intervju
– Faktum er at jeg aldri ga meg. Jeg gikk totalt på veggen
Moina Tamuly takker av i Ntention og tar med seg en kompromissløs tro på at det umulige er mulig - når han igjen satser som gründer.
Moina Tamuly er etter et tøft år ferdig i Ntention; den tidligere NTNU-startupen som opprinnelig utviklet en hanske som kunne styre droner ved hjelp av håndbevegelser.
Tamuly var sist med å få teknologien integrert i neste generasjons romdrakter.
– Store greier! Så når skjønte du første gang at dette likevel ikke kom til å gå for deg?
– Faktum er at jeg aldri ga meg. Jeg gikk totalt på veggen og måtte ha en god pause.
– I den prosessen er jeg kjempestolt over å ha hatt et stødig team i ryggen. Men et aspekt som var spesielt krevende, var å sitte på alt romteknologi-relatert fra Norge og jobbe mye på California-tid over flere år. Pandemien gjorde det ikke akkurat lettere.
– Hva ser du tilbake på nå?
– Først og fremst er jeg veldig stolt over at teamet fortsatt holder det gående. Jeg er overbevist om at vi vil fortsette å se magi fra Ntention i årene som kommer. Det vi forsøkte å gjøre fra Norge er ekstremt komplekst og ambisiøst, og ofte kostet det mye mer en hva som var bærekraftig med de begrensede ressursene vi har hatt hele veien.
– Men jeg visste jo at det var mulig, og det har vi bevist. Så om ingenting annet tar jeg med meg en kompromissløs tro på at det umulige er mulig.
– Hva ville du ha gjort annerledes?
– I neste runde kommer jeg nok til å ha mer fokus på å se meg selv som menneske i prosessen også, men faktum er at det ikke alltid lar seg gjøre når man presser hardt nok mot gitte resultater, med en konstant mengde "funding-timer" hengende over seg - mange ganger etter at alarmen har gått også. Selv sto jeg i det mye lenger enn hva jeg egentlig taklet mentalt sett, men nektet å gi slipp før jeg så at selskapet man har lagt så mye i, ikke blir en "sunk cost" på grunn av ytre faktorer man har null kontroll over.
– Ytre faktorer?
– Pandemien er ene og alene skyldig i at veldig mange prosesser ble lagt på is. Vi måtte kjempe for å holde lysene på til verden åpnet igjen og det var mulig å fortsette der vi slapp. Nå er jeg sulten på å ta all denne erfaringen og sette det i system.
– Nytt venture-studio! Er det veien «alle» eks-gründere går?
– Det handler jo om å få til flest mulige iterasjoner. Det blir man veldig sulten på.
– Og så tror jeg veldig mange gjør seg god erfaring ved å jobbe operasjonelt og har lyst til å ta den bevisbyrden med hva som skal til for å "de-riske" og skalere et tidligfase case selv der man har erfaringen til å vite hva som skal til, men det for eksempel er for tidlig til at man kan bruke noe særlig finansielle verktøy til å bevise det ennå.
– Så i stedet for å sitte på andre siden av bordet og fortelle noen ferske gründere om hvordan man skal operasjonalisere et råd, går man rett og slett inn og sier; «dette fikser vi, og dette fikser dere», og så får man til noe sammen.
– Hvilke prosjekter vil være særlig interessante for dere?
– Vi trenger ikke å spisse oss inn mot én bransje. Teknologi vil jo gjennomsyre alt, og der har både jeg og en annen av oss tung "deep-tech" erfaring fra før
– Men først og fremst ønsker vi å gå inn der vi ser at vi kan skape verdi, og der vi har den rette kompetansen og erfaringen til å slipe diamanter.
– Så hva vet du nå, som du ikke visste da?
– Jeg skulle ønske jeg kjente til D-SCOR. Cathrine Juell har forsket frem denne modellen, som nå har blitt digitalisert, i over 40 år.
– Fortell!
– Det er en personlighetsanalyse som kan si noe om et team burde rigges annerledes for å fungere optimalt. Det handler også om hvordan gruppedynamikker utvikler seg over tid. Det er ikke alltid lett å forstå hva som skjer. Noen ganger fungerer gruppedynamikken kjempebra. Andre ganger kjempedårlig.
– Å få et ordentlig verktøy på dette, er noe jeg hadde ønsket meg fra start.
– Hvem er du på et team, da?
– Jeg har en emosjonell dialogstil. Jeg samler menneskene, drømmer de store drømmene og min spesialitet er å se reelt potensial og trekke de store linjene. For at det skal ha noe verdi, er jeg avhengig av å være omgitt av mennesker som briljerer på å operasjonalisere ting og som er kritiske og ser hull som må tettes.
– Hva er det viktigste du tar med deg fra verktøyet inn i nye prosjekter?
