energi

Denne nederlenderen og meksikaneren mener Norge er perfekt for å bygge startup deres

Luis de Ita Maubant og Reinier van Gageldonk kaller Norge «ground zero» for deres business, og mener det er flere gode grunner til å utvikle Surplusmap her i landet. 

(f.v.) Reinier van Gageldonk og Luis de Ita Maubant er gründerne bak Surplusmap som holder til på Startuplab i Oslo.
(f.v.) Reinier van Gageldonk og Luis de Ita Maubant er gründerne bak Surplusmap som holder til på Startuplab i Oslo.
Publisert Sist oppdatert

Meksikanske Luis de Ita Maubant og nederlandske Reinier van Gageldonk ble først ledet til Norge av kjærligheten. 

Begge var fra tidlig av med på å bygge Keystone Education Group (KEG) – en norsk edtech-startup som etter hvert ble til et globalt selskap med over 800 ansatte. 

Nå har de tatt med seg erfaringene derfra i ryggsekken og startet Surplusmap – en plattform som ved hjelp av data og AI skal forutsi hvor man bør ha lade-infrastruktur for best mulig energiutnyttelse. 

De ser på Norge som en perfekt arena for å bygge et teknologiselskap som skal løse globale energiutfordringer, og har ingen planer om å flytte med det første. 

Fra deltidsjobb til toppleder

de Ita Maubant kom til Norge for rundt 16 år siden, etter at karrieren og studiene hadde ført ham verden rundt.

Han var den femte personen som ble ansatt i KEG, som den gang var et selskap helt i startfasen. 

– Der klatret jeg opp rangstigen fra en deltidsjobb innen salg til kommersiell direktør, hvor jeg håndterte en global portefølje av kunder og universiteter. 

Etter rundt ti år var han klar for nye utfordringer. Han kastet seg derfor på Antler-programmet høsten 2020. 

– Det ga meg muligheten til å forfølge min virkelige lidenskap – å bygge et teknologiselskap fra bunnen av som kunne gjøre en forskjell i verden, forteller de Ita Maubant. 

Kom for kjærligheten, ble for mulighetene 

Van Gageldonk flyttet også til Norge med sin daværende norske kjæreste, nå kone, for rundt 11 år siden. 

Selv om det var kjærligheten som først ledet ham hit fant han raskt flere andre gode grunner til å etablere seg nettopp her. 

– Jeg har bodd en del steder tidligere, så det var på ingen måte en plan å bli her på lang sikt. Etter at jeg i 2013 begynte i en startup (KEG), ettersom de fleste «gode» jobbene var utilgjengelige for meg som ikke-norsk-talende, ble det mer og mer åpenbart for hvert år at Oslo var et veldig bra sted å drive forretninger fra. 

Også han kom tidlig inn i KEG og jobbet seg opp fra bunnen av, hele veien tett med Maubant, som også ble en god venn: 

– Alle disse årene jobbet jeg tett med Luis og vi hadde alltid drømmen om å starte vår egen bedrift.

Omtrent to år etter at de Ita Maubant startet Surplusmap, fulgte van Gageldonk etter og ble medgründer:

– Det er en av de beste beslutningene jeg noen gang har tatt. 

– Fyller et hull

Nå er de i full gang med Surplusmap. 

I 2022 var selskapet gjennom Equinors energi-akselerator «Techstars», som blant annet sikret Bentley Systems som investor. Fra før hadde Simula Innovation støttet selskapet med kapital. 

Totalt har de skaffet syv millioner i finansiering, hvorav to millioner er støtte fra aktører som Innovasjon Norge, the European Space Agency og the European Institute of Technology har også bidratt med midler. 

Kartet på bildet viser alle registrerte ladestasjoner (røde prikker) i Surplusmap.

van Gageldonk mener Surplusmap fyller et hull i el-lade-markedet: 

– Den kartbaserte programvaren samler inn essensiell data, som muliggjør informerte beslutninger om hvor man skal investere i nye ladestasjoner, identifisere stasjoner som trenger reinvestering, og gir innsikt i markedet med sanntidsdata. 

På den måten mener han de kan løse sentrale spørsmål som ellers ville bli besvart av konsulenter eller gjennom andre kostbare løsninger. 

– Vi opererer i et relativt nytt domene, så vi er i utgangspunktet på samme nivå som konkurrentene – noe som gir oss en flott mulighet til å komme et par skritt foran gjennom vår unike tilnærming med å brukemarkedsdata og bygge avanserte prediktive modeller for kundene våre.

Samarbeid med Google

 I januar lanserte de produktet som førte til signering av første kunde, Elywhere, etter kort tid. Ifølge de Ita Maubant er de nå i sluttfasen med å signere enda flere betalende kunder, der over 20 selskaper er i gang med å teste produktet. 

Løsningen som ble lansert er utviklet med støtte fra AI-ingeniører i Google gjennom «Startups for sustainable development» – et støtteprogram som blant annet bidrar med veiledning og kapital til startups. 

– Hva går samarbeidet ut på? 

– Vi foreslo vårt konsept og sikret oss ekspertisen til tre Google AI-ingeniører for et åtteukers-prosjekt. Sammen utviklet vi raskt en prosjektplan og utviklet et innovativt AI-produkt som gjør det mulig for brukere å enkelt forutsi utnyttelsesgraden av ladestasjoner på utvalgte steder med ett enkelt klikk, forteller Maubant. 

De har i tillegg fått til et samarbeid med EIT Urban Mobility, som bidrar med finansiell støtte til å implementere deres løsning for en ladepunkt-operatør i Sentral-Europa. 

– «Ground zero»

Selskapet etablerte seg på Startuplab i Oslo for rundt ett år siden. De mener det er flere gode grunner til å fortsette å bygge Surplusmap fra Norge: 

Luis de Ita Maubant og Reinier van Gageldonk i Surplusmap.
Luis de Ita Maubant og Reinier van Gageldonk i Surplusmap.

– Den største fordelen er at vi er på «ground zero» (nullpunktet) for utrulling av elbiler og ladeinfrastruktur, svarer Maubant og legger til. 

– Dette er ikke bare et privilegium, men fører også med et ansvar for å skape skalerbare produkter og dele erfaringene med verden. 

Han mener i tillegg det han kaller den norske «tillitskulturen» gjør det enkelt å koble seg til de riktige folka og samle nødvendig data. 

– Dette er noe som er ganske unikt for Norge og noe som har hjulpet oss enormt med å løse og utvikle vår løsning, sier de Ita Maubant. 

– Norge er et lite land, og du kan forestille deg at hvis du virkelig vil skalere må du kanskje se utover på et tidspunkt, men det er på et senere stadium, sier van Gageldonk. 

De er nå i ferd med å avslutte en seed-runde og planlegger en større runde i 2025 for videre skalering. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.