Gründere
29 startups å holde øye med nord i landet
Shifter har gjort et dypdykk i de heteste nordnorske oppstartsbedriftene.
– Det er en helt annen kostnad å være gründer og oppstartsbedrift i distriktene. Tilgangen på kompetanse og kapital er litt vanskeligere å få, så vi prøver å utligne dette, sier Atle Malinen, gründeransvarlig i Innovasjon Norge, som denne uken arrangerer Arctic Innovation Week i Nord-Norge.
Han understreker at det ikke er mangel på startups og samarbeidspartnere i regionen, og trekker frem flere som er verdt å legge merke til, inkludert en rekke helseteknologi-selskaper som Unifractal og Medsensio.
Shifter har i denne saken utforsket nettopp hvilke oppstartselskaper Nord-Norge har å by på, hvem de samarbeider med og hva deres ambisjoner er.
Se liste over utvalgte under!
Malinen kan fortelle at flere aktører jobber systematisk for å koble de beste oppstartselskapene med de riktige miljøene og investorene i regionen.
Han nevner inkubatorene Arctic Accelerator og ScaleUP IX, som drives av Kupa og Norinnova, som viktige satsinger regionalt. Satsingene finansieres også av Innovasjon Norge og Sparebank1 Nord-Norge.
– Vi jobber godt sammen her i Nord, understreker han.
I tillegg trekker han frem Fyrin-nettverket og Arctic Investment Group som viktige investorer.
Tore Normann, seniorrådgiver i Kupa, mener også det ikke er mangel på gode hoder og prosjekter i nord.
Han nevner blant annet Avju Solutions, Keenious, Lifeness, Helseboka, Chip Nanoimaging, Testnor og Probotics som spennende startups.
Han tror nordnorske startups kan ha et fortrinn i å utvikle nye løsninger inn mot bransjer der man har regionale fortrinn i nord, eksempelvis oppdretts- og havbruksektoren og romindustri.
– Verktøyene er her, men det er en viss avstand til investorene, påpeker han.
I likhet med Malinen, peker han samtidig på blant annet Arctic Accelerator og Scale up IX som satsinger som trekker flere investorer til regionen.
– Så vi er på riktig vei og har fått flere til å snu blikket denne veien, sier Normann.
1. Abdera
Det nystartede selskapet, med base i Tromsø, utvikler AI-drevet teknologi for moderering av kommentarer. Det innebærer verktøy som kan identifisere og kategorisere innhold på sosiale medier som kan oppfattes som hatefullt eller støtende.
Selskapet ble lansert i 2022 av Johannes H. Nilsen, Erland Grimstad, Markus Tiller og Jonas N. Myhre.
– Vi tror behovet for moderering vil øke kraftig i tiden framover, og vi ønsker å bidra til å ivareta den offentlige debatten og sikre retten til å ytre seg på nett, sier Nilsen.
Ifølge startupens nettside er UiT, Kupa, Norinnova, Visual Intelligence og Innovasjon Norge er partnere.
Første året dro de inn rett under 515.000 kroner, mens årsresultatet gikk omtrent i null.
Startupen deltok i første kull av Arctic Ignite, der de fikk 600.000 kroner. De har også mottatt én million korner fra Innovasjon Norge og 600.000 kroner fra Norinnova.
Abdera deltok også i akseleratorprogrammet Arctic Accelerator tidligere i år og skal delta i tredje kull av Scaleup IX-programmet til Norinnova denne høsten.
2. Kelpinor
Tare-startupen Kelpinor har sitt utspring fra NTNU, men har en fabrikk og hovedkontor på Sandhornøya i Nordland.
Selskapet dyrker og høster tare for så å gjøre det om til en vitamin- og proteinrik matingrediens.
Gründerne Hermann Schips, Christoffer Joys Røang, Johan Ludvig Holst og Ole Jørgen Holthe møttes altså gjennom NTNUs entreprenørskole og startet Kelpinor i 2022.
Kelpinor mottok prisen «Beste forretningsidé» under NTNU Student Investor day tidligere i år, og 100.000 kroner for å jobbe videre med utvikling og kommersialisering av idéen.
