risikokapital
GC Rieber har investert 75 millioner i 15 oppstarts-selskaper
GC Rieber har investert i alt fra bærekraftig sement til sjokolade og omega-3. Shifter har sett nærmere på porteføljeselskapene.
GC Rieber Growit skal investere 100 millioner kroner i oppstartsselskaper. Til nå har venturesatsingen investert 75 millioner kroner i 15 selskaper. Alle selskapene presenterte eller ble presentert på porteføljedagen i Bergen i forrige uke.
– Det er en reise vi har lært mye av. Selskapene har inspirert oss til å tenke nytt og veien har delvis blitt til mens vi har gått. Vi har prøvd å bidra inn i selskapene på ulikt vis, sier Fredrik Harloff, innovasjonsdirektør i GC Rieber.
GC Rieber har vært Startuplab-partner siden 2020.
– Er dere åpne for å investere i nye selskaper nå?
– Vi er fullinvestert inntil vi får en exit. Det er både fordi vi har med 15 selskaper i porteføljen har nådd et antall investeringer som vi kan håndtere, samt at vi må ha igjen kapital til å kunne gjøre oppfølgingsinvesteringer, sier Harloff.
– Hva slags type bransjer investerer dere i og hvorfor?
– GC Rieber driver innenfor shipping, eiendom, logistikk, industri og ernæring. Vi investerer primært i selskaper som kan spille en rolle i våre verdikjeder.
– Hvor er selskapene fra?
– Vi invester i selskaper i Norden, men mest i Norge. Alle landsdeler er representert i porteføljen vår. Fem av selskapene er fra Vestlandet. Vi har også investert i to svenske selskaper.
– Hvordan vil du oppsummere porteføljen per nå?
– Vi har en bred portefølje innenfor mobilitet, helse og ernæring, industri 4.0, energitransformasjon, samt sirkularitet og nye materialer.
– Hva er avgjørende for at dere skal investere i et selskap?
– I tillegg til de samme kriteriene som alle andre har - som bra team, markedspotensial og forretningsidé - er vi opptatt av at vi skal kunne bidra med noe mer enn bare kapital.
400 millioner til modne selskaper
– Hva er planene om investeringer i nye selskaper fremover? Hva er dere særlig på jakt etter?
– Vi har nå allokert 400 millioner kroner til å investere i mer modne selskaper. Der er vi på jakt etter selskaper som kan bli nye ben innenfor GC Rieber gruppen, spesielt innenfor forebyggende helse og maritim leverandørindustri, sier Harloff.
Han forteller at de med modne selskaper her mener selskaper med minimum 50 millioner kroner i omsetning og en positiv bunnlinje.
Shifter har stilt tre spørsmål til alle porteføljeselskapene - om hva selskapene leverer, hva som er siste oppnådde milepæl og hva som er den neste selskapet jobber mot:
Asistobe
Selskapet hjelper byer å optimalisere kollektivtrafikk med data og maskinlæring.
Asistobe er et EIT Urban Mobility porteføljeselskap som analyserer mobilitet ved å kombinere stordata fra blant annet SDK, GTFS og mobilnettverksdata slik at man kan ta informerte valg om spørsmål knyttet til urbanisering og mobilitet. Ved å benytte seg av stordatakilder til dette arbeidet kan beslutningstagere ta informerte valg på alltid oppdaterte data uten å måtte bestille spesialiserte spørreundersøkelser og analyser fra konsulentselskaper.
– Asistobe har nettopp lukket en emisjon på åtte millioner kr for å skalere internasjonalt og jobber nå med T-Mobile, Deloitte, Telia, Tomtom og flere internasjonale samarbeidspartnere om å demonstrere kraften av å kombinere AI og stordatakilder for mobilitetsanalyse i Europeiske byer, sier daglig leder Jostein Hauken.
Selskapet har spunnet ut fra Bybanen i Bergen, der både Hauken og medgründer Johan Haveland jobbet tidligere.
EU-finansierer innovasjonsprosjekt mellom fransk universitet og Asistobe.
