Sorry, du Financial Times-redaktør fra utlandet: Norge er mer enn ull og olje
Kommentar av Per-Ivar Nikolaisen, redaktør i Shifter
Underredaktør John Gepper har rett i noe, men tar feil om mye etter sin Norges-tur. Norske startups er så mye mer enn ullpledd, selv om det også er det.
Vi i Shifter tegnet et prøveabonnement på papir- og digitalavisen Financial Times, for å finne ut hva det hele handlet om, denne kommentarartikkelen i Financiel Times om at nordmenn har det for komfortabelt. (red. anm: Foreløpig er ikke inntektene høye nok i startupen vår til at undertegnede økonomisjef og redaktør vurderte det som riktig av oss å flotte oss med 5000 kroner i året til noe vi kanskje kunne få med oss andre steder).
Så hva var så dette som ble postet «all over» sosiale medier på Innovation Weeks siste dag, akkurat da gründere og storselskaper skulle inngå «power couples» inn i natten på avslutningsfesten på MESH?
Underredaktør John Gapper har jo rett i at oljeøkonomien antagelig har hemmet innovasjon i andre sektorer, når de kloke hodene har trukket mot det svarte gullet. Men med all respekt å melde var det mye som var direkte feil, etter at han hadde gjort research under sitt besøk på Oslo Innovation Week.
Det får så være at John Gapper er litt ufin når han skriver at Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth gestikulerer som en narkoman som setter en sprøyte, da hun forklarer at unge nordmenn ikke vet hva krise er. Det går også greit at han heller ikke skjønner så mye av kollektivtrafikken i Oslo, der vi ikke trenger rigide sluser som i London for å få folk til å betale for å reise. Men her er 3 påstander som er feil:
- Den norske velferdsstaten er så god at den hindrer innovasjon. Gepper viser til at 20 prosent av fastlands-BNP går til velferd. Han insinuerer altså at potensielle tech-gründere velger å gå på trygd enn å satse på ideen sin. Jeg tror heller det er slik at nettopp sikkerhetsnettet får denne gruppa til å ta større risiko enn de ellers hadde tatt, flere tør å satse.
- Mange gründere jobber deltid for store selskaper, og eksperimenterer med startups på siden. Jeg har ikke møtt så mange gründere som ikke har den store ideen sin som det største og viktigste i karrieren. Hvor Gepper har hentet dette fra, er litt vanskelig å si. Mange gründere må riktignok jobbe ved siden av, for å få det til å gå rundt, fordi det er krevende å få investorer i det norske markedet. Men at startupen er en hobby for de fleste, det er feil.
- Gepper mener det finnes flere akseleratorer og tankesmier enn det er entreprenører. Han trekker frem et lyspunkt, den 29 år gamle fashiondesigneren Elisabeth Stray Pedersen. Hun har satt mål av seg å eksportere flere ullpledd og ullklær. Han mener at Norge trenger flere slike. Ingenting galt med ullgründer Stray Pedersen. Men Norge er så mye mer enn ullgründere. Det popper frem spennende teknologiselskaper i høy hastighet akkurat nå, og ja, det skjer utenfor oljesektoren.
Jeg vet ikke hvor Gepper har vært den siste uka. Men her har han begynnelsen på en liste som han kan ha med seg neste gang han kommer innom landet:
Kahoot – et fremmadstormende selskap innen læringsteknologi med 33 millioner aktive brukere verden over.
Xeneta – et fremmadstormende selskap som for øyeblikket har den mest omfattende prisindeksen over containertrafikk i verden.
Unacast – et fremmadstormende selskap innen bruk av proximity-teknologi til markedsføring, med 1,8 millioner sensorer verden over.
Nlink – et fremmadstormende selskap som allerede har skapt en borerobot som er ettertraktet verden over, og samarbeider med noen av EUs ledende institusjoner og selskaper med å utvikle neste generasjons byggeroboter.
Inzpire.me – et fremmadstormende selskap som er en markedsplass der annonsører kan kjøpe seg annonser hos såkalte «influencers». Har fått 3000 influencers og 100 millioner følgere på få måneder.
HomeControl – en fremmadstormende smarthjemstartup som lar deg styre det meste i hjemmet ditt. Som har avtaler hos Dixon og Elkjøp og nå er på vei inn i markedet i flere land.
Futurehome - en annen fremmadstormende smarthjemstartup som skal lage smarthjem til allemannseie.
No Isolation – et fremmadstormende robotselskap som lager avatarer som gjør at langtidssyke barn kan holde kontakten med venner og kjente.
Gelato Group – et fremmadstormende selskap som best kan beskrives som trykkeribransjens Airbnb, som allerede omsetter for store summer og går saftige overskudd etter kort tid.
Huddlestock – et fremmadstormende fintech-selskap som gjør det enklere og billigere for vanlige folk å gjøre investeringer i aksjer basert på profesjonelle investeringsråd. Og kom nylig til global fintech-finale i Asia.
Staaker – et fremmadstormende droneselskap som har utviklet en drone som kan følge dine bevegelser og filme deg mens du driver diverse aktiviteter ved at du har på deg en «tracker» på håndleddet, og som har vekket interesse fra blant annet kinesiske investorer.
Sarepta Studio – et fremmadstormende spillselskap som lager spill og spillbaserte tjenester innen VR og mobil. En del av en vital spillklynge på Hamar.
Otovo - et fremmadstormende selskap som installerer solceller på bygninger, med en innovativ finansieringsmetode i bunnen.
Lista kunne vært veldig mye lenger. Noen nevnt, mange glemt. Det skjer enormt mye, og mye skyldes faktisk oljenedturen, og at teknologer og innovatører har trukket på land. Under et foredrag på Webdagene under Oslo Innovation Week beskrev MESH-sjef Anders Mjåseth ganske godt hvordan «oljenedturen» opplevdes i det norske innovasjonsmiljøet: Det var et "KABOOM" der alle med ett var opptatt av innovasjon.
Jeg skjønner jo at det er vanskelig for en engelsktalende redaktør å forstå denne norske artikkelen, skrevet i litt affekt av en noe fornærmet startupredaktør. Men sjekk ut denne artikkelen på Techcrunch, skrevet av Haje Jan Kamps i TechCrunch etter Startup Extreme på forsommeren:
Keep an eye on Norway: Its startup scene is about to go huge
Følg Shifter på Facebook og Twitter, for flere saker fra oss.