– Vårt mål er å skape en klimanøytral fremtid, gjennom å dyrke tare som råstoffkilde til mat, materiale og ikke minst energi. Alt som kan lages av olje den dag i dag, kan lages av Kelpinor-tare, forteller Schips.
Blant annet har regjeringen foreslått at Norge bør satse mer på nettopp tang og tare som næringskilde til mat.
Selskapet deltar under Arctic Accelerator-programmet i år. De deltok også i første kull a. Arctic Ignite, der de vant 1,1 millioner kroner.
Første året fikk de omtrent 451.000 kroner i driftsinntekter, mens ordinært resultat før skatt gikk 171.000 kroner i minus.
3. Connect The Dots (CTD)
Det Tromsø-lokaliserte selskapet benytter VR-teknologi til å utvikle E-læringsverktøy for medisinsk personell.
Startupen ble startet av søsknene Håvard Snarby og Siva Konstance Snarby i 2020.
I følge selskapets nettside har de samarbeid med Tromsø og Dyrøy kommune. I tillegg har de et samarbeid med Akershus Universitetssykehus og Universitetet i Tromsø (UiT). De har også fått finansiell støtte gjennom EU-ordningen WomenTechEU og investering fra blant annet Norinnova.
I 2021 vant de «Best XR Health Experience» og «Best XR Experience for education» ved Nordic VR forum på Hamar.
Samme året deltok de også i akseleratorprogrammet Arctic Accelerator. De har også deltatt i Scaleup IX-programmet.
Håvard Snarby forteller at de siden lansering av prototypen i 2021 har fått ti betalende kunder i Norge, og flere ledende investorer inn i selskapet.
– Vårt mål er at alle som er involverte i pasientbehandling skal føle seg kompetente og selvsikre i sin jobb, sier han.
CTD fikk omtrent 2,4 millioner kroner i inntekter i fjor, og et negativt ordinært resultat før skatt på litt under 750.000 kroner.
4. Chip Nanoimaging
Det var professor ved UiT Balpreet Singh Ahluwalia og Øystein Ivar Helle som startet opp Tromsø-selskapet i 2019.
Selskapet utvikler en chip som skal gjøre det mulig å se flere detaljer enn det man kan ved å bruke vanlige optiske mikroskoper i dag.
Den såkalte nanoavbildingen, mikroskopi med nano-oppløsing, skal altså gjøre det mulig å studere biologiske prøver med over 100 ganger større synsfelt en tradisjonelle metoder, forteller Helle.
Investinor Nord-Norge, Norinnova og Norsk Elektro Optikk har investert i selskapet.
De har også deltatt i Scaleup IX-programmet.
Selskapets regnskap for 2022 viste en inntekt på 92.587 kroner. Ordinært resultat før skatt viste at selskapet gikk 1,3 millioner kroner i minus.
5. Lifeness
Shifter har tidligere skrevet om Lifeness – en helseapp og skybasert helsetjeneste som lar helsepersonell følge opp pasienter med fedme og andre livsstilsrelaterte sykdommer.
Selskapet bak appen med samme navn, ble startet i 2018 av lege og fedmespesialist Maria Arlén Larsen og Solvor Øverlien Magi, som har ledererfaring fra treningskjedene Sats og Evo.
– Vi har spesialisert oss på livsstilsrelaterte sykdommer som fedme, som er definert som en epidemi av WHO. Det er behov for gode og innovative løsninger på dette området, sier Magi.
Startupen er basert i Skibotn i Troms og Finnmark, og er samarbeidspartnere med flere kommuner, deriblant Alta og Hammerfest.
Tidligere i år hentet de 30 millioner i en investeringsrunde, der Arctic Investment Group og Investinor var største investorer. Samtidig kom tidligere eier og leder av Roede as, Jeanette Roede inn i Lifeness-teamet.
I følge Magi er målet fremover å lansere Lifeness i det tyske markedet innen et år, samt i flere markeder innen tre år.
I 2022 hadde selskapet over 2,7 millioner kroner i inntekter, mens ordinært resultat før skatt viste at selskapet gikk 1,3 millioner i minus.
Startupen deltok også under akseleratorprogrammet Arctic Accelerator i 2021 og Scaleup IX-programmet.
