Folkeinvest skrudde opp inntektene i 2020, men har for lengst passert fjoråret
– Mytene som har vært foret av gubber i blå skorter, begynner nå å gå ut på dato, sier daglig leder Øyvind Fries.
Fem år gamle Folkeinvest hadde i fjor sitt første ordentlige driftsår etter en lang nedetid, fordi Finanstilsynet beordret full stopp på plattformen for folkefinansiering i 2018. Selskapet gjorde i 2020 et hopp fra knapt en halv million kroner i inntekt i 'comeback'-året 2019 til 4,9 millioner kroner, viser regnskapet.
Folkeinvest halverte også tapet, fra cirka 4 til 2 millioner kroner.
Daglig leder Øyvind Fries sier teamet har jobbet hardt, systematisk og målrettet.
– Vi har fått mer erfaring, og flere selskaper har blitt gjort oppmerksom på fordelen med folkefinansiering av egenkapital, sier han.
– Veksten er et resultat av vekst på antallet som søker kapital gjennom Folkeinvest og antall investorer som ønsker å investere gjennom oss, legger Fries til.
Passerte fjoråret
Folkeinvest gjennomførte i fjor 32 emisjonskampanjer, hvorav 92 prosent hadde suksess i å hente kapital over minstebeløp for tegning, viser selskapets tall.
Fries forteller at de i 2020 tilrettela for 90 millioner kroner og registrerte cirka 4.800 investeringer.
I år har Folkeinvest passert 130 millioner kroner inn, og de teller cirka 5000 investeringer allerede.
Antallet folkeinvestorer som har registrert seg på plattformen, var ved årskiftet omkring 12.500. Per i dag rapporter Folkeinvest om 18.526 folkeinvestorer, der disse i tillegg har registrert omkring 1500 investeringsselskaper.
– Det gjør at Folkeinvest har hatt en vekst av antall investorer på omkring 65 prosent så langt i 2021, sier Fries og legger til:
– Mytene som har vært foret av gubber i blå skorter begynner nå å gå ut på dato. Vi praktiserer god «HMS», Honorar med skamvett, og stiller store spørsmålstegn ved at finansfolk på Aker Brygge får titalls millioner i året for å skyve papir, sier han.
Fries mener flere må forstå at alle må bidra for å skape morgendagens næringsliv, og stiller spørsmål ved hvorfor kun noen få skal bli invitert til mulighetene.
– En åpenbar oppside er å kunne investere små summer i selskap som potensielt allikevel gir god avkastning. Med negativ realavkastning på bankkonto, er det en spennende mulighet for mange. Vi demokratiserer, legger han til.
Ekspanderer til Norden
Fries forteller videre om en «bratt og spennende» vei videre. Den inkluderer blant annet et utvidet team og geografisk ekspansjon til Norden i 2022.
– Vi er svært inspirert av at så mange liker våre tjenester og at vi får gode tilbakemeldinger fra våre kunder. Vi er på ingen måte mett, og skal fortsette å utfordre. Vi har satt hårete mål for 2021 og 2022, sier han.
Polaris Media kjøpte tidligere i år 20 prosent av folkefinansieringsselskapet i en rettet emisjon. Avishuset betalte 70 kroner per aksje, til sammen 13,5 millioner kroner.