Auk Eco henter nye millioner for å gro sine såkorn
– Det er jo alltid mye mer krevende enn man tror, sier daglig leder Didrik Dimmen i Auk Eco, med Flowmotion-fiaskoen friskt i minne. Likevel satser startupen nå tungt på internasjonal ekspansjon, med nye gryn på kontoen.
Didrik Dimmen er ikke lettskremt, og satser nå på å erobre kjøkkenbenkene i både Europa og USA med hjemmedyrkesystemet til Auk Eco.Foto: Auk Eco
Det er ganske nøyaktig et år siden den tidligere Flowmotion-gründeren Didrik Dimmen hoppet av jobben i Remarkable for å slå seg sammen med ex-gründeren av No Isolation, Marius Aabel, og hans nye startup.
Annonse
Auk Eco utvikler et smart hjemmedyrkesystem for diverse urter og småplanter. Ideen til Aabel, som Shifter tidligere har omtalt, ble unnfanget da Ikea ikke klarte å lage det gründeren ville ha.
Etter en beskjeden start og 130.000 kroner i omsetning første ordentlige driftsår (2020), virker det som at selskapet har fått mer sving på sakene - nå under nevnte Dimmens ledelse.
I en fersk oppdatering sendt ut til aksjonærene, går det frem at selskapet satt opp produksjon og sendte ut 7000 «Auker» i fjor. Den totale omsetningen spesifiseres ikke, men det skrives at den har økt med «flere hundre prosent» og at det i løpet av årets to siste måneder ble omsatt for henholdsvis 2,3 og 2,7 millioner kroner. Ifølge Dimmen lander de sannsynligvis en plass rett under 20 millioner kroner. Staben økte samtidig fra 4 til 12.
Annonse
Men fjoråret var bare som et såfrø å regne, skal man tro oppdateringen fra Auk. Det er i år det virkelig skal spire og gro. Blant annet har selskapet hentet inn 11 millioner kroner i en kombinasjon av offentlig støtte, lån, og investorkapital.
Ut i verden
I løpet av første kvartal planlegger Auk Eco å være på plass i nye europeiske markeder, samt i USA - litt senere enn planlagt. Til gjengjeld skal Auk nå tilby sitt produkt i 30 land.
Samtidig skal selskapet lansere nye tilleggsprodukter, som for eksempel ulike fargevalg og tilbehør. Auk satser også på en ny strategi, med lavere utsalgspris for hovedproduktet.
Annonse
Krevende forsyningskjede
Planene om ekspansjon og nye eller forbedrede produkter, skaper også utfordringer. «Supply Chain har _mye_ å gjøre om dagen», skriver Auk i oppdateringen, og viser til oppgradering av plast, endringer i produksjon og deler til internasjonal distribusjon, sertifiseringer, innførsel av nytt tilbehør, samt compliance med import- og tollregler.
Annonse
Blant annet må selskapet opprette et mellomlager i USA, grunnet til regulatoriske kravene til innføring av frø til USA.
I tillegg skaper de rådende omstendighetene i markedet for komponenter noe hodebry, som for alle selskaper som driver med maskinvare.
Annonse
– Det er jo alltid mye mer krevende enn man tror. Supply chain-krisen med økte kostnader og lange ledetider, som igjen fører til redesign og mye bruk av våre få ressurser, gjør ting vanskeligere, vedgår Dimmen.
– Men vi har et sylskarpt fokus på hva som er viktig for å vokse selskapet, og da er det utrolig hva man kommer seg gjennom.
Dimmen vet hva han snakker om. Flowmotion møtte på flere problemer med produsentene av deres kamerastabilisator. Til slutt måtte gründerne gi opp.
– He-he. Jeg er jo brent barn her fra Flowmotion-tiden, sier Dimmen. Denne gangen er han bedre forberedt.
– Vi har identifisert alle høyrisiko-komponenter, kjøpt inn mye og tidlig, og eskalert opp hos leverandører når det har stoppet.
Ny såkornkapital
Auk Eco hentet i fjor 10 millioner kroner fra en rekke kjente gründernavn. Blant eierne er Eirik Rime fra Tise, englenettverk Founders & Fools ledet av Daniel Fossum, Christian Rokseth & Co fra stavanger-baserte Sprettert, Martin Schütt og flere andre i Askeladden & Co, medgründer av videokonferanseselskapet Pexip, Per Haug Kogstad, Finn Gjedebo/Sobra AS og Truls Brataas, gründer og daglig leder i ryggsekk-produsenten Douchebags.
Noen av disse har nå fulgt opp i en såkalt mellomrunde på 7 millioner kroner. Auk har også fått et lån på 4 millioner kroner fra DNB via vekstgarantiordningen, samt 2 millioner kroner i tilskudd fra Innovasjon Norge.
Men også nye eiere har kommet til. Blant disse er MP Pensjon, Jeremy Gerst (CFO i Airthings), og Spond-gründer Per-Otto Wold.
– Vi henter etter behov. Og nå har vi en god finansiell situasjon, ikke noe umiddelbart behov for mye cash, med kombinasjon lån, egenkapital og tilskudd. Så vil vi trolig være på et veldig annet sted etter at vi har kommet i gang med 2022-planene, sier Dimmen, og antyder dermed en større kapitalinnhenting i nær fremtid.