6. Unifractal
Tromsø-selskapet startet offisielt opp i 2020, og har utviklet en app som kan brukes til videoopplæring. I appen kan man peke mobilkameraet mot diverse objekter og deretter få en videoinnføring i hva objektet brukes til. Selskapet retter seg blant annet mot helsesektoren.
Simen Fjellstad, Jon Marius Aareskjold-Drecke, Anette Bø Andreassen og Ismet Bachtiar er gründerne bak selskapet.
Finansavisen har tidligere skrevet om Tromsø-startupen, som i sommer hentet åtte millioner gjennom investorer og tilskuddsordninger. I tillegg startet de et samarbeid med Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).
Andreassen, som er COO i selskapet, kan også fortelle at de nylig fikk til et salg til forsikringsselskapet Gjensidige.
Selskapet fikk litt over 1,6 millioner kroner i inntekter i fjor. Ordinært resultat før skatt viste at selskapet gikk 2,4 millioner i minus.
I likhet med Lifness og CTD, deltok de under Arctic Accelerator-programmet i 2021. Selskapet har også deltatt i Scaleup IX-programmet.
7. Medsensio
Shifter har tidligere omtalt healthtech-startupen som i 2020 fikk åtte millioner til å utvikle løsninger som skulle bekjempe koronasmitte på sykehjem.
AI-selskapet har nemlig utviklet et digitalt stetoskop med flere sensorer som kan avsløre diverse lungesykdommer, ved at den oppdager og tolker ulyder i lungene. Videre kan man følge resultatene stetoskopet fanger opp i en app.
Selskapet ble startet opp i 2017 av Anna Dranovska og Johan Ravn etter et forskningsprosjekt ved UiT.
De har flere samarbeid på gang med blant annet Helgelandssykehuset og UNN, i tillegg til UiT.
I 2020 mottok selskapet også finansiering gjennom EUs Horizon 2020-program. De har også fått en investering fra blant annet Norinnova.
Medensio hadde inntekter på over 5,2 millioner i fjor og fikk et negativt ordinært resultat før skatt på litt over 1,6 millioner.
8. Helseboka
Helseboka er en plattform for helsekommunikasjon, et verktøy som blant annet kan brukes i forbindelse med pandemier.
Selskapet har drevet på siden 2015 og holder til i Harstad. Marius Christensen og Anders Stormo er gründerne bak selskapet som begge har legebakgrunn.
Christensen forteller at de satset for fullt i 2018, da de fikk flere investorer på laget, deriblant Ferd. Senere skal de ha begynt å levere sin løsning til mange aktører innenfor norsk helsevesen.
E24 skrev tidligere om hvordan plattformen gjorde braksuksess under pandemien som gjorde at de gikk fra underskudd til 61 millioner kroner overskudd på ett år i 2021.
Fjorårets regnskap viser inntekter på over 49,6 millioner kroner. Ordinært resultat før skatt endte på minus litt under 1,5 millioner kroner.
9. Sulacare
Sulacare har siden 2021 utviklet et eget hjelpemiddel for innleggelse av urinkateter hos kvinnelige pasienter med varierende anatomi, både for å gjøre pasientopplevelsen bedre og for å gjøre det lettere for sykepleieren.
CEO og gründer i selskapet er Marie Steinfjell som selv har bakgrunn som sykepleier på Helgelandssykehuset Mo i Rana.
Steinfjell forteller at hun har fått med seg CoFounder og Fyrin Investornettverket som eiere i selskapet.
– Vårt mål er at Sulacare skal forenkle kateterisering, øke pasientkomfort og spare tid for sykepleiere i hele verden, sier hun.
Selskapet har deltatt i Arctic Ignite-programmet.
Dersom man ser på fjorårets resultat har inntektene ennå ikke kommet for selskapet. Mens ordinært resultat før skatt endte med 302.003 kroner i minus.
10. Keenious
Shifter har tidligere skrevet om Keenious som i 2020 landet en millionkontrakt med UiT.
Det er de tidligere UiT-studentene Anders Rapp og Frode Opdahl, som står bak søketjenesten som bruker kunstig intelligens for å finne frem til vitenskapelige artikler.
