krypto
Firi-Thucs elleville comeback: Gikk over 100 millioner i pluss
Kryptobørsen slet tungt, men nå har de snudd skuta - til de grader.
Til sommeren er det tre år siden Thuc Hoang akkurat hadde kommet ut av fødestua med sitt tredje barn. En kryptoboble av dimensjoner hadde bygget seg opp over tid, og den kollapset spektakulært etter at russerne invaderte Ukraina og rentene økte med den galopperende inflasjonen som fulgte. For hans kjære Firi betydde det full stopp, og omfattende nedbemanning.
– Vi snakket med alle. Veldig få trodde vi skulle overleve, men vi klarte likevel å hente over 20 millioner. Det sier seg selv at det ble en «down-runde», sier gründeren i dag, når han nå til de grader har motbevist dommedagsspådommene fra bedreviterne.
Firi har ikke helt kommet i havn med revisjonen av fjorårets regnskap, og Hoang er tilbakeholden med de detaljerte tallene, men kryptobørs-selskapet har gått med over 100 millioner kroner i overskudd.
– Det tok to år før vi fant tilbake til røttene. Vi hadde gått fra å være bootstrapet, til å bli VC-fundet, og deretter alle mann på dekk for å overleve, konstaterer Firi-sjefen.
Kultur-vask
Mye av problemene til Firi handlet om den såkalte «krypto-vinteren» som fulgte etter at bobla sprakk, men Thuc Hoang peker også på kultur-utfordringene i selskapet.
– Når ting går bra, går det veldig bra, men når det går dårlig, kan det gå veldig dårlig, sier Hoang.
Firi har jobbet mye med kultur de siste par årene – gründeren selv har involvert seg tungt i dette arbeidet. Verdiene er «trust», «flexibility», «integrity», «clarity» og «dedication». «Trust» innebærer for eksempel å stole på at «kolleger handler med gode intensjoner og gjør jobben sin» eller at det skal være «trygt å feile og lære». «Fleksibilitet» er på sin side å «respektere andres livssituasjon og stille opp og stå på når det trengs». «Clarity» er å «være tydelige i forventninger og prosesser» og «lytte til hverandre og gi rom for ulike oppfatninger og følelser».
En dag i måneden møtes alle lederne i selskapet for å diskutere hvordan de lever opp til verdiene.
– Alle forstår at det er viktig, ikke noe vi bare sier. Det er jo lett å skrive dette på en nettside, men vi må også etterleve det.
– Tok du kultur for gitt tidligere?
– Vi vokste vanvittig, gikk oss blinde, og hadde ikke god nok infrastruktur for kulturen. Når det ikke er noen mørke skyer i horisonten, blir det lett sånn.
Thucs endring
– Har du endret deg som leder også?
– Det kommer vel med alderen, du blir mer reflektert. Jeg bruker for eksempel mer tid på å tenke gjennom hva som fungerer for selskapet. Før kunne jeg komme opp med en idé, og prøvd å få den ut så raskt som mulig. Nå er det en helt annen prosess, sier Hoang.
Han viser til at han er blitt bedre til å diskutere og vurdere egne ideer sammen med resten av ledergruppen og andre i selskapet, før han setter de ut i live.
– Det høres ut som det var mye kaos tidligere?
– Sånn er det jo å være førstegangsgründer, du vet ikke helt hva du går til. Du kjenner ikke dine egne begrensninger, hva som er greit og ikke greit. Jeg hadde så mye energi, og satt i gang så mye. Jeg er mye mer fokusert nå, og mye roligere.
– Så du løp rundt og kastet ut ideer?
– Ja, jeg var slik i 2021. Det er jo slik selskaper blir til – nye ideer er jo grunnen til at vi er her. Men det er et tveegget sverd, du må kjenne din besøkelsestid og hvordan du skal fokusere energien.
Mer konsentrert
Når Firi nå har gått i pluss med mer enn 100 millioner kroner, er det flere tidligere prosjekter som er satt på vent.
