strøm
Easee-gründer om ny strømordning: – Svært kortsiktig tankegang
Jonas Helmikstøl er kritisk til Støres fastpris på strøm.
Jonas Helmikstøl
Foto: Kristine Askvik
Med Easee og hans nye satsing Starflow, som bygges i strøm-startupfabrikken han også har startet, er Jonas Helmikstøl en av Norges aller mest aktive strømgründere.
Nå reagerer han sterkt på forslaget fra statsminister Jonas Gahr Støre om å la folk få tre inn i fastprisavtaler for strøm til 40 øre per kWh (pluss moms).
– Ja, dette er en svært kortsiktig tankegang, svarer han på Shifters spørsmål om hvorvidt tiltaket kan være skadelig for alle satsingene på smart strømstyring og regulering av belastningen på strømnettet.
Både Easee og Starflow er tuftet på idéen om det elektriske samfunnet, men også på at forbrukerne trenger bedre løsninger for å kutte i forbruket sitter eller flytte det til perioder når strømmen er billig.
Starflow utvikler en energihub som kan brukes hjemme hos folk for å styre energien og på sikt gjøre seg uavhengig av strømnettet. Ved hjelp av hub-en skal man kunne lade opp et batteri, og etter hvert koble på elbil, solenergi og andre enheter inne i huset som bruker mye strøm.
Helmikstøl har forståelse for utfordringen med store svingninger i strømprisen.
– Jeg føler virkelig med folk som ikke er i stand til å betale strømregningen. Sett bort fra det, håper jeg virkelig vi har en mer langsiktig plan på hvordan vi skal få til en mer bærekraftig utvikling. Både når det kommer til strømpris og klima, sier han og fortsetter:
– Med en fastprisordning blir det færre og kanskje ingen incentiver for å styre strømmen i huset eller bygget sitt på en smartere måte. Noe vi er helt avhengig av for å nå bærekraftsmålene våre og for å kunne elektrifisere planeten. Det vi jobber med i Starflow er å bygge en løsning som kan være med å bidra til å få ned strømregningen, samtidig som vi ivaretar miljøet. Her er vi langt ifra de eneste, og vi må jobbe sammen med de andre aktørene for å få dette til. Med de rette støtteordningene og incentivene fra regjeringen kan Norge bli best i verden på dette.
Helmikstøl setter dermed ord på det som mange strøm-gründere har sagt anonymt til Shifter siden ordningen ble presentert sist uke, at ordningen vil bidra til at færre vrir forbruket sitt i en mer bærekraftig retning.
LES OGSÅ Gründere om strømprisforslag: – Ikke fornuftig energipolitikk
Vanskelig å spå fremtidige strømpriser
Gjennomsnittlig pris for forbrukerne i Sør-Norge har vært over 40 øre pluss moms de siste årene, opp mot 99 øre per kWh. Kraftanalytikere har spådd at svært mange kommer til å bli fristet av tilbudet, og flere har advart om at det kan innebærer høyere priser for næringslivet.
Næringslivet har allerede tilbud om fastprisavtaler, men med høyere priser enn det som nå er forespeilet forbrukerne. NVE har i sine kraftmarkedsanalyser økt anslaget på forventet pris år etter år.
First Fondene har i en gjennomgang av kraftmarkedet i Norge pekt på at NVE økte prisestimatet for næringslivet for 2030 fra 52 øre/kWh i 2022-analysen til 80 øre/kWh i 2023-analysen.
First Fondene konkluderer med at Norge kan komme til å få et stort kraftoverskudd i årene fremover fordi kraftkrevende industri vil bli tvunget ut av landet av betydelig høyere strømpriser enn bedriftene har hatt historisk.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.