Shifter-redaktør Per Ivar Nikolaisen oppfordrer finansminister Jan Tore Sanner til å lytte mer - og handle raskere.
Shifter-redaktør Per Ivar Nikolaisen oppfordrer finansminister Jan Tore Sanner til å lytte mer - og handle raskere.

«Gründere har klaget i årevis: Endelig gikk det opp for finansministeren at politikken ikke fungerte»

Når finansminister Jan Tore Sanner først nå fikk «et sannhetens øyeblikk» og så hvor dårlig opsjonsskatten var utformet, forteller det at han må lære seg å lytte mer og handle raskere. Hvis ikke taper norske startups det internasjonale kappløpet.

Publisert Sist oppdatert

På en konferanse for et par år siden sto jeg sammen med en næringspolitiker for et av regjeringspartiene. Hun var frustrert over at gründerne hadde slaktet den da nye opsjonsskattordningen hun hadde kjempet igjennom.

Det er egentlig ikke så vanskelig å forstå at hun var skuffet, for det må ha vært en en bragd å få den jevne byråkrat og allround-politiker til å begripe hvor viktig denne saken var for gründerne. De fattet ikke at opsjoner kunne være en mulighet til å lokke til seg smarte hoder i en fase der oppstartsselskapene ennå ikke hadde råd til konkurransedyktige lønninger. En slik rett til å kjøpe aksjer på billigsalg en gang i fremtiden, var tross alt forbundet med 90- og 2000-tallets lukrative og overdimensjonerte gullavtaler til toppledere som ikke fortjente det – altså så langt fra en velgermagnet du kan komme.

Vi har skrevet en rekke artikler om gründere som har vært misfornøyd med opsjonsbeskatningen, helt siden den gangen vi startet Shifter i 2016. Startups vil gjerne gi de ansatte et medeierskap, og i mange andre land er opsjoner veien til dette. Problemet her i Norge har vært at det er vanskelig og nærmest umulig for oppstartsselskaper å bruke opsjoner som godtgjørelse, uten å risikere en stor skatte- og avgiftssmell.

For å lese artikkelen må du ha abonnement på Shifter+

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Årsabonnement på SHIFTER+
3690,- per årBestill her

Månedsabonnement på SHIFTER+
369,- per mndBestill her

Jobber du i en oppstartsbedrift med sårbar økonomi? Kjøp SHIFTER+ til 1290,- per år

Bestill her

Jobber du i en oppstartsbedrift med sårbar økonomi? Kjøp SHIFTER+ til 129,- per mnd

Bestill her