Helse

Droppet studiet for å bygge selskap med Sam Altman. Nå er 25-åringen i gang med eget AI-selskap

Luis Wenus tar med seg både nettverk og erfaring fra Silicon Valley inn i sitt nye startup-prosjekt, Oteria. 

Oteria-gründer: Luis Wenus satser på AI og helse med lansering av egen app etter å ha jobbet i Worldcoin.
Publisert Sist oppdatert

– I Silicon Valley har de et uttrykk som går sånn: «You can just do things». Det kan høres banalt ut, men hvis man ser et problem man vil løse i verden, så er det bare å gjøre det, sier Luis Wenus. 

Den 25 år gamle gründeren fra Drammen kan selv sies å allerede ha oppnådd mye siden han forlot hjembyen for å studere i London. 

Før han var ferdig med andre året ved universitetet Imperial College, hadde han først rukket å starte og feile sitt eget selskap, før han hoppet helt ut av studiet og inn i teamet i Worldcoin – en startup med selveste Sam Altman som medgründer. 

Etter tre år i det amerikanske kryptoselskapet, er Wenus nå godt i gang med sitt neste eventyr: å utvikle digitale helseløsninger som bruker kunstig intelligens for å gi folk raske svar på spørsmål som ellers krever legebesøk. 

Hans første produkt, Oteria, er en app som skanner føflekker for å oppdage tidlige tegn på kreft.

Gründer som 15-åring 

Wenus' gründereventyr startet allerede som 15-åring, da han laget nettsider for lokale bedrifter i Drammen. 

Senere startet han Ratemyteacher, et nettsted der man kunne bedømme lærere, som fikk oppmerksomhet i media. 

– Jeg tror vi oppnådde rundt én million sidevisninger til slutt, som er ganske mye til å være Norge. Det ble min første erfaring med å skalere noe som tok litt av, forteller Wenus. 

Etter videregående visste han derfor at han måtte ut i verden. 

Turen gikk til London, der han og en venn startet Stowe – en slags Airbnb for lagring.

Selskapet tok gründerspirene helt til Silicon Valley, ofte ansett som et av verdens tech-hovedsteder, der de ble intervjuet for å delta i Y Combinators prestisjetunge akseleratorprogram.

Fra venstre: Shravan Nageswaran og Luis Wenus startet Stowe sammen mens de studerte i London. Her på besøk i Silicon Valley og hos Y Combinator.

– Vi var nok litt tidlig ute, så vi fikk ikke plassen. Og da vi senere skulle hente kapital, kom pandemien – ikke den beste tiden for en slik business, sier han og ler. 

Selv om selskapet ikke lyktes, bygget Wenus likevel et verdifullt nettverk. 

Det var gjennom dette han kom i kontakt med en av medgründerne i det amerikanske selskapet Worldcoin, og snart ble en del av det lille teamet på fem personer.

Silicon Valley-viben

Worldcoin har utviklet en skanner som verifiserer brukere som ekte personer på nettet – en utfordring som blir stadig mer presserende med AI-teknologiens fremmarsj.

– Det var veldig gøy, og vi var et lite og dedikert team i starten, forteller Wenus.

I tre år var han dermed en nøkkelperson i selskapets internasjonale ekspansjon, som en leder for vekst-teamet. Selv om han jobbet fra selskapets kontorer i Tyskland, var «Silicon Valley-viben» alltid til stede, understreker han.

I fjor bestemte Wenus seg for at det var på tide å satse på noe eget igjen. 

På det tidspunktet hadde Worldcoin hentet rundt 240 millioner dollar i kapital, fått to millioner brukere globalt, og vokst til rundt 200 ansatte, ifølge han. 

– Jeg hadde fått mange gode erfaringer, og det føltes som riktig timing, sier han.

Wenus med Worldcoin-apparatet i hendene på besøk hos et av Indias toppuniversiteter IIT for å holde en fremføring. En av mange reiser i løpet av tiden i selskapet.

Coachet av Altman

Før han sluttet hadde Wenus altså fått muligheten til å treffe OpenAi-sjefen en rekke ganger. 

– Sam Altman er åpenbart et spennende navn. Hvor mye jobbet du med han i Worldcoin?

– Han drev hovedsaklig på som CEO i OpenAi og var ikke involvert i selskapet på daglig basis, men han var medgründer og var med på de store strategiske tingene, svarer Wenus. 

Kanskje ikke så overraskende, var det mye å lære av han som leder et av verdens hotteste AI-selskaper. 

