enn 50 kunnskapsmedarbeidere, sier hun, som nå er vitenskapelig direktør i Vaccibody.