Proptech

Arkitekten, selskapsbyggeren og toppsjefen som ga seg for å jobbe i en startup, tror «boligtrøkket» fortsetter

– Spacemaker gjorde en kule med å bli kjøpt opp, men vi har ikke slike strategiske exitmål, sier Lars Eirik Ulseth i Parallelo.

Lars Eirik Ulseth slutter som toppsjef for å jobbe i startup.

Lars Eirik Ulseth meldte sist uke at han ga seg som toppsjef i Tag Arkitekter for å jobbe i en startup.

– Du har tung erfaring fra et stort og etablert selskap, hvorfor slutter du for å jobbe i noe så usikkert som en startup?

– Det er et forståelig spørsmål, men jeg har jobbet med Parallelo i lengre tid allerede, det var jo en spinoff fra Tag for tre år siden, selskapet begynner å ta form nå og jeg ønsker å bidra til at dette lykkes, sier Ulseth.

Fra to til 120 på ti år

  • Ulseth starter Tag Arkitekter sammen med sin mangeårige kollega og studiekamerat Morten Longum i 2009. Året etter har de omsetning på 7,3 millioner kroner og oppdrag i flere norske byer.
  • De neste årene øker omsetningen med ti millioner hvert år. Ved inngangen til 2019 ligger den på 93 millioner, og kontoret har rett under 90 ansatte. I dag er de 120 ansatte og et av landets største arkitektkontorer.
  • Ulseth har vært med på hele reisen som daglig leder. Han blir sett på som en pådriver for innføring av det nye, enten det er virksomhetsendringer, måter å jobbe på eller digitalisering.
  • Det siste fører etter hvert til opprettelsen av Parallelo, en startup som kort fortalt hjelper arkitekter og utbyggere med å få bedre utnyttelse av plassen med programvare, litt som Spacemaker, men for innsiden av byggene. Ulseth eier rundt 20 prosent av selskapet som han nå skal begynne å jobbe mer for samtidig som har takker for seg som toppsjef i Tag.

Han tegner opp en skisse for de første tre årene. Først mye arkitektfaglig arbeid, litt henting av penger, og nå en fase med mye programmering av selskapets tre kodere.

– Nå begynner vi å se konturene av hva dette er for noe, og jeg synes det skjer mye spennende i bransjen for tiden som jeg ønsker å komme tettere på.

– Vet du hva du går til?

– Det var ikke lett å forlate folka i TAG, men Parallelo representerer fremtiden. Vi utvikler et verktøy som må fungere også for kunstneriske arkitekter, og jeg synes det er gøy å være med, i stedet for å se det skje fra utsiden.

– Som leder har jeg vært opptatt å legge grunnlaget for at vi alltid jobber riktig

Ulseth kutter på ingen måte alle bånd med Tag. Han kommer til å ha en rådgiverrolle i begge selskapene. Arbeidsoppgavene og temaene som opptar ham i det daglige, trenger ikke bli så forskjellige.

– Som leder har jeg vært opptatt av å legge grunnlaget for at vi alltid jobber riktig. Sånn sett har jeg jobbet like mye med marked og metodikker som selve arkitektfaget, sier han. – Når det er sagt, er du lite verdt som arkitekt dersom du glemmer at en sentral del av det du gjør er å skape omgivelser og formgi boliger og samfunn som faktisk skal brukes av mennesker.

Ulseth beskriver en arkitektbransje med mange inngrodde og til dels tradisjonelle arbeidsmåter. Mye gjøres slik det alltid er blitt gjort. Men nå kommer data og digitalisering og åpner for mer brukerstyrte og behovsbaserte metodikker.

– Å styre etter sjefens magefølelse er en utdøende måte å jobbe på. Nå er du nødt til å sette deg inn i data og innsikt. Da er det andre egenskaper som blir viktige, sier han.

For eksempel å vite hva du skal fôre algoritmene med. Det er blitt viktigere å hindre «shit in-shit out».

– For å lykkes både innen arkitektur og eiendomsutvikling fremover, må du vite noe om automatisering, konseptualisering og produktifisering. Bærekraft i bransjen handler nettopp om ta valg som er basert på brukernes behov og tilpasse løsninger deretter, sier han.

Digitalisering og automatisering presser bransjen fra timebasert arbeid til oppdrag på fastpris. Verktøy som Parallelo utfordrer arkitektenes arbeidshverdag, og jeg tror de nysgjerrige med størst endringsvilje vil vinne.

