Illustrasjonsfoto: AP Photo/National Oceanic and Atmospheric Administration, Jacob Asher.
Ny norsk teknologi skal redde dyreliv fra skadelig fiskegarn
Et bilde av en havskilpadde under vann - innviklet i et grønt fiskegarn, fikk Sintef-forskeren til å grøsse. Nå går hun til kamp mot skadelige garn og teiner.
– Jeg tenkte at om noen kan bidra her, så er det mitt institutt som utvikler all verdens sensorer og duppeditter, sier Sintef-forsker og nå gründer Tone Berg - til forskning.no.
Hvert år tar «spøkelsesfiske» tusenvis av dyreliv. Det finnes også eksempler på at tapt garn har stått og fisket i opptil 30 år, ifølge nettstedet.
Berg gjorde derfor noen søk på nettet om problemets omfang, samt eksisterende teknologi for elektronisk merking av gjenstander i vann, og raskt ble det klart: Hun hadde avdekket et mulig marked for helt ny teknologi.
Det finnes allerede en løsning for å sende signaler under vann, såkalte transpondere, men disse er dyre - og krever mye strøm, altså batterier.
– Batterier har kort levetid, noe som kan skape et ekstra miljøproblem dersom de ikke blir plukket opp, sier Berg.
Les også: Blockchain for havet: De lager digital pantelapp for plastsøppel
Flere bruksmuligheter
Forskerteamet hennes har nå utviklet PingMe, en signalenhet som kan reflektere signalet fra en tag som de fester til et objekt, for eksempel et fiskegarn. Omtrent som når du holder et nøkkelkort foran en dørlås.
Senderen kan operere i en radius på 500 meter og er laget slik at det skal være mulig å identifisere redskapet som er merket. I tillegg blir det også mulig å angi en posisjon for hvor det merkede fiskeredskapet befinner seg.
– Vi satser på å ta teknologien ut i markedet, og fiskeribransjen er en start. Men vi ser flere bruksmuligheter, blant annet i offshore-virksomhet, sier Berg.
Etter videreutvikling av teknologien gjennom Forskningsrådets FORNY-program, er forskerne nå tatt under vingen til investeringsfondet Sintef Venture V, skriver forskning.no. Selskapet får navnet Ocean Space Acoustics AS.
Les også: Den nye «hav-direktøren» vil sjøsette verdens ledende gründer-lab i Oslo: – Nå ser vi endelig begynnelsen på «2.0-samfunnet»