KRYPTO

Flere norske krypto-gründere på kreditorlisten etter FTX-skandalen

Men ikke alle har krav mot konkursboet til den en gang så mektige kryptobørsen, får Shifter opplyst.

FTX-gründer Sam Bankman-Fried har erklært seg ikke skyldig i å lure investorer.
Publisert Sist oppdatert

Selv om navnene på privatpersonene som har rettet krav mot konkursboet til det kollapsede kryptoimperiet FTX og Alameda Research, er holdt hemmelig, er kreditorlisten som ble offentliggjort i slutten av forrige uke 115 sider lang.

Der finner man flere av verdens største banker og selskaper, som Goldman Sachs, Facebook-eier Meta og Amazon, samt flere myndighetsinstanser fra USA og andre land.

På lista er også en håndfull selskaper med norske gründere bak roret.

Dune Analytics og Play Magnus er selskaper registrert i Norge, mens Sky Mavis og Nansen AI er gründet og drives av nordmenn. Alle står oppført på lista.

Har ikke nødvendigvis krav inne

En slik kreditorliste viser normalt frem hvem som krever penger fra boet. Et ekstra rettsdokument ble imidlertid offentliggjort kort tid etter listen, der det ble spesifisert at de nevnte selskapene ikke nødvendigvis har fremmet et slikt krav - men er en bred oversikt over interesserte parter. Dermed kan de være oppført på listen av «en rekke forskjellige årsaker», heter det.

Det er tilfelle for Sky Mavis, hvor nordmannen Aleksander Leonard Larsen er medgründer og driftssjef (COO).

– Usikker på hvorfor vi står på den lista, skriver han i en epost til Shifter, og forklarer at FTX/Alameda investerte en mindre sum da Sky Mavis hentet 152 millioner dollar, i dag tilsvarende 1,5 milliarder kroner, i en såkalt serie B-runde i 2021.

– Ellers har vi hatt lite med de å gjøre, skriver Larsen.

Gründeren har tidligere vært i medias søkelys da selskapet hans i fjor ble utsatt for et av tidenes største kryptoran.

Aleksander Leonard Larsen er en av gründerne av Sky Mavis.

Det Singapore-registrerte kryptoanalyse-selskapet Nansen står også oppført på listen. To av tre gründere der er norske: Schibsted-avhopper Alex Svanevik og tidligere dataingeniør i Unacast, Lars Bakke Krogvig.

Shifter har flere ganger omtalt selskapet som tar sikte på å bli en superapp for web3, men har ikke registrert verken FTX eller Alameda som investor i selskapet.

Svanevik har foreløpig ikke besvart vår henvendelse om hvorfor Nansen står på kreditorlisten.

Selskapet har for øvrig publisert sin egen grundige analyse av hva som førte til kollapsen som nå er gjenstand for rettssystemet. (Ekstern lenke)

Investerte i norsk enhjørning

På listen står også sjakklæringsselskapet Play Magnus, som nylig ble solgt til Chess.com. Selskapet har overfor E24 bekreftet at er krav er fremmet mot boet, men vil ikke kommentere hvor stort det er.

Kryptoanalyseselskapet Dune Analytics, med skatteflyktning Fredrik Haga som gründer og daglig leder, er også på listen. Det ble først omtalt av DN.

Shifter har tidligere skrevet om detaljene i avtalen som gjorde Dune Analytics til en enhjørning, altså et selskap med verdivurdering over én milliard dollar. Totalt ble det da hentet 69.420.054 dollar.

Blant investorene i kapitalutvidelsen var nettopp Alameda Research, som skjøt inn 651.977 dollar - den gang rett under 5,8 millioner kroner. Det ga kryptohedgefondet en eierandel på under én prosent i det norske selskapet.

På kreditorlisten finner vi også innslag fra Sverige, deriblant Spotify.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!