politikk
Zug i Sveits har blitt det nye hjemmet til flere nordmenn som ble lei formueskatten.
Peter Wormstetter/Unsplash
Skatteadvokat vil ta exit-skatten til retten: – Ganske klart EØS-stridig
Harald Hauge i Wikborg Rein sier til E24 det bare er spørsmål om tid før exit-skatten blir ført for retten.
– Vi mener den ganske klart er EØS-stridig. De som lever helt eller delvis av utbytter, skal ha rett til å flytte og leve av det videre, men nå struper de hele pengestrømmen. Det er ikke proporsjonalt etter EØS-retten. Det går for langt, sier Harald Hauge, skatteadvokat i Wikborg Rein til E24.
Uttalelsen gjelder exit-skatten, som det har stormet mye rundt siden den først ble foreslått.
Skatteadvokaten mener det bare er spørsmål om tid før exit-skatten havner i retten, og sier det vil bli aktuelt å klage den inn til EØS-tilsynet, Esa.
– Vi venter på den første utflytteren som tar ut utbytte, så tar vi en rettssak på det. Den saken tror jeg kommer, sier han videre.
I går skrev Shifter om at seriegründer Dag-Inge Aas klager inn Norge til EFTAs overvåkningsorgan (Esa) for brudd på EØS-avtalen på grunn av exit-skatten.
Hauge tror de første sakene kan komme opp i domstolene allerede i løpet av neste år når kravene kommer inn.
Strammet inn for utbytte
Forrige uke videreførte regjeringen exit-skatten i statsbudsjettet, med noen endringer.
Regjeringen strammet blant annet inn reglene for utbytte, slik at 70 prosent av et utbytte skal brukes til nedbetaling av exit-skatten.
Dette kommer i tillegg til vanlige utbytteskatter, som i for eksempel land som Sverige er på 30 prosent og Danmark på 42 prosent – noe som kan føre til en skatteregning som overstiger 100 prosent av utbyttet.
Dette har skapt bekymring, særlig blant gründere med urealiserte gevinster i unoterte selskaper.
I Stortingets spørretime onsdag fikk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) spørsmål fra Nikolai Astrup (H) om det er riktig at utflyttere kan risikere å måtte betale hele utbyttet i skatt – noe Vedum ikke ville bekrefte.