helsetech

Etter gruve-exiten satses familiens penger på trøndersk helseteknologi

Cimon Medical har fått lokal støtte til kommersialisering av sin ultralydteknologi.

Neodoppler, et av produktene til Cimon Medical, kan festes direkte på spedbarn og overvåke blodgjennomstrømming.

– Vi opplever god progresjon i Tyskland.

Det sier biotek-veteran og styreleder i ultralydselskapet Cimon Medical, Mårten Wigstøl. Han har også fungert som daglig leder i selskapet siden inngangen til 2024.

– Vi opplever god progresjon i Tyskland.

Det sier biotek-veteran og styreleder i ultralydselskapet Cimon Medical, Mårten Wigstøl. Han har også fungert som daglig leder i selskapet siden inngangen til 2024.

Trondheims-selskapet, som har utviklet et apparat for måling av blodgjennomstrømming hos spedbarn, ble startet opp av oppfinner og professor Hans Torp og barnekardiolog Siri Ann Nyrnes og hjulpet frem av TTO-kontoret på NTNU frem til 2019. Den første daglige lederen, Tormod Thomsen, er også medgründer i selskapet.

Målet er at apparatet som kan festes direkte på nyfødte skal bidra til å forebygge skader i det som er en veldig sårbar fase i utviklingen hvor blodgjennomstrømningen kan variere mye.

– Vi er kommet til kommersiell fase nå og har fått våre første kunder i Europa, og vi ser god utvikling også i det nordiske markedet, sier Wigstøl.

Hovedproduktet Neodoppler består av en liten ultralydprobe som plasseres på barnets hode og kobles til en monitorenhet. Selskapet jobber aktivt med å bygge et nettverk av distributører for salg av NeoDoppler i Europa.

Slår et slag for virkemidlene

Selskapet har i dag flere produkter, blant annet en hjertestarter som gjennomgår kliniske studier i Norge og ved et sykehus i Sverige.

– Dette er prosjekter som er støttet av Forskningsrådet og Innovasjon Norge. Jeg vil gjerne løfte frem det viktige arbeidet som de gjør på området, sier Wigstøl. – Vi trenger dem til å støtte opp om investormiljøene innenfor helseteknologi.

Selskapet jobber også med å utvide bruken av sin teknologi. Et eksempel er Rescuedoppler, et konsept for et ultralyd-plaster for å måle sirkulasjon (for eksempel på halsen) i akuttmedisinske situasjoner, som i ambulanser. 

Dette utvikles i samarbeid med blant annet Nord universitet og NTNU.

Fra gruve- til helseteknologi

Helseteknologi er en kapitalkrevende kategori, og Cimon Medical har hentet betydelig med kapital opp gjennom årene. I 2020 kom det inn 60 millioner i en runde hvor Proventure tok lead. 

Tidligere Equinor-sjef Helge Lund var blant de mer profilerte navnene som investerte den gangen. Så hentet selskapet 14 millioner sommeren 2024, og nylig kom det enda 14 friske millioner på konto.

Inn på eiersiden kommer Tokle-familien som satt igjen med en milliardgevinst etter salget av familieselskapet Devico til australske Imdex for 2,2 milliarder kroner i 2023.

Den trøndelagsbaserte Tokle-familien bygde opp Devico som et teknologiselskap med ekspertise innen boring, og fikk frem til oppkjøpet en global posisjon som teknologileverandør til blant annet gruvebransjen. 

Familien har investert deler av formuen i ny teknologi, blant annet droneinspeksjon gjennom Scoutdi og Sentisystems løsninger for roboter.

– Vi setter pris på den regionale støtten, sier Wigstøl.

Tyske Technos Invest og veterinæren Asgeir Østvik stiller også opp med kapital i runden.

Investinor er fortsatt største eier. Finansavisen skrev i fjor sommer at målet var å hente mellom 60 og 100 millioner kroner.