Bærekraft
De ukjente gründerne sørger for at bedre mobildekning ikke blir klimaversting
Balázs Kisfali programmerte alene i 27 måneder, så fant han medgründerne og ble den nye yndlingen til både Trond Riiber Knudsen og et av verdens største mobilselskaper.
Han var en av bransjens mest erfarne innenfor bygging av mobilmaster – og hadde drevet prosjekter i både Asia og Afrika. Den ungarske ingeniøren Balázs Kisfali skrev også sin egen blogg, og var en slags faglig «influencer» innenfor det bygningstekniske i teleinfrastruktur. Han så hvordan konsulenter tok seg både god tid og godt betalt for å gjøre den kjedsommelige og repeterende jobben med å prosjektere mastene og hvor mye de måtte tåle av vær, vind, frost og geologiske forhold.
– Det måtte da finnes en bedre og billigere måte å gjøre dette på. Så da sluttet jeg i jobben min og begynte å jobbe på dette prosjektet, forteller Kisfali, gründeren av oppstartsselskapet Shapemaker – en av de nye yndlingene til engleinvestor Trond Riiber Knudsen, som også har StartupLab og Antler på eiersiden.
Kutter konsulenttimer
Gründeren selv beskriver det han gjør som en revolusjon i ingeniør-faget. En prosess som kan kreve flere uker med nitidig konsulentarbeid, krympes til et kvarter med programvaren fra Shapemaker.
Ikke bare kan teknologien drastisk forkorte tiden brukt på forprosjektering, men også i hele levetiden til mobilmasten. Bæreevnen må nemlig rekalkuleres hver gang det blir lagt til en ny belastning på tårnet – for eksempel hvis man oppgraderer fra 3G til 5G, samlokalisering, eller dersom det monteres vindturbiner eller solcelle-paneler for egenforsyning av strøm.
– Tradisjonelt har man en stor PDF med en rekke formler og utregninger, og du må starte helt på nytt igjen dersom det skjer en endring i input. I Shapemaker oppdateres det av seg selv, sier Kisfali.
Samtidig har det lenge vært en trend at de store telekomselskapene har gått fra å gjøre «alt» selv, til at de nå i stor grad setter ut arbeidet i underselskaper eller hos eksterne aktører.
Da er det kanskje ikke så rart at Shapemaker allerede har flere betalende kunder i porteføljen, blant annet Vodafone-eide Vantage Towers, en av de virkelig store innenfor utbygging av slik infrastruktur. Vantage gikk for øvrig fra pilot til permanent avtale etter kun få måneder som bruker av tjenesten og ønsker nå å bruke Shapemaker i flere land.
Hentet medgründere
En av de som så potensialet i prosjektet var Evan Ramenskiy. Den russiskfødte australieren var selv sivilingeniør i konstruksjonsteknikk, og hadde forsket på feltet ved NTNU, etter å ha forelsket seg i en trønder og flyttet til Trondheim for noen år tilbake. Nå var han i konsulentselskapet Rambøll.
– Jeg så flaskehalsene i denne industrien, og også at det var vanskelig for et tradisjonelt konsulentselskap å bygge et produkt som kunne løse dette, forteller Ramenskiy, som ble den første medgründeren i teamet etter at Balázs Kisfali hadde programmert på egen hånd i 27 måneder.
De to hadde også bestemt seg for å gå inn i Antler-programmet i jakten på en tredje eller fjerde medgründer som kunne utfylle de to ingeniørenes egenskaper.
Der fant de siviløkonom Ingrid Sofie Øvrum Sem, tidligere leder for bedriftsmarkedet i ladesatsingen til Cirkle K. En fjerde medgründer fant de i programvare-ingeniør Jonas Modling, som hadde falt pladask for koden til Shapemaker da han som konsulent skulle gjøre en teknisk due diligence av pilotproduktet som Balázs Kisfali hadde bygget til da.
Klima og talenter
Tidsbruken er ikke det eneste som blir kuttet, også klimautslippene går kraftig ned. Tradisjonelt plusser konsulentene på med en ekstra dose stål og sement, for å være på den sikre siden, med de konsekvensene det får for økt materialbruk og ekstra CO2-utslipp.
Uten at det helt var tenkt slik fra starten av, kan deeptech-oppstarten Shapemaker bidra til å kutte klimautslipp i et omfang som få andre norske startups kan sammenligne seg med.