Nivel
Selskapet hjelper byer å regulere mikromobilitet.
– Byer som samarbeider med Nivel rydder enkelt opp i elsparkesykler. Nivel leverer en digital plattform som setter byer i stand til å få et bedre mobilitetstilbud og dermed kan de nå sine utslippsmål, redusere kø og få et ryddigere bybilde. Plattformen bruker sanntidsdata til å få oversikt over kjøretøy og gir byen samtidig mulighet til å endre soner og regler basert på situasjonen på bakken. Nivel jobber med 19 kommuner, med Helsingborg og Frankfurt som de første i utlandet, sier Harald Sævereid, medgründer og daglig leder.
– Hva er den siste milepælen dere har oppnådd? Hvilket mål/milepæl er det neste dere jobber mot?
– Ekspansjon til Tyskland og Sverige. Videre ekspansjon geografisk og inn i flere transportformer.
F3nice
Selskapet produserer pulver for 3D-print fra hundre prosent resirkulert skrapmetall.
– F3nice er et bærekraftig selskap som produserer metallpulver for additiv produksjon (AM), ofte referert til som 3D-printing, gjennom en sirkulær modell. Vi bruker 100 prosent skrapmetall som råmateriale, og reduserer dermed behovet for utvinning av nye ressurser og kutter CO₂-utslipp med opptil 75 prosent. Vårt mål er å gi industrien et miljøvennlig og kostnadseffektivt alternativ til tradisjonelle metallpulver. Gjennom vår patenterte teknologi hjelper vi kunder med å redusere avfall, styrke forsyningskjeder og oppnå bærekraftsmål, sier Philip Hansteen, medgründer og daglig leder.
– Hva er den siste milepælen dere har oppnådd? Hvilket mål/milepæl er det neste dere jobber mot?
– Vi har levert 1,5 tonn metallpulver til Equinor for 3D-printing av over 4000 deler til Johan Castberg. Nå sikter vi mot å lande en finansing runde i tidlig 2025 på 4,5 millioner euro for å skalere vår virksomhet.
Norsk Kjernekraft
Selskapet uttaler at de skal skape norsk historie ved å være de første som bygger kjernekraft i Norge.
– Vi gjør dette for å sikre fremtidens Norge nok tilgang til pålitelig strøm. Vi skal ivareta forsyningssikkerheten og norsk natur, samtidig som Norge får tilstrekkelig mengde strøm til overkommelig pris. Vi mener dette ikke er mulig uten kjernekraft i kraftmiksen, sier daglig leder Jonny Hesthammer.
– Hva er den siste milepælen dere har oppnådd? Hvilket mål/milepæl er det neste dere jobber mot?
– Vi har startet vårt første selskap i en norsk kommune, Halden Kjernekraft. Før valget til neste år skal vi ha etablert ti slike selskaper i ti kommuner og startet konsekvensutredning i alle de ti kommunene. Neste år tror vi blir et kjernekraftvalg, og vi ser allerede økende oppslutning, spesielt hos ungdomspartiene. Over halvparten av nordmenn er nå positive til kjernekraft, sier Hesthammer.
Cemonite
Selskapet produserer sement fra gruveavfall med 80 prosent lavere co2-avtrykk enn tradisjonell sement.
Innovasjonsselskapet Validé i Rogaland har også investert i selskapet.
Selskapet åpnet sin første fabrikk i september.
– Det var tre ordførere der på åpningen, alle med ordførerkjeder. Vi var ganske stolte. Fabrikken har vært et stort løft for selskapet, sier Espen Lea.
– Vårt mål er å skalere først nasjonalt og deretter internasjonalt, sier Lea.
Fjorda
Selskapet selger norsk høykvalitets omega-3-kosttilskudd. Størstedelen av salget skjer i Kina - via Tiktok.
– Vi har opptil over 90 prosent omega-3, som gjør at vi kan ha små kapsler som er lette å svelge, og de lave oksidasjonsverdiene gjør at du slipper fiskeoppstøt, sier daglig leder Maren Steiness. Hun har gründet selskapet sammen med Beate Opstad Thy.
