Storgevinst til Kolonials første investorer: De har tjent 50-ganger'n
-- Alle har jo fått ganske heftige pensjoner for en liten slant penger i 2013, sier gründer Karl Munthe-Kaas etter at svenske Kinnevik kjøpte ut noen av de første investorene for millioner.
Mandag ble det kjent at Sveriges største investeringsselskap, Kinnevik, dobler sin investering i Kolonial.no til 600 millioner kroner, og blir med det største aksjonær i selskapet. Selskapet er blant eierne i netthandelsgiganten Zalando.
– Vi ønsker å vokse kraftig, og fortsetter å øke kapasiteten, og vil sannsynligvis hente kapital i mange år fremover, sier gründer og daglig leder Karl Alveng Munthe-Kaas i Kolonial.no til Shifter.
Halvparten av den nye investeringen, 150 millioner kroner, er aksjekjøp fra eksisterende og "tidlige" investorer, opplyser Kinnevik i sin kvartalsrapport. Blant disse er det noen som har gjort gode penger.
Grei stasjon å gå av
Det er jo vanlig at den første investeringen i en startup kommer fra "friends, fools and family" -- så også i Kolonials tilfelle viser årsrapporten fra 2013. Men i en verden der ni av ti startups mislykkes, er det ikke alle som er like heldige som de første investorene til Karl og co.
-- Alle har jo fått ganske heftige pensjoner for en liten slant penger i 2013. De som gikk inn aller først har fått igjen 50 til 60 ganger pengene, forteller gründer Karl Munthe-Kaas.
Også noen av de tidligste profesjonelle investorene skal ha solgt seg helt eller delvis ut, etterhvert som Kinnevik har ønsket å ta en større del av kaka.
--Er du ikke redd signalene når også flere finansielle investorer selger seg ut eller kraftig ned?
--Først og fremst er det Kinnevik som kjøper seg opp, og da må noen selge seg ned. Vi er inne i en industriell fase, der vi tenker langsiktig. En del av de som nå selger seg ned var mer børsinvestorer, og da er det naturlig å levere stafettpinnen videre. For de tidligste investorene var dette også en grei stasjon å gå av, mener gründeren.
Hvem skal ut?
Munthe-Kaas ønsker ikke å gå ut med hvem som selger seg ned eller ut ennå, i og med at salget ikke er meldt inn, men det dreier seg om investorer som gikk inn i 2016.
Blant disse finner man Stenshagen Invest, Arctic Capital Management og Varner Equities. Der er også Pactum, familieselskapet der digitaliseringsminister Nicolai Astrup eier 25 prosent. Det har ikke lyktes Shifter å få svar på om alle disse selger seg helt eller delvis ut.
– Vi kommenterer ikke enkeltposisjoner, svarte leder Espen Weyergang Marcussen (50) i Pactum da Shifter ringte.
Det som imidlertid er sikkert er at Alliance Venture, Rasmussengruppen og REMA sitter stille i båten.
-- Vi har ikke solgt. Det korte svaret er at vi har fortsatt stor tro på selskapet, sier partner Erling Maartmann-Moe i Alliance Venture.
Etter kjøpet av aksjer sitter Kinnevik på noe under 25 prosent. Gründerne har rundt 35 prosent.
Børs?
Ifølge Munthe-Kaas er Kolonial nå lønnsomme per ordre, men nøyer seg ikke med det.
--Vi ønsker å vokse kraftig, og fortsetter å øke kapasiteten, og vil sannsynligvis hente kapital i mange år fremover.
Selskapet kommer sannsynligvis til å kjøre en ny emisjonsrunde i løpet av de kommende månedene. Etter at Kinnevik har kommet inn er spørsmålet om børsnotering også begynt å dukke opp stadig oftere. Kinnevik har vist at de liker å få investeringsobjektene sine på børs. Karl Munthe-Kaas har imidlertid ingen akutte planer om det, men antar at det vil være aktuelt innen tre til fem år.
--Det er noe mer likviditet på børsen, og vil bidra til å synliggjøre verdien i selskapet, sier gründeren.
Les mer: Konkurrenten gir opp, mens Kolonial nærmer seg milliarden
Øker igjen
Kolonial hadde en omsetning på noe under en milliard kroner i fjor. Den kraftige veksten fra 2015 til 2017, gjorde at kapasiteten var presset. De fokuserte på å øke kvaliteten og få ned svinnet, og øke kapasiteten.
--Vi måtte ta et sidesteg for å rigge om, så ga vi skikkelig gass på tampen av fjoråret.
Han forteller at de nå har økt på alle parametere i første kvartal.
--Nå er verdikjeden på et nivå der vi kan øke volumet, sier Munthe-Kaas, og viser til at selskapet nå importerer direkte og gjør direkte kjøp fra norske bønder.
Ekstrapott
Kolonial-gründer Karl Munthe-Kaas sier at selskapet har mer enn nok penger for øyeblikket, men at Kinnevik ønsket å gå inn med mer. Derfor var kjøpet av aksjer, kombinert med et konvertibelt lån en grei måte å gjøre det på. Det gjør at Kolonial ikke trenger å sette en kurs nå, men kan avvente til neste emisjon.
–Vi tror det vil komme fremtidige runder som er større, og dette er en måte å utsette prisingen på, sier Munthe-Kaas.
Før det konvertible lånet gjøres om til aksjer sitter Kinnevik nå på rundt 25 prosent av aksjene. Gründerne har rundt 30 prosent.
Investeringen gjør at Kinnevik passerer Rasmussenfamilien som største aksjonær i selskapet, bare ni måneder etter at de først gikk inn.
Skrøt av løsningen
Kolonial.nos egenutviklede løsningen for logistikk og varehus fikk særlig skryt da Kinnevik presenterte sin kvartalsrapport. Ifølge det svenske nyhetsbyrået Direkt sammenlignet Kinnevik-sjef Georgi Ganev Kolonial.no med det det britiske nettmatmarkedet Ocado, som er verdsatt til nesten 110 milliarder kroner på børsen i London.
Les også: Kolonial.no ruster opp – henter kompetanse fra Schibsted og Elkjøp