– Hvis man faktisk er bevisst på hvordan andre er og hvordan de foretrekker å jobbe, blir alt mye lettere. Ting er som regel ikke personlig, men handler om hvordan man kommuniserer og hva slags arbeidsstil man har. Veldig ofte velger folk utdannelse basert på prestisje eller forventninger, og med den kompetansen kan man ofte bli plassert i en rolle man ikke egentlig trives i som menneske.
– Så en av våre mange "secret sauces" i venture-studioet er å ha et verktøy til bygge team-sammensetninger der folk har roller og ansvarsområder de trives i, og å kunne bygge forståelsen rundt hvordan motstridende profiler kan skape verdi sammen hvis de har riktige verktøy til å kommunisere presist.
– Hva kan være et rødt flagg på et startup-team?
– I Norge skal ting gjerne være veldig ordentlig, organisert og planlagt. Det er essensielt for at ideene skal utføres, men skal du vokse fort nok, må du også kunne bygge et fly i lufta. Jeg kunne listet opp mange, men et kjempestort rødt flagg jeg ofte ser i Norge, fordi det knytter seg til vår kultur som nordmenn, er hva jeg kaller “byråkratisk komité stemning”.
– Det må du forklare.
– Det skjer når et team er for demokratisk og relasjoner til forskjellige medlemmer på teamet må "leverages" for å få gjennom en idé. Det er ineffektivt og har ingenting med god forretningsutvikling å gjøre. Det er markedet som bestemmer, og et godt team må klare å innrette seg på en måte hvor de effektivt tester hypoteser og lærer fra dem - ikke sitter og diskuterer i det endeløse hvilken hypotese som skal testes.
– Hvilke genistreker fra Ntention tar du med deg, da?
– Alle er dyktige fageksperter på det de driver med. Vi har virkelig utviklet tung kompetanse innenfor det vi har en lidenskap for. Det er nok det som har holdt liv i oss gjennom tykt og tynt. Kompetansen i et team er jo til syvende og sist det viktigste.
– Hva er målet med nytt venture-studio?
– Være med på å utvikle en haug med bunnsolide virksomheter som skaper verdi på flere nivåer.
– Og hvor støtt står du selv nå?
– Å presse seg selv alt for langt i Ntention, nok til å revne godt i kantene, ble til den største gaven jeg kunne ha fått. Det lot meg bygge meg opp igjen, frigjort fra alle inngrodde ideer og dømmende faktorer jeg hadde, som vi alle bærer med oss - og som det skal en skikkelig eksplosjon til for å få nøstet opp i.
– Jeg fant etter hvert en ro og og en innsikt som jeg aldri har kjent på før.
– Kom det bare med tiden - eller har du gjort noe konkret for å havne her?
– Jeg tror det handlet mest av alt om bare å gi slipp på absolutt alt, enn hvor umulig det føles. Det var ingen garanti for at jeg skulle fortsette som gründer, men så kom det følgende tankesettet til meg fra underbevisstheten: La meg ta deg med på en heseblesende reise, en reise som kanskje vil snu opp ned på hvordan du ser på livet og dets mange mysterier. En reise der vi sammen skal utforske meningen med hvert eneste dyrebare minutt vi får i et menneskeliv. La oss legge vekk tanken på å bli husket og heller fokusere på hvordan vi opplever disse minuttene vi har fått tildelt.
– Hva mener du?
– For meg handler det ikke om å være lykkelig til enhver tid, men å omskape ideer til virkelighet og hvilke relasjoner jeg deler denne utrolige reisen med. Som gründer kan jeg velge mine reisefølgesvenner og sammen skape et team hvor hver enkelt trives og blomstrer i sin rolle. Med et balansert ego trenger jeg ikke stå i rampelyset, for det kan være en knivsegg som fører til en mental felle der selvbildet styrer livet.
– Det høres jo tilsynelatende enkelt ut.
– Som gründer står man ofte overfor tøffe utfordringer, og det kan være fristende å drømme om resultatene i stedet for å nyte prosessen.
– Men ved å være ærlig med seg selv og omgi seg med flotte team-medlemmer som trives på de områdene du ikke gjør, kan du finne den største gleden i å samle mennesker og skape verdifulle ideer sammen.
– Og omgjort til konkrete mål?
– Med et globalt perspektiv på forretningsutvikling og innsikt i hva som skal til for å skape VC-verdig vekst, ser jeg frem til å sette denne kunnskapen på prøve.
– Selv om jeg ikke vil avsløre alle hemmelighetene bak vår magiske saus, kan jeg røpe at det handler om å bygge en fungerende forretningsmodell, velge riktige markeder og ha et kompetent konsulent-team, som hjelper selskapene med å bygge riktig "tech-stack" for sin kategori og skalere. Vi ønsker å sende norske gründere ut i verden og gi dem ressursene de trenger for å lykkes, sier Tamuly.