– To år siden oppstart har vi nådd rundt 30 millioner kroner i omsetning, med Kina som hovedmarked. Neste milepæl er lansering i et nytt land i APAC, sier Steiness.
Selskapet spinner ut av GC Rieber.
Intelecy
Selskapet gjør fabrikker mer effektive, med sin no-code industrielle AI-plattform. GC Rieber ble introdusert for selskapet gjennom Startuplab.
Camilla Gjetvik er daglig leder i selskapet, mens Bertil Helset er teknisk leder. Helset presenterte selskapet under porteføljedagen i Bergen.
– Intelecy er et ledende SaaS-selskap som muliggjør bærekraftig og effektiv produksjon i industrien. Med vår no-code Industrial AI-plattform kan ingeniører enkelt lage, implementere og drifte avanserte AI-modeller uten å være avhengige av kunnskap om koding. Løsningen vår hjelper selskaper med å optimalisere ressursbruk, forhindre uforutsett nedetid, øke kapasiteten og redusere miljøpåvirkning, sier Helset.
– Hva er den siste milepælen dere har oppnådd? Hvilket mål/milepæl er det neste dere jobber mot?
– I 2024 har Intelecy oppnådd betydelig vekst, blant annet gjennom dobling av antall ansatte og en vellykket internasjonal ekspansjon med nye kontorer i Storbritannia og Frankrike. Neste mål er å etablere oss som en global leder innen Industrial AI ved å styrke vår tilstedeværelse i nøkkelmarkeder og fortsette å levere målbare resultater for kundene våre, sier Helset.
Shifter skrev i 2023 at selskapet ble priset til 193 millioner.
Sunday Power
Selskapet bygger og drifter solceller på næringsbygg mot at huseier kjøper strømmen.
– Sunday Power er Norges ledende Solar as a Service-selskap. Vi tilbyr en ende-til-ende løsning for solceller og batteriløsninger til næringsbygg, der vår unike finansieringsmodell, egenutviklede teknologiplattform og kompetente team muliggjør raskere, smartere og mer effektiv utbygging, drift og forvaltning av solenergi, sier daglig leder Jonas Ibsen Brynildsrud.
– Hva er den siste milepælen dere har oppnådd? Hvilket mål/milepæl er det neste dere jobber mot?
– Siste milepæl er å nå 100 MNOK i omsetning. Neste milepæl: Lønnsomhet, sier Brynildsrud.
OE-Systems
OE Systems bygger storskala bølgekraft som installeres parallelt med havvind for å øke produksjonen av grønn strøm, stabilisere strømproduksjonen og senke kostnader gjennom felles infrastruktur.
– Hva er den siste milepælen dere har oppnådd? Hvilket mål/milepæl er det neste dere jobber mot?
– Akkurat nå bygger vi en storskalig pilot på svenske vestkysten for installasjon i første kvartal 2025, som nettopp har fått tillatelse til å installeres fra fylkeskommunen, sier daglig leder Jesper Siljeäng.
Hyrex
Hyrex utvikler og leverer avanserte hydrogendrevne fremdriftssystemer for maritime fartøy, skreddersydd for å oppnå nullutslipp og høy ytelse. Selskapet integrerer hydrogenteknologi som drivstoffceller og lagringstanker med innovative design for å maksimere rekkevidde og effektivitet.
– Gjennom fleksible og skalerbare løsninger bidrar Hyrex til en bærekraftig fremtid for maritim transport, sier daglig leder Eirik Malterud.
– Hva er den siste milepælen dere har oppnådd? Hvilket mål/milepæl er det neste dere jobber mot?
– Hyrex er invitert av Monaco Hydrogen Alliance til å delta i deres task force for bruk av hydrogen i kystnære strøk, som skal legge frem forslag til policies for FN sin Ocean konferanse sommeren 2025. Vi er involvert i flere prosjekter både i inn og utland hvor vi forventer avklaringer i ikke alt for lang fremtid, sier Malterud.