I tillegg til samarbeidet med UiT har selskapet fått en innovasjonskontrakt med Innovasjon Norge verdsatt til 21 millioner kroner.
Selskapet har også fått med seg en god slump penger før dette, deriblant 9,3 millioner kroner fra Innovasjon Norge og 3,1 millioner fra SkatteFUNN. I tillegg har de fått 4,6 millioner fra private investorer, deriblant Trond Riiber Knudsen, Grafo og Norinnova.
Keenious har tidligere også fått støtte fra Forskningsrådet og EUs Horizon 2020, på til sammen 1,5 millioner. Selskapet har også deltatt i Scaleup IX-programmet.
Startupen tjente i underkant av 4,2 millioner kroner i fjor og fikk et negativt ordinært resultat før skatt på 1,6 millioner.
11. Probotic
Probotic har utviklet undervannsdroner, en såkalt «Probot», som blant annet rengjører fiskenett som brukes i oppdrett.
Selskapet holder både til i Narvik og i Trondheim, og ble startet opp i 2017 av Mikkel Pedersen.
Probotics har blant annet fått støtte fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskingsfinansiering og Forskningsrådet for utviklingen av dronene, i følge selskapets nettside.
Selskapet fikk over 4,3 millioner i inntekter i fjor. Ordinært resultat før skatt viser at selskapet gikk rundt 350.000 kroner i minus.
Selskapet deltok i første kull av Scaleup IX-programmet.
12. Abel Technologies
Den Tromsø-lokaliserte Healthtech-startupen ble etablert i 2017 av Simon Laugsand, Ridge Robinson og Håkon Laugsand.
Abel er en helseplattform som retter seg mot blant annet personlige trenere, fysioterapeuter og annet helserelatert personell. Plattformen bruker maskinlæring og dataanalyse til å automatisere mange av arbeidsoppgavene til de ulike fagpersonene.
Appen har tidligere hentet inn 13,5 millioner fra 197 aksjonærer, skriver Finansavisen.
– Vårt mål er å redusere sykefraværet i norske bedrifter med ett prosentpoeng innen 2030, sier Simon Laugsand.
Abel dro inn over 28,2 millioner i inntekter i fjor, mens ordinært resultat før skatt endte på rundt 4,8 millioner kroner i minus.
13. Smartsky
Shifter har tidligere skrevet om det Lofoten-baserte oppstartselskapet Smartsky som startet opp i 2020.
Selskapet utvikler en applikasjon som skal tilgjengeliggjøre kritisk data om eiendom og beboere for nødetater, i samarbeid med Bodø kommune og Innovasjon Norge.
Samarbeidet innebærer en kontrakt på 6,3 millioner.
I tillegg har selskapet samarbeid med Salten Brann, Safeplan og Trøndelag brann- og redningstjeneste.
CEO og gründer er Thomas Dragseth.
– Vårt mål er å gjøre Safeplan til den foretrukne samhandlingsplattformen for sikkerhet og beredskap i hele Europa, sier han.
Smartsky fikk inn i underkant av 3,8 millioner i inntekter i fjor, mens ordinært resultat før skatt endte på rundt 60.000 kroner i minus.
14. The Coring Company (TCC)
Mo i Rana-startupen jobber med digitalisering og optimalisering av bakkeanalyser, for å forenkle prosesser for byggeaktører.
Selskapet ble etablert i 2019.
CEO og gründer Frida Vonstad skal i oktober delta i finalen av den globale pitchekonkurransen «She loves Tech» i Singapore. I tillegg til Vonstad, er Geir Tore Klæbo medgründer.
I en pressemelding tidligere i høst meldte selskapet at det hadde inngått en prosjektavtale med Sintef om produktutvikling, som blir finansiert av Regionalt Forskingsfond Nordland.
I følge selskapets egen nettside inngikk de også et samarbeid med Mesta, en av Norges største byggeaktører, tidligere i år.
TCC fikk nøyaktig 50.000 kroner i inntekter i fjor, mens ordinært resultat før skatt gikk 16,2 millioner kroner i minus.