Shifter har tidligere omtalt hvordan oppstartselskaper som kutter klimautslipp, er hete blant både hos nyutdannede og investorene – så også hos Shapemaker. For Jonas Modling var det et «clear cut case», noe han mener det er for også andre utviklere og ingeniører som jakter på en større mening med arbeidslivet.
– Vi har en veldig tydelig klimaeffekt på industrien, det er lett for unge ingeniører å forstå, mener Modling, som nå er teknologisjef i selskapet.
Impact
Oppstartsselskaper kappes gjerne om å fortelle at de redder verden og bidrar til både det ene og andre av FNs bærekraftsmål. Teamet i Shapemaker mener imidlertid at det er med industrielt rettede prosjekter som dette at man virkelig kan kutte de store klimautslippene, med et ørlite spark til den lange rekken av mer forbruker-orienterte gründere som hevder å kutte klimautslipp gjennom å bidra til adferdsendring hos vanlige folk.
Både stål- og sementproduksjon er noen av de største kildene til CO2-utslipp. Ingrid Sofie Øvrum Sem. som selv har vært dypt involvert i ladeinfrastruktur for elektriske biler gjennom Cirkle K, hevder bidraget kan være større enn det man får til med elektrifisering av bilparken.
– Telekom er underliggende for flere av FNs bærekraftsmål, ikke bare klimautslipp. Her kan man virkelig bidra til noe stort, påpeker Øvrum Sem, og viser til hvordan billigere og mer tidseffektiv utbygging av mobilnettet vil bidra til å koble opp de rundt tre milliarder menneskene som i dag ikke har tilgang til internett – med den betydningen det får for helse, økonomi, utdanning og andre utviklingsmål.
Kombinert med at nyutdannede ingeniører ser etter jobber der de bygger produkter, ikke gjør repeterende og kjedelige oppgaver i store konsulenthus, befinner de seg i en perfekt posisjon til å rekruttere unge talenter i kompetanse-kappløpet som nå raser i arbeidsmarkedet, ifølge selskapet.
Utvider og henter penger
På grunn av det store innslaget av ulike nasjonaliteter har Shapemaker fått oppmerksomhet i flere verdenshjørner. Den australske medgründeren Rameskiys nettverk i Australia har nylig gitt en ny avtale «down under».
Shapemaker konsentrerer seg i første omgang om en bransje de kjenner godt, men har allerede begynt å legge planer for å ekspandere inn i nye vertikaler – riktignok fortsatt konstruksjoner. Solparker, vindparker, og kraftlinjer antydes som neste ut.
– Det mangler ikke på ideer, men vi må også se hvor det gir penger på bankkontoen.
– Kommer dere til å hente mer kapital i den nærmeste tiden?
– Ja. Planen var å hente kapital høsten 2022, men med den salgspipen vi har nå fører det til at vi kanskje må ut å hente før.
Hylles av TRK
Med den oppmerksomheten selskapet har fått i markedet vil det antagelig bli en del om beinet. Den som var tidlig ute som vanlig var engleinvestor Trond Riiber Knudsen, som for øvrig gjorde en storgevinst da han var inne som en av de første investorene i en startup på ti bokstaver som begynte på s- og sluttet på -maker: Spacemaker.
Det er slettes ikke bare god minner fra denne kula som gjør at TRK investerer også denne gangen. Overfor Shifter ramser han opp:
– 5G-utrullingen gjør at det trengs mange tårn og de gamle må rekalkuleres.
– Telcoene spinner tårnene ut i egne børsnoterte selskap, og da blir det mye mer fokus på optimering av tårnene.
– Det er en tungvinn, manuell prosess i dag, et tårn tårn tar mange uker, dette teamet bruker 15 minutter.
– Fenomenalt team med etablert kunde i Ungarn gjennom Vantage, som nå blir global kunde.
– De skal disrupte strukturell bygganalyse. Tårn er det perfekte stedet å starte, mens vekstmulighetene er ubegrensede.
Bygningsingeniør Trond Riiber Knudsen avslutter med hvorfor investeringen passer ham ekstra, ekstra bra:
– Min utdannelse er akkurat på dette området - «finite element method», for numerisk optimering av bygningsstrukturer.