Bjarne Melby, Christian Hestenes og Johan Brand. Foto: Per-Ivar Nikolaisen.

Shifter henter kunnskap og kapital: Disse investerer i Shifter

Publisert Sist oppdatert

Vanligvis skriver Shifter om andre gründere som gjennomfører emisjoner. Denne gangen er det Shifter selv som henter investorkroner.

 -- Vi har jobbet med dette en stund, og er glad for at vi nå har landet en gruppe investorer som kan bidra til å videreutvikle oss som selskap, sier Lucas Weldeghebriel, daglig leder i Shifter.

Han gründet Shifter sammen med Per-Ivar Nikolaisen i mai i fjor, fordi de så et behov for å følge de nye oppstartselskapene tettere enn de etablerte mediene gjør..

-- Vi har mye spennende på gang, og ikke minst gir dette oss sjansen til å styrke det redaksjonelle produktet, som er viktig for at alt det andre skal fungere. Vi har en sterk tro på at det er mulig å bidra til en positiv samfunnsutvikling gjennom uavhengig kvalitetsjournalistikk, sier Nikolaisen.

Shifter skrur nå opp de redaksjonelle ambisjonene.

-- Det blir flere saker, grundigere nyheter og vi skal ta opp de mer krevende spørsmålene og debattene i økosystemet, sier Nikolaisen.

LES OGSÅ: Harald Strømme blir styreleder i Shifter

Variert bakgrunn

Det er investorer med svært variert bakgrunn som Shifter nå får med seg i den nye satsingen.

Det er et av landets mest tradisjonsrike familieselskaper som nå får en fot innenfor i tech-mediet Shifter – gjennom Bjarne Melbye og hans selskap Tomorrow Today (2M2D). Det var oldefaren Hans Christian Axel Melbye som startet den eventyrlige reisen tilbake i 1907, da han fikk agenturet på blikkemballasje i det daværende Kristiania.

Siden den gang har selskapet stadig fornyet seg – blant annet med å gå inn i storelektronikk for kraftbransjen og etter hvert bygg og anlegg. Nå er HCA Melbye-konsernet den neststørste eieren i nyfusjonerte Betonmasthæhre, en av gigantene innen den norske infrastrukturboomen de siste årene.

LES OGSÅ: Landets rikeste familie ser på små teknologibedrifter

“En bedre fyr”

Som arving kunne Melbye ha valgt å investere mer av pengene av i eiendom, men har valgt å gå inn i nye teknologibedrifter.

-- Jeg har verdens beste jobb og kan møte unge, energiske, smarte mennesker som vil gjøre en forskjell, sier Melbye.

Foruten techmediet Shifter har han investert i kunstig intelligens-oppstarten Iris.ai, fintech-selskapet Payr og videostartupen Vibbio, han er også en av investorene i Selvaag-arvingen Tharald Nustads Katapult-akselerator – et program for gründere som løser viktige samfunnsproblemer.

-- Jeg tror rett og slett dette gjør meg til en bedre fyr, sier investoren som frem til nå har levd en forholdsvis anonym tilværelse, uten den helt store oppmerksomhet fra finanspressen.

Bjarne Melbye. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

 -- Det er jo en spennende diversifisering du gjør når du går inn i tech-relaterte bedrifter?

-- Jepp, kunne jo satt alt i eiendom, men hvem blir egentlig lykkelig av det? Jeg er opptatt av å skape operativ virksomhet, og ikke «død» kapital i eiendom. Vi har noe eiendom, men det er der vi sitter selv, sier Melbye.

Strategi til middag

-- Sånn bortsett fra pengene, hva kan du med din bakgrunn bidra med i et oppstartsselskap?

-- Jeg har jo hatt strategidiskusjoner til søndagsmiddagene siden jeg var liten. Jeg kan bidra med å skape struktur, gjøre riktige prioriteringer i ulike faser i et selskap, og være en god samtalepartner for gründere både på solskinns- og regnværsdager, sier Melbye

-- Jeg har også vært daglig leder i en startup som ikke gikk så bra, så det er også en erfaring, sier han.

Melbye opplevde selv å stå i stormen da han som investor tok over som CEO i den mye medieomtalte startupen Activetainment, der deler av eiergruppen hadde havnet i konflikt med den opprinnelige gründeren. Noe som endte med at han til slutt trakk seg.

 -- Men hvorfor akkurat Shifter?

-- Jeg ser at de bidrar til god og viktig journalistikk om det nye næringslivet, som jeg mener er helt avgjørende for Norge nå fremover. Dessuten har Shifter spennende planer fremover innenfor data og analyse, der jeg mener jeg har mye å tilføre. Jeg har dessuten møtt noen fantastiske gründere som jeg gjerne vil jobbe med, og jeg tror vi kan gjøre hverandre gode, sier Bjarne Melbye.

Løfter økosystemet

Johan Brand, gründer i Kahoot.

Med seg på investorlaget i Shifter får Melbye blant andre Kahoot-gründer Johan Brand. Etter at han sluttet som daglig leder i den fremgangsrike edtech-startupen, har han fått mange henvendelser, men bare gjort noen svært få investeringer.

-- Jeg har gått inn i selskaper som er med på å løfte «økosystemet» for startups i Norge og Norden, sier Brand.

Christian Hestenes. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

For ham handler det om å hjelpe andre med å få til det han og de andre Kahoot fikk til. I likhet med Melbye har han investert i Katapult-akseleratoren.

LES OGSÅ: Johan Brand tar et oppgjør med tech-bransjen

Christine Steinsholt i Listfully har laget en podcast om hennes gründerreise. Foto: Lucas Weldeghebriel

Fra eiendom til startup

I tillegg til Brand og Mellbye går Kjetil Eikeset og Christian Hestenes, med deres investeringsselskap Aeneas inn som investorer. De har i hovedsak investert i eiendom, men har også gått inn i startups. De er blant annet inne i de Palo Alto-baserte selskapene Greenfence, et selskap med et system for global landbrukssertifisering, og Kudos, et selskap som av TechCrunch omtales som «et veldig lovende og trygt produkt» innen sosiale medier for barn.

-- Shifter er meget spennende og passer godt i forhold til vår investeringsportefølje. Nye, gode forretningsideer trenger kapital, og omvendt, i en tid der Norges oljeavhengighet må bygges ned. En plattform og arena som øker denne verdiskapningen og etablerer nye verdikjeder, har vi veldig tro på. Shifter har et kunnskapsbasert og meget kompetent miljø i så måte. Vi gleder oss til fortsettelsen, kommenterer duoen.

Etter emisjonen sitter gründerne fortsatt på majoriteten av aksjene. I tillegg har Shifters nyansatte kommersielle leder Aslaug Ingeborgrud Syvertsen og Shifters styrleder Harald Strømme begge en aksjepost i Shifter.


Podcast alert! Christine har tatt permisjon fra jobben for å starte et selskap. I episode 4 snakker hun med Pål T. Næss i Innovasjon Norge om hvorfor de ikke ville støtte henne.

Last ned podcasten i Itunes eller den podcast-klienten du måtte bruke. 

Hør episoden her.