15. Avju Solutions
Alta-selskapet Avju Solutions jobber med å utvikle roboter og sensorer som skal beskytte kraftlinjer. Blant annet har de utviklet teknologi, en robot kalt E.G.G, som kan fjerne is og snø fra kraftlinjer ved hjelp av vibrasjoner. På den måten skal den få ned antall strømbrudd.
Selskapet ble etablert i 2016 av brødrene Anders Haugen og Magnus Haugen.
Tidligere år fikk de 13,5 millioner i offentlig støtte fra Innovasjon Norge.
Avju dro inn nøyaktig 80.000 kroner i inntekter, mens ordinært resultat før skatt viste 1,8 millioner kroner i minus i fjor.
Avju Solutions deltok også i første kull av Scaleup IX-programmet.
16. Induvita
Healthtech-startupen Induvita ble startet opp i 2022 av jordmor Hege Hansen og gynekolog Stine Andreasen, som ønsker å endre måten man setter i gang fødsler i dag.
Startupen har derfor utviklet sitt eget spekulum for vaginale undersøkelser av gravide som skal være tilpasset endrede forhold i svangerskapet. De jobber også med å utvikle en simulator som kan benyttes for ferdighetstrening.
I 2022 fikk de Helse Nords innovasjonspris for sin kvinnehelse-teknologi.
De har blant annet samarbeid med Nordlandssykehuset og NTNU. Selskapet skal også ha mottatt innovasjonsmidler gjennom Helse Nord til arbeidet.
Selskapet fikk 50.000 kroner i inntekter i 2022, mens ordinært resultat før skatt viste 59.000 kroner i minus.
17. Tundra Drone
Tundra Drone holder til i Kautokeino og ble startet i 2020 av Tim Valio og Tor Erik Somby.
Startupen jobber altså med å utvikle lysteknologi til droner for å tilpasse dem til det mørke og kalde vinterværet, det naturlig nok er mye av i nord.
Lyset skal altså gjøre det enklere for dronepiloter å kjøre i mørket og samtidig få god sikt igjennom kameraene.
Selskapet har fått en rekke midler fra Innovasjon norge, deriblant et forsknings- og utviklingstilskudd i 2023.
Inntektene i fjor endte rett under millionen for droneselskapet. Ordinært resultat før skatt gikk 1,5 millioner i minus.
18. Pocketcoach
Pocketcoach er en trenerapp som kan brukes til å planlegge fottballtrening.
Startupen bak, som går under navnet Innovation Group as, holder til i Tromsø og ble startet i 2021. Daglig leder for startupen er Christoffer Sverresvold.
Med på laget har han flere interessante navn, deriblant Steinar Nilsen som har spilt for fotballaget AC Milan og det norske herrelandslaget. I tillegg er Ynge Larsen, som var med på å bygge opp e-handelsplattformen Mystore, med som forretningsutvikler.
Selskapet vant 600.000 kroner i første kull av Arctic Ignite-programmet.
Det er foreløpig lite å finne i regnskapet til selskapet. Ordinært resultat før skatt i fjor var på minus 15.471 kroner, mens det ennå ikke er noen inntekter å vise til.
19. Literate
Professor ved UiT Trude Nergård Nilssen har utviklet Literate som brukes for å oppdage lese- og skrivevansker.
Nilssen har selv forsket på dysleksi og har utviklet testen med navn Dysmate.
Literate ble startet i 2016 og holder til i Tromsø.
Selskapet er altså en spinoff fra UiT og de får tilskudd fra Forskingsrådet, Innovasjon Norge og Tromsø kommune. Nilssen fikk også Innovasjonsprisen fra UiT i 2020.
– Vi opplever svært høy vekst og har doblet antallet norske abonnenter på tjenesten vår «Dysmate» siste år. Fratrukket forskning og utviklingskostnader for nye markeder er selskapet allerede lønnsomt, forteller Bård Hall, som kjøpte seg inn i selskapet og ble CEO i 2019.
I følge han står de nå på startstreken til lansering i flere nye europeiske land.
Literate fikk litt i underkant av 3,6 millioner kroner i inntekter i 2022. Ordinært resultat endte på i underkant av 600.000 kroner i minus.