– En ting han er veldig flink på er å være kortfattet, samtidig som han sier mye med få ord. Det tror jeg er en fin ting å gjøre som leder, for da bruker man ikke så mye tid på å snakke selv – for det er jo viktigere at man får mest mulig informasjon fra andre – samtidig får man ting tydelig frem, forteller Wenus. 

En annen lærdom fra Altman var å våge å ha store mål – selv de som virker fjerne. Dette har Wenus tatt med seg inn i etableringen Oteria.

Fikk oppmerksomhet av Musk

En annen tech-gigant 25-åringen har «dultet bort i» er selveste Elon Musk.

Wenus skrev et innlegg på X (tidligere Twitter) for å skape oppmerksomhet rundt hvordan AI-utviklingen kan innebære alvorlige risikoer, spesielt i fremtidige konflikter.

– Jeg har tenkt mye på at teknologien vi allerede har i dag kan bli brukt til ekstremt farlige ting, og er litt bekymret for at det ikke snakkes mer om. En av disse tingene er hvor utrolig lett det er å programmere droner til å være AI-drevne, sende tusenvis av dem av gårde og gjøre enorme ødeleggelser, forklarer Wenus.

For å demonstrere dette kjøpte han en enkel drone og brukte noen få timer på å programmere den til å angripe mennesker. Ved hjelp av open-source algoritmer fikk han dronen til å styre seg selv, målrettet mot mennesker, med evnen til å skille mellom ulike individer – noe som viste det destruktive potensialet teknologien har.

Dette fanget oppmerksomheten til Tesla-sjefen (og X-eier), som svarte på innlegget.

– Det viste seg at mange andre har tenkt på den samme risikoen, blant annet Elon Musk, som har snakket om dette lenge. Etter det tok det virkelig av, og flere medier skrev artikler om temaet, forteller Wenus.

AI for helse

Kanskje i direkte motsetning til livsfarlige droner er Wenus' mål å bruke AI til å hjelpe folk med å få svar på helsespørsmål som vanligvis krever legebesøk.

– Spørsmål om småting, som en føflekk som ser rar ut, vil i større grad kunne besvares av AI, spår han.

Selv ble han trolig spart for mange legebesøk gjennom oppveksten, med far som lege og mor som ernæringsfysiolog. 

– Jeg fant ut at jeg har vært ganske heldig gjennom oppvelsten. Jeg har alltid fått svar på ting jeg lurte på hjemme, og har nesten aldri gått til legen – i motsetning til mange andre.

Nå ønsker han å gi folk den samme tryggheten.

– Jeg håper at innen fem til ti år vil alle ha en slags «familielege i lomma» som kan gjøre de første vurderingene legen ofte må gjøre. Jeg tror vi snart har teknologien for å få til det, sier den ferske Oteria-gründeren. 

Godt testmarked

Hans første satsing er altså oppfølging av føflekker. 

Sammen med Luis Soenksen, som har forsket på bruk av AI til helsehjelp ved MIT (Massachusetts Institute of Technology), har han altså lansert appen som bruker AI for å gi en føflekksjekk via mobilen. Man kan også bestille legetime direkte. 

Appen ble i første omgang lansert i Norge i sommer, som Wenus ser på som et ideelt testmarked.

Helse-skann: I Oteria-appen kan man skanne føflekker med jevne mellomrom og dermed følge med på endringer. Videre får man anbefaling om oppfølging etter behov.

– Norge har en god balanse mellom offentlige og private helsetjenester, noe jeg tror  fremmer innovasjon. I tillegg er nordmenn flinke til å ta i bruk ny teknologi, sier han.

Wenus peker også på at Norge er blant de landene med høyest forekomst av føflekkreft.

– Vi håper å bidra til å redusere de høye dødstallene for føflekkreft i Norge. Om flere sjekker seg jevnlig, kan vi fange opp flere tilfeller. Samtidig er det ikke kapasitet til at alle kan gå til hudlegen hvert år, derfor ønsker vi å gjøre terskelen lavere for å få helsehjelp.

Wenus har også fått god hjelp av faren, Dr. Siegfried Wenus, som driver Føflekkspesialisten i Drammen. 

Globalt potensial

Foreløpig er Oteria finansiert av gründernes egne midler, men planen er å hente kapital og utvide teamet til høsten. 

Wenus utelukker ikke at nettverket hans fra Silicon Valley kan bli en ressurs både når det gjelder investorer og ansatte.

– Det er der jeg har størst nettverk, sier han. 

Wenus understreker at de nå er i veldig tidligfase, men at løsningen har et globalt potensiale. 

– Det føler jeg kommer litt i siste liten for vi har allerede et globalt problem med helsekapasitet, påpeker han. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.