«Festen er definitivt ikke over: Startuplabs selskaper har hentet over en milliard i 2022»
At kapitalmarkedet er nede for telling og noen har slukket lyset, stemmer ikke med Startuplab sine erfaringer fra en portefølje på mer enn 130 selskaper, skriver investeringspartner Lise Fulland.
Vi er inne i et marked i omstilling fra vekst til lønnsomhet og en betydelig nedkjøling fra det overopphetede året 2021. Kapitalen er dyrere, noe som er naturlig i et marked hvor rentene peker oppover og det øvrige makrobildet byr på mer enn nok av risiko.
Annonse
Likevel har Startuplab sine porteføljeselskaper samlet hentet godt over 1 milliarder kroner i 2022, med flere runder forventet lukket før nyttår. Flesteparten av selskapene klarer å hente penger til ok utvanning og fra gode investorer. De aller fleste til høyere prising enn forrige runde, noen siderunder og et fåtall nedrunder.
Vår erfaring er at nedrunder først og fremst kommer der det var veldig høy prising i serie A, B eller senere. Totalt har urealiserte verdier økt med 10 prosent eller mer i alle fire Startuplab-fond i 2022.
Startuplab anbefaler fortsatt å hente kapital for 12 til 18 måneder «runway», og ikke minst sørge for at de har god kostnadsdisiplin og sylskarpt fokus på å bevise at de kan løse viktige problemer på en unik måte som det finnes god betalingsvilje for.
Annonse
Annonse
Vi opplever også at noen investorer operere med for mye utvanning, korte tidsfrister og urettmessig lav prising, selv på selskaper med sterk underliggende vekst. Det er heldigvis unntakene og ikke en generell trend.
Vi håper at i stedet for å svinge til noe Shifter-redaktør Per-Ivar Nikolaisen i fjor omtalte som «drittsekkenes tid», så kan pendelen lande på et ekvilibrium hvor alle tenker langsiktig og bidrar til å sikre at norske selskaper fortsatt er attraktive for utenlandske investorer når de skal vokse og skalere.
Utvanning på mer enn 20 til 25 prosent i en runde er etter vår mening ikke optimalt. Ikke fordi alt skal handle om penger, men fordi det er rettferdig at arbeidende hender også sitter igjen med en betydelig del av den verdiskapningen de har jobbet - og skal fortsette å jobbe - for å bygge. Samtidig er det mer eksplisitte krav fra senere fase (spesielt internasjonale) investorer at gründere og ansatte eier rundt halvparten ved A-runden.
Sammenlignet med utlandet er Norge fortsatt fordelaktig priset og det er ingen grunn til at ikke internasjonale investorer fortsatt skal rette sine blikk mot Norge.
Annonse
Spesielt er interessen høy innenfor klima og energi hvor Startuplab stadig får besøk fra utenlandske selskaper og investorer som ser mot Norge som rollemodell for hvordan de skal jobbe med sin grønne omstilling.
Startuplab kommer til å ende på nesten samme antall investeringer i 2022 som i rekordåret 2021. Dealflow er god, vi ser endelig flere selskaper som spinner ut av de norske «enhjørningene» for å bygge noe enda bedre, og har stor tro på at det lokale økosystemet virkelig er på et brytningspunkt for akselerert vekst. Det er ingen tid som er bedre enn nå til å løse problemer som er større enn de noen gang har vært, og haster mer enn de noen gang har gjort. Vi i Startuplab ser derfor lyst på fremtiden både for eksisterende portefølje og for de nye selskapene vi skal være så heldige å få lov til å backe det neste året.
Annonse
Festen er definitivt ikke over, for Norge har den nettopp begynt.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.