20. Norskin Materials
Fauske-startupen ble etablert i 2017 av Michael Meyer Nilssen, og utforsker nye måter å utnytte fiskeskinn til for eksempel møbler, sko og vesker.
I følge Finansavisen eksporterer fauskebedriften lakseskinn til flere europeiske motehus.
I 2020 fikk de to millioner fra Innovasjon Norge, Kupa og andre nordnorske investorer, i følge Harstad Tidende.
I følge selskapets egen nettside har det også samarbeid med Arctic Accelerator, Inkubator Salten og flere andre.
Inntektene i fjor endte på rundt 1,1 millioner, mens ordinært resultat før skatt gikk i underkant av 1,6 millioner i minus.
21. Xsecure
Xsecure ble startet i 2020 av gründere Terje Sivertsen, Kato Nilsen, Kent Ellingsen og Knut Saltnes.
Teamet har utviklet en skybasert plattform for overføring av kritiske alarmer, data og meldinger.
I følge Finansavisen inngikk startupen en investeringsavtale med Arctic Investment Group tidligere i år.
– At vi er en nord-norsk startup er mer tilfeldig, men desto mer spennende. Selv etter siste emisjon har vi nord-norske eiere, og det tenker jeg vi skal fortsette med, sier CEO Sivertsen
Startupen holder til i Kvæfjord kommune i Troms og Finnmark.
Selskapet dro inn 183.859 kroner i inntekter, mens ordinært resultat før skatt havnet på rundt 2,2 millioner i minus.
22. Watbots
Watbots har i likhet med Probotic utviklet autonome roboter som benytter seg av kunstig intelligens og maskinlæring til å rengjøre de såkalte «oppdrettnøtene».
Oppstartselskapet holder til i Sandnessjøen og har holdt på siden 2019. CEO er Frank Eriksen.
Inntektene i fjor var på knappe 16.000 kroner, mens ordinært resultat før skatt endte på over 4,5 millioner kroner i minus.
I følge fiskeribladet iLaks hentet selskapet inn 20 millioner kroner i en emisjon i 2021.
23. Grayn
Grayn utvikler programvare som skal hjelpe bedrifter med å bruke sine ressurser mer effektivt og bærekraftig.
Marilena Frye og Stina Skånhoff er gründerne som startet opp Bodø-selskapet i 2020.
– Vår visjon er å styrke én million selskaper over hele verden med tilgjengelige og nøyaktige bærekraftsdata, som fungerer som en katalysator for å veilede dem mot å ta i bruk mer sirkulære og miljøvennlige praksiser, sier Frye.
Selskapet har ifølge henne samarbeid med flere selskaper på gang. I tillegg har de samarbeid med Oslo Kommune, Norsus og Sintef.
Startupens regnskap for 2022 viser inntekter på litt over 950.000 kroner. Ordinært resultat før skatt havnet på såvidt over 12.000 kroner.
Grayn har fått støtte fra Innovasjon Norge. Deriblant oppstartstilskudd på tilsammen 750.000 kroner.
24. Matfra
Harstad-lokaliserte Matfra ble startet opp i 2019 av Mariann Solaas.
Shifter har skrevet om startupen tidligere, som er en markedsplass for lokalmat. Solaas kan fortelle at idéen til startupen har bakgrunn i hennes egen oppvekst der kortreiste råvarer og matglede var viktig:
– Vi ønsker at en mye større del av norsk hverdagsmat skal baseres på lokal mat. Det produseres basisprodukter som potet, grønnsaker og kjøtt i hele Norge i tillegg til foredlede produkter, men de fleste matvarene i dagligvarebutikkene er langreist, sier Solaas.
I 2021 meldte selskapet at de kjøpte opp konkurrenten Localefood as for en ukjent sum. De hentet også inn tre millioner kroner i en Folkeinvest-Kampanje.
Selskapet har blant annet deltatt i akseleratorprogrammet Arctic Accelerator, og er for tiden en inkubatorbedrift hos Kupa. Det har også mottatt istøtte fra Innovasjon Norge, deriblant et oppstartstilskudd på 400.000 kroner i 2019.
Regnskapet for i fjor viser en inntekt på rett under 700.000 kroner, mens ordinært resultat før skatt havnet på 2,3 millioner i minus.