Lars Eirik Ulseth

– Brukere av dataprogrammer som skal hjelpe arkitekter, peker gjerne på at programmene krever så mye input og flikking at vinningen går opp i spinningen. Hva tenker du om en slik kritikk?

– Det er et poeng. Det er ingen vits med verktøy hvis brukerne ikke opplever at de gjør nytte.Vi i Parallelo legger hodet på blokka og sier at vi skal gjøre det enkelt for arkitekter og utbyggere å bruke oss. Vi jobber mye med å få programmet til å virke inn i en arbeidsmetodikk hvor brukeren ser nytten. Det handler blant annet om å legge til rette for samspill mellom faggruppene.

– Hvor trygg er du på at du har tatt en god avgjørelse?

– Jeg er trygg på at vi vil lykkes, for det er flinke folk som jobber i Parallelo. Jeg er derimot ikke sikker på hvilken forretningsmodell vi lander på. Jeg kjenner få proptech-selskaper i Norge som har klart å nå break-even gjennom organisk vekst og omsetning. Spacemaker gjorde en kule med å bli kjøpt opp, men vi har ikke slike strategiske exitmål - vi skal vokse organisk og finjustere operasjonen på en måte som vi kan levere på.

– Hva tror du blir den største utfordringen?

– Løsningen skal virke på alle måter. Der føler vi at vi nærmer oss. Det skal være en front-end som skal være enkel å bruke, og jeg er trygg på at stallen vil få til det. Samtidig er utfordringen kompleks. Digitalisering og automatisering presser bransjen fra timebasert arbeid til oppdrag på fastpris. Verktøy som Parallelo utfordrer arkitektenes arbeidshverdag, og jeg tror de nysgjerrige med størst endringsvilje vil vinne.

– Hvordan tenker dere å kommersialisere produktet?

– Det skal vi finne ut. Men jeg tror det blir en form for saas-løsninger. Kanskje lisensløsninger til noen brukere og eksklusivitet for andre brukere. Vi vil først tilby en standalone-løsning i Parallelo, deretter snakker vi gjerne med Graphisoft eller Autodesk om mulige integrasjoner og salg, sier han.

Norge som «bleeding edge»

Ifølge Ulseth ligger Norge helt i front globalt når det kommer til å ta i bruk verktøyene som Parallelo og Spacemaker tilbyr innen areal-optimalisering. Det er ikke unaturlig. I land med lavere kostnader til arbeidskraft, går innføringen av prefabrikerte løsninger industrielle prosesser og automatisering saktere.

Men i det siste har kostnadsspiralene pekt i været overalt. Det som for få år siden kostet 45.000 per kvadratmeter å bygge ut, kan i dag ligge på 55.000, og da er det mye å hente på god planlegging av leilighetenes størrelse.

Ulseth anslår at løsningene til Parallelo i enkelte sammenhenger kan gi besparelser på mellom 10 og 15 prosent i en totalentreprise, da verktøyet sikrer både markedsoptimale leilighetsstørrelser og godt knadde etasjeplaner.

– For ti år siden var det lettere å være eiendomsutvikler. Nå er konkurransen tøffere. Men det er muligheter med optimalisering. Fortsatt er det få som bruker behovsanalyser og adferdsdata - de fleste bruker magefølelse og kanskje litt statistikk.

Han tror ikke det norske boligmarkedet står foran en kraftig nedkjøling, slik enkelte makroøkonomer advarer mot for tiden.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*

– Se på småhusplanen som nå skrotes. Det blir få nye prosjekter, og det betyr også at boligtrøkket opprettholdes. Både i småhusområdene og på de store fortettingsprosjektene kan mye gjøres bedre, gjennom hele verdikjeden. Behovsbaserte analyser og bruk av automatiseringsverktøy gir bedre arealutnyttelse for både boligkjøperen, utvikleren og samfunnet. Dette åpner samtidig for nye konseptuelle boligløsninger og boformer.

– Hvor er du om tre til fem år?

– Det blir spennende. Jeg er nok i samme bransje og driver med både arkitektfaglig rådgivningsarbeid og eiendomsutvikling. Jeg kommer til å jobbe tett på Tag og andre aktører også. Parallelo har noen flere ansatte, så får vi se hvordan det går med det kommersielle.