easeekrisen
Dette kan bli prisen investorene må betale for Easee i krise, men det går en smertegrense
Gründer Jonas Helmikstøl jobber på spreng med å overbevise nye investorer om at selskapet vil komme seg sterkere ut av uføret, og forteller for første gang hvor langt han vil strekke seg for å få inn pengene til selskapets kriseplan.
Det har gått over en måned siden svenske myndigheter innførte salgsforbud mot Easees elbilladere, fordi de mente at de ikke fulgte standarden. Denne uken hadde noen festet et visst håp om at Elsäkerhetsverket ville la seg overbevise av den nye dokumentasjonen Easee hadde sendt inn i sin anke til Forvaltningsretten. Mandag kom tilsynets svar på anken.
Elsäkerhetsverket er fortsatt nådeløs i sin vurdering av laderne fra det norske selskapet, og argumenterer sterkt for et fortsatt salgsforbud.
– Det var ingen overraskelse, heller mer som forventet. Vi må bare fortsette å holde fokus. I bunn og grunn er det vår egen feil at vi er i denne situasjonen, og det er først og fremst vårt ansvar å rydde opp i vårt «fucking mess». Det som gjør vondt er at Elsäkerhetsverket ikke har tatt hensyn til den nye dokumentasjonen i det hele tatt, sier Easee-gründer Jonas Helmikstøl.
Han står fast på at selskapet har eksperter som går god for produktene.
– Vi begynner jo å lure på hva dette egentlig handler om. Er det viktigst at produktene våre er trygge, eller viktigst hvem som har absolutt prinsipielt rett, spør Helmikstøl.
Vil rette opp feil
Helmikstøl hevder likevel at han forstår svenskene. Han går faktisk langt i å takke dem.
– Det høres sprøtt ut, men vi er veldig takknemlig for at de har utfordret oss på denne måten. Vi har ryddet opp og fortsetter å rydde opp. Dokumentasjonspakken vi har sendt inn til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet i Norge og myndigheter i andre land hadde ikke vært i nærheten av så bra hvis det ikke hadde vært for saken med Elsäkerhetsverket.
Han håper imidlertid at Easee får lov til å rette opp sine feil.
– Alle gjør feil, men hvis det ikke er mulig å rette opp etter seg, hva skjer da med innovasjon i denne verden, spør Helmikstøl.
Han viser til at selskapet nå er inne i 22 til 23 land, og har hatt god kontroll på svært mye, men ikke alt.
– Vi er ikke et offer, og det er ikke synd på oss. Men vi blir dømt på dokumentasjonen, hevder gründeren.
Flere veier å gå
Etter den nye omdreiningen der Elsäkerhetsverket nok en gang står på sitt, ligger det an til at prosessen vil ta sin tid i Forvaltningsretten i Karlstad. Trolig vil retten hente inn en uavhengig ekspertvurdering, kanskje også holde en muntlig høring, for å få avklart hvem som har rett av de to partene.
Easee jobber for fullt med å forberede seg på det verste, selv om de fortsatt er overbevist om at de har rett. De følger flere spor.
– Sannsynligheten for at svenske myndigheter opphever salgsforbudet er veldig lav, men vi ønsker å få godkjent de eksisterende laderne i det svenske markedet, at de er sikre og gode nok. Så vurderer vi hva vi må gjøre med de nye produktene, hvordan vi kan starte «fresh» igjen.
Et av alternativene som skisseres, er at et ganske tilsvarende produkt som i dag lanseres som et nytt produkt med ny dokumentasjon, der alt det nødvendige er på plass fra første dag.
– Hvor annerledes vil et eventuelt nytt produkt være?
– Det må vi se på, men slik vi ser det, er det ingenting galt med det fysiske produktet. Det er jævlig bra.
Vil ikke bli gammeldags
Helmikstøl presiserer at det er uaktuelt å slutte å innovere. og heller være bokstavtro til «gamlemåten» i standardene.
– Dere har jo spart en del i kostnader på å gjøre det på måten dere gjør, og det har jo noe å si for sluttprisen. Med kravene og alt det som nå skjer, vil det bli et dyrere produkt?
– Nei. Vi setter kundene og planeten først, så om det koster oss hele selskapet, får det bli som det blir. Produktene våre er mer bærekraftige og sikrere. Når folk gjemmer seg bak standarden, og glemmer intensjonen bak standarden, blir det jo helt meningsløst.
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har for øvrig varslet en rapport om Easees ladere i mai. Helmikstøl mener at norske myndigheter har en annen tilnærming, og er optimistisk med tanke på arbeidet som der pågår.