Solaas kan fortelle at Matfra er nominert til Matprisen 2023 som Årets salgskanal. I tillegg hinter hun om lansering av henteskap i Trondheim og en ny Folkeinvest-kampanje.
25. Testnor
Shifter skrev nylig om den Tromsø-baserte startupen Testnor da den hentet fem millioner i investorkapital.
Det er gründerduien Heidi Andreassen og Ingrid Dahl Skarstein, som begge har bakgrunn fra Innovasjon Norge, som startet selskapet i 2021.
Testnor tilbyr testtjenester av automatisert og elektrisk transport for alle som ønsker å gjennomføre tester i reelle omgivelser. Testnor har med tiden også blitt en plattform som samler, analyserer og deler date fra moderne biler og veiinfrastruktur.
Ankerinvestoren i den nye kapitalinnhentingen er Investinor, i tillegg er GC Reiber, Kupa og engleinvestor Thomas Falck med.
Nå har Testnor også fått på plass en avtale med Mercedes-Benz Data, som innebærer at selskapet fôres med kjøredata fra den tyske giganten.
Fjorårsregnskapet til Testnor viser en omsetning på 1,7 millioner kroner, omkring en halv million bedre enn året før, som var selskapets første skikkelige driftsår. Resultatet har ligget rundt nullpunktet.
Testnor har også deltatt i akseleratorprogrammet til DNB NXT og Startuplab.
26. Kinsea lead discovery
Kinsea er en UiT-spinoff som ble startet i 2022 i samarbeid med Universitetet i Bergen (UiB), Norinnova og tyske Lead Discovery Center.
Startupen ble altså startet som følge av forskningen til forskningsgruppen Marbio, og utvikler blodkreftmedisin basert på naturstoff fra Barentshavet.
Selskapet ledes av Jeanette Hammer Andersen, som er professor ved UiT.
Ifølge NTB får Kinsea støtte av Norinnova, og er finansiert av Khan Technology Transfer Fund, som er et tysk investeringsfond.
Selskapets regnskap for 2022 viser inntekter på litt under 8.000 kroner. Ordinært resultat før skatt gikk 9.000 kroner i minus.
27. Dentaapps/Tannhelsehjelpen
Tannhelsehjelpen utvikler en app-plattform for tannhelse-kommunikasjon.
Selskapet ble grunnlagt av Ellen-Merethe Høgsæt i 2019.
Shifter har skrevet om det Harstad-lokaliserte selskapet, som også går under navnet Dentaapps, tidligere da det ble tatt opp til å delta i akselertatorprogrammet Impact Startup.
Selskapet fikk et forsknings- og utviklinggstilskudd av Innovasjon Norge tidligere i år på 1.550.000 kroner.
Regnskapet for 2022 viser inntekter på såvidt over 300.000 kroner. Ordinært resultat før skatt havnet på 2,3 millioner kroner i minus.
28. Locat3d
Locat3d utvikler en delingsplattform for industrielle og profesjonelle brukere av 3D-tjenester.
Selskapet er lokalisert i Mo i Rana og ble startet av Mads Hansen i 2022. Thomas Bentzen har vært CEO for selskapet siden april 2022.
Bentzen forteller at de har fått betydelig støtte fra flere inkubatorer, deriblant Kunnskapsparken Helgeland, Kupa og Norinnova som er en del av Siva.
I tillegg skal selskapet ha mottatt tilskudd fra Microsoft Startup Norge.
Startupen deltok i Arctic Accelerator-programmet tidligere i år. De er også tatt opp i Scaleup IX-programmet.
Selskapet fikk ingen inntekter i fjor og endte med et negativt ordinært resultat før skatt på over 190.000 kroner.
29. Seacloud
Seacloud leverer software for styring av det som skjer under og over havoverflaten.
Det var Jørn-Roar Pedersen som startet opp selskapet i 2016 under det daværende navnet Tialta as.
Selskapet har kontorer og ansatte både i Alta, Tromsø og Trondheim.
I 2022 fikk selskapet rett under 14,7 millioner kroner i inntekter, mens ordinært resultat før skatt viser at selskapet gikk over 3,3 millioner kroner i minus.