– Vi har hatt et stort behov for å snu det økonomiske. Vi har ikke avskrevet noe, men vi har tatt en pause, sier Hoang.
Han viser til utviklingen av et eget Visa-kort eller byggingen av en digital stable-coin. I stedet for nye prosjekter har mye av ressursene blitt giret inn mot markedsføring av kjerneproduktet hos Firi – kjøp og salg av kryptovaluta, med transaksjonsgebyrer på dette.
Den siste tiden har Firi begynt å bemanne opp igjen, etter at selskapet var helt nede i 25 ansatte etter kuttene i 2022. Hoang mener det er en hardfør gjeng han nå har med seg.
– Alt det vi har vært gjennom har forandret oss som selskap, og vi er mer sultne enn noen gang. Den gjengen som ble igjen, er fortsatt med, og de vet hvordan det har vært å komme seg tilbake. Det var en vanvittig situasjon.
– Én ting er at vi nå har gjort oss gode erfaringer vi ikke hadde tidligere. Nå kommer det også ny erfaren kompetanse til som styrker teamet, men vel så viktig: Firi har bevist at produktet vi leverer står seg. Det er etterspurt og vi er helt klart konkurransedyktige. Det ser vi ut fra at vi har klart å overleve tøffe tider, i et sterkt konkurranseutsatt marked, og at vi allikevel har klart å vokse såpass mye og såpass lønnsomt som vi har gjort det siste året. Det, kombinert med fokuset på kulturen internt, er en vinnende oppskrift, mener Hoang.
Inntektsmotoren
Firi har nå 330.000 kunder, de fleste i Norge, men med en begynnende inntektsstrøm etter satsingen i Danmark.
– Skal dere holde dere unna VC-investorer nå, siden dere tjener så godt på egen hånd?
– Ikke nødvendigvis. Vi har tjent penger for egen maskin de siste 14 månedene. Lønnsom vekst har fungert for oss, men en dose hjelp var fint for å komme over vannet, for å sette det i gang.
I dag er Skyfall og Schibsted de største investorene i selskapet. Sistnevnte proklamerte nylig at de ønsket å selge ut hele venture-porteføljen.
– Hvordan føles det å være på denne lista?
– I slike saker må du puste med magen. Du må se hvorfor de gjør som de gjør. Det er jo ikke et brannsalg. Du kan uansett heller ikke forvente at venture-investorer blir sittende på eiersiden for evig tid, så det er helt greit, sier han, og legger til:
– Schibsted har vært en viktig støttespiller for oss, og har for eksempel hjulpet oss med markedsføring og distribusjon. Så det er ikke noe ondt blod mellom oss.
Ikke langsur
Hoang ser nå fremover. Målet på kort sikt er å ta en dominerende posisjon innenfor kryptohandel i resten av Norden, slik de har gjort i Norge. Selv har han ingen umiddelbare planer om noen exit som toppsjef i selskapet han har startet. Riktignok er han inne i sin fjerde pappaperm, og har mye å gjøre på hjemmebane, men han har fortsatt mye energi å gi i prosjektet, bedyrer han.
– Hvordan håndterer du kriser, sånn rent personlig?
– Du tar jo på en rustning, som skjuler veldig mye. Jeg fikk jo barn uka før den store nedbemanningen i 2022. Det var en tung tid. Det er i slike perioder jeg innser hvor viktig det er å ha en familie å falle tilbake til, sier Hoang.
– Jeg har jo alltid trodd at det bare er å jobbe uendelig mye, men det er de få stundene med barna som gjør at jeg kan jobbe uendelig mye. De små avbrekkene, middagene, det der.
– Du ble ganske gretten på oss da vi skrev om de mange som sluttet i ledelsen i nedgangsperioden?
– Ja, det er kjipt med slike saker, men det er ting jeg legger bak meg. Jeg kan godt bli sur, men jeg er ikke langsint. For ellers hadde ikke du og jeg sittet her i dag. Livet er for kort til å være sur hele tiden, og tiden leger alle sår. Det er bare å se fremover.