– Nkom fremstår som en mye mer innovativ og åpen aktør, som kjører prosessen på en mye mer optimal måte enn de gjør i Sverige.
Investorprosessen
– Mange kan jo være enig med dere, men så er dere jo også oppe i en prosess med å hente kapital. Hvordan går det med å overbevise investorer?
– Meglerhusene ABG Sundal Collier og Sparebank 1 Markets har jobbet med dette i noen uker. De får mer og mer forståelse for oss og saken. Det kommer selvfølgelig ikke til å være bare enkelt å overbevise investorene, men vi er ute etter de som vil sette seg inn i detaljene, de som har vært ute en vinternatt før, ikke bare er opptatt av regnearkene sine.
Planen er å være i land med en runde på mellom 150 og 300 millioner kroner før sommerferien. Utover høsten og vinteren har de tidligere sagt at de vil hente minst en milliard til for å gi skikkelig gass. Helmikstøl presiserer at de fortsatt er veldig tidlig i prosessen.
– Har du en verdivurdering du vil være fornøyd med?
– Det er underordnet, og det ville vært idiotisk å henge meg for mye opp i.
De rette pengene
For et par år siden var Easee spådd å bli den neste norske enhjørningen, med en mulig prising på over en milliard dollar. Nå er det naturlig å tro at selskapet spisser seg inn på et sted mellom to og tre milliarder kroner, slik justeringene har vært i markedet ellers, også gitt situasjonen selskapet er oppe i.
– Hvis ikke investorene ser hvilken verdi vi har skapt i selskapet og hvilket potensial vi har på lang sikt, er det ikke de investorene vi vil ha. De må se at vi er fremst i verden på dette, at det er vi som driver denne utviklingen fremover, ikke de som sitter på et tilsynskontor i Sverige.
– Du sier det er underordnet med verdivurderingen, men det er vel viktig for deg at gründerne og de ansatte beholder kontrollen og styringen på hvor dette går. Da er det vel viktig at dere ikke slipper dere under halvparten?
– Vi må få inn noen som skjønner at det er viktig at gründere og ansatte har kontrollen, investorer som har troen på oss. Det verste er om Easee mister sjela og blir som alle andre. Det er det jeg jobber dag og natt for å unngå.
– Men for å beholde sjela må dere vel også beholde majoriteten?
– Ja, eller en eller annen mekanisme med for eksempel A- og B-aksjer. Det er også en mulighet.
Et sunnere selskap
Tross den krevende situasjonen mener Helmikstøl at potensielle investorer vil komme inn i et bedre selskap i dag enn de ville gjort i for eksempel 2021.
– Vi er mer fokusert og «lean» enn vi var da. Det var jo derfor jeg ikke ville hente inn penger den gangen, fordi vi hadde en del ting å rydde opp i, sier gründeren.
Easee hadde satt seg skyhøye mål, markedet hadde ikke blitt helt som tenkt. Selskapet hadde også ansatt svært mange nye, og hadde sin fulle hyre med å integrere disse i kulturen og strategien.
– Det er mye mer riktig å få inn nye investorer nå, selv om vi også er i en fase der vi er mye mer sårbare. Totalt sett er vi mer på bakkenivå. Akkurat som andre selskaper vokser heller ikke Easee inn i himmelen uten motgang.
– Heller ikke Apple hadde en rett kurve oppover hele veien, eller for den saks skyld Tesla. Nå får vi virkelig testet oss selv, og vist hva vi duger til.
Han hevder å være glad for at han ikke har hatt for mye penger.
– Dersom vi hadde hatt uendelig med cash, tror jeg det ville gjort noe med mentaliteten. Jeg tror det er sunt det vi nå går gjennom, selv om det er vanskelig og krevende. Nå blir vi robuste mennesker i en robust organisasjon som kan tåle alt.
Ingen konkurs-trusler
Samtidig med prosessen med å hente kapital har Easee gjort tøffe kostnadskutt. 138 ansatte er permittert eller har sagt opp jobbene sine. Selskapet har også innført «betalingsstopp» for alt annet enn kritisk nødvendige tjenester for å holde driften i gang.
– Vi jobber på spreng med å få gjort opp for oss, og har veldig empati med de som ikke får pengene nå. Samtidig er det mange som støtter oss, og det er vi takknemlig for.
– Folk som ikke får pengene sine, kan jo ha en tendens til å true med det ene eller andre. Hva gjør dere med det?
– Vi er transparente og gir så mye oppdatert informasjon som vi kan, for å opprettholde tilliten.
– Det er ingen som vil slå dere konkurs ennå?
– Nei, for Guds skyld ikke.