Testnor
Selskapet tilrettelegger og samler data fra Open Air-tester av morgendagens mobilitet. Testnor tilbyr en software og hardware-plattform for fullstala open-air-testing.
– Med økende digitalisering, autonomi og oppkoblet teknologi er samunnet mer sårbart for forstyrrelser og cyberangrep. Vi legger til rette for realistiske og avanserte tester for blant annet bil-, fly- og droneindustri, sier medgründer Ingrid Dahl Skarstein.
– Hva er den siste milepælen dere har oppnådd? Hvilket mål/milepæl er det neste dere jobber mot?
– Vi gjennomførte en emisjon i 2023 og har siden da bygget team og teknologi. Vi har samtidig levert store prosjekter og har økt omsetningen betydelig. Vi har nylig fått Pål T. Næss med verdifull erfaring fra å bygge Optimalprint/Gelao med som strategisk rådgiver. Neste år er målet vårt å befeste vår posisjon innen testing med store kunder. Vi er invitert inn i store EU-prosjekter og må rigge selskapet for å imøtekomme større og mer avanserte prosjekter i det neste år, sier Skarstein.
Vgan
Selskapet lager det de mener er verdens beste sjokolade - økologisk og vegansk - og er en ansvarlig produsent.
– Vgan lager premium plantebasert sjokolade. Alle våre produkter er økologiske, GMO-frie (genmodifiserte organismer) og selvfølgelig veganske. Vårt mål er å styre forbruk av søtsaker mot produkter med et mer positivt avtrykk, sier gründer og daglig leder Thomas Kraft.
– Hva er den siste milepælen dere har oppnådd? Hvilket mål/milepæl er det neste dere jobber mot?
– Vgan prioriterer det amerikanske markedet med sterkt fokus på distribusjon til individuelle, naturlige og massemarkeds-forhandlere. Vi har for øyeblikket aktivt salg i omtrent 500 butikker og vokser raskt, sier Kraft.
Minus Furniture
Selskapet lager møbler med negativt C02-avtrykk.
– Minus skal konkurrere i abonnementsmarkedet for møbler og interiør basert på vår spisskompetanse innen sirkulært design av verdikjeder og produkter. Vi startet opp fordi vi så det var mulig å levere 2050-miljøregnskap i dag, altså produkter basert på verdikjeder som legger til rette for økt biomangfold, nøytral karbonpåvirkning (også netto karbonnegativt) og som ikke forbruker mer naturressurser enn naturen gjenskaper, sier Kristian N. Harnes, medgründer og daglig leder.
– Hva er den siste milepælen dere har oppnådd? Hvilket mål/milepæl er det neste dere jobber mot?
– Det siste året har vi langt på vei bevist at netto karbonnegative verdikjeder for møbler er mulig (men at det ofte kan være lurt å være bittelitt på plussiden). Vi har også løst den store finansielle barrieren med å kunne tilby fysiske abonnementsprodukter - og testet dette med et knippe testkunder. Målet for de neste 12 - 18 mnd (etter emisjon) er å lande 100 prosjekter på abonnement i Skandinavia, som tilsvarer rundt 10 millioner kroner i årlig gjentakende inntekter, sier Harnes.
Scandinavian Ocean Minerals
Selskapet høster mineraler og restaurerer økosystemet i Østersjøen.
Arealize
Selskapet tilbyr en plattform som med bruk av AI konverterer plantegninger av næringseiendom til et enkelt og redigerbart format og gir forslag til optimal utforming.
– Våre primærbrukere er utleiesjefer, prosjektsjefer og planleggere, sier daglig leder Sophie Irgens.
– Hva er den siste milepælen dere har oppnådd? Hvilket mål/milepæl er det neste dere jobber mot?
– I høst oppnådde vi våre første gjentakende inntekter fra internasjonale brukere av plattformen, noe som bekrefter at løsningen vår er skalerbar på tvers av landegrenser uten behov for tilpasninger. Vår neste store milepæl er lansering av oppgradert versjon i Q2 2025, som vil legge et solid grunnlag for våre ambisiøse vekstplaner fremover, sier Irgens.