KRIG I UKRAINA
Venture-investeringene bremset over hele verden da krigen brøt ut. Dette sier norske investorer
– Foreløpig er det «business as usual». Men situasjonen kan utvikle seg, advarer partner Johan Gjesdahl i Alliance Venture.
Russlands invasjon av Ukraina har gitt enorme ringvirkninger, også inn i venture-bransjen.
Nye tall fra Crunchbase viser at antallet annonserte investeringsrunder har krympet kraftig målt mot normalen, etter at krigen brøt løs.
Siden forrige torsdag har kun drøyt 150 kapitalinnhentinger blitt registrert globalt, ifølge startup-databasen, til en samlet verdi på 3,65 milliarder dollar. Brutt ned til daglige gjennomsnittstall, gir det omtrent en halvering av både offentliggjorte emisjoner og kapital hentet.
En spørrerunde Shifter har gjort blant et knippe norske tidligfase-investorer, viser at også deres oppmerksomhet i stor grad vies krigens herjinger nå - men at det foreløpig er tilnærmet «business as usual».
Lite russiske penger
Verken Alliance Venture, Snö Ventures, Hadean Ventures eller Viking Venture, som har svart på våre spørsmål, har russiske investorer i sine fond eller russiske selskaper i sine porteføljer. De er dermed ikke direkte eksponert mot de tøffe finansielle sanksjonene som nå er innført.
Hadean Venture opplyser å ha saminvestert med et russisk fond i ett tilfelle. Alliance Venture påpeker at de har saminvestert med flere internasjonale fond, og at LP-ene, altså investorene i disse VC-fondene, holdes hemmelig. Dermed kan de ikke utelukke at deler av denne kapitalen stammer fra Russland. Dette gjelder for de fleste norske venturefond med internasjonal virksomhet.
Ansatte i Ukraina
Flere er derimot eksponert mot det ukrainske teknologimiljøet, ved at porteføljeselskaper har både ansatte og eksterne ressurser i landet som nå er under invasjon.
LES OGSÅ: Her shopper norske startups kompetansen de ikke finner hjemme
– Flere av selskapene våre har deler av utviklingsteamene i Ukraina. De jobber med å hjelpe ansatte og selvsagt familiene deres ut, sier managing partner Erik Fjellvær Hagen i Viking Venture, og forteller at både praktisk og økonomisk bistand er på bordet.
Noen av porteføljeselskapene deres gir nå ansatte fleksibilitet til å drive humanitært arbeid i arbeidstiden, mens andre støtter humanitært arbeid med penger. Oppstartsselskapet Keystone, som har en plattform for internasjonal studentrekruttering for universiteter, tilbyr nå rekrutteringstjenester gratis til studenter fra Ukraina.
Også Alliance Venture og Snö har gjort grundige gjennomganger av porteføljen, for å finne ut om det er noen som er rammet. For eksempel har de undersøkt om det er ansatte i Ukraina, Hviterussland eller Russland som trenger hjelp.
– Det er et selskap som vi er i prosess med, og de har noen folk i de berørte områdene, og da kan det eventuelt bli problemer med å betale ut lønn og så videre, sier Johan Gjesdahl, partner i Alliance Venture, men forteller at det ellers var lite å finne i deres portefølje.
LES OGSÅ: Norske startups er bekymret for sine egne utviklere i Ukraina - nå vil de ha dem hit
Mindre aktuelt med børs
Flere av fondene som er spurt er eksponert mot ulike børser.
– Det er jo en forferdelig tragedie som vi følger nøye. Fra et fondsperspektiv betyr det at vi antar urolige børser framover, noe som kan gjøre at vi ikke vurderer børsnoteringer som like relevant på kort sikt for våre selskaper, sier Ingrid Teigland Akay, managing partner i Hadean Ventures.
Fjellvær Hagen i Viking Venture trekker også frem børsen som et usikkerhetsmoment.
– Vi har børsnoterte selskaper, og børsen reagerer på usikkerhet. Det merker vi, og det vil vi se på prising av programvareselskaper fremover. Fremtidige inntekter blir mindre verdt, sier han.
Likevel avviser både Akay i Hadean og partner Teodor Bjerrang i Snö Ventures at de vil sky unna risiko i sin investeringsaktivitet fremover.
– Høy volatilitet gjør jo ofte at viljen til å ta risiko reduseres hos mange investorer. Vi er godt posisjonert og klare til å investere i gode muligheter også gjennom urolige tider, sier Akay.
LES OGSÅ: La ned all aktivitet umiddelbart for å koordinere evakuering av ansatte i Ukraina
Frykter smitteeffekt
Den eskalerende situasjonen i Ukraina kan likevel få konsekvenser for hvordan de norske venturefondene opererer, påpeker Gjesdahl i Alliance.
– Foreløpig er det «business as usual». Men situasjonen kan utvikle seg,
– Vi håper ikke at det blir en smitteeeffekt utover Ukraina. Det er jo helt horribelt det Russland gjør nå. Det minner om 1939. Vi håper Ukraina kan holde ut med vestlig støtte og bevare sin frihet og selvstendighet.