shifters julekalender
De har utviklet ultralokal markedsplass for over 200 barnehager
Shifter pakker opp én splitter ny startup hver dag frem til jul.

I dagens kalenderluke: La Vandre, en digital ombrukstjeneste for klær.
Konseptet er å la foreldre og foresatte selge, gi bort eller kjøpe klær og utstyr - med sin egen skole eller sitt idrettslag som markedsplass.
– Løsningen fremmer ultralokal bærekraft med et minimum av miljøpåvirkning, og skåner travle småbarnsforeldre fra å måtte kjøre på kryss og tvers for å hente utstyr eller klær de ønsker å kjøpe brukt, sier medgründer Tanya Farstad Valdø.

– Her får de sin egen lille «Finn-app» og muligheten til å kjøpe brukt fra foreldre i samme barnehage, skole eller idrettslag, uten å måtte pakke, sende, kjøre eller melde eller vente på kjøpere som ikke dukker opp, legger hun til.
Bak Bærum-selskapet står også Tonje Berseth Nilsen og Line Solheim.
Trioen lanserte tjenesten i høst, og alle utgifter er så langt tatt ut av egen lomme.
– Som småbarnsforeldre har vi førstehåndserfaring med den mengden klær og utstyr barna vokser ut av hver sesong. Å kjøpe nytt er både dyrt og lite bærekraftig, men skal man kjøpe brukt, krever det nokså stor innsats, sier Valdø.
– Skøytene må muligens hentes i Drammen, leggskinnene på Kolbotn og hjelmen på Stabekk. Da er det ofte fristende å dra på XXL for å spare tid, sier hun.
Savnet dette tilbudet selv
Gründerne hadde i mange år sittet i styret i en frivillig stiftelse - som to ganger i året arrangerer brukttøysalg i nærmiljøet.
– Selv om dette er en fantastisk mulighet til ombruk og bærekraft, har vi sett de store ressursene det krever å gjennomføre slike arrangementer, sier Valdø.
Dessuten savnet de et løpende tilbud gjennom året.
– Vi har ønsket en effektiv markedsplass for nærmiljøet, som gjør det enkelt å ta med tøy og utstyr til barnehagen for levering, eller svippe innom for å hente noe man har kjøpt på vei til nærbutikken, sier Valdø.
Hun fortsetter:
– På større markedsplasser og i Facebook-grupper drukner tøyet, man får henvendelser fra kjøpere som aldri dukker opp for å hente, eller man må ordne med frakt som gjør det både dyrere og mindre miljøvennlig å handle brukt.
– Responsen fra barnehagene har vært enorm
– Hvor stort er det potensielle markedet?
– I første omgang satser vi på barnehager, skoler og idrettslag, men ser at løsningen også kan benyttes på andre områder.
– Videre er det ønskelig å se på det internasjonale markedet, da fortrinnsvis land med de samme årstidene som Norge.
– Hvilke bevis har dere for at dere er på rett vei - så langt?
– Responsen fra barnehagene har vært enorm, og også flere kommuner har vist stor interesse for løsningen. Vi lanserte løsningen 1. september, og har i løpet av to måneder fått med oss over 200 barnehager og idrettslag.
– Dette betyr at i underkant av 20 000 foreldre nå har tilgang på løsningen.
– Hva blir den største utfordringen fremover?
– Vi er alle i fulltidsjobb ved siden av driften av La Vandre, så tid er absolutt vår største utfordring, sier Valdø.