karriere

Han går fra Oda til Xeneta

Nicolai Bjaanæs skal jakte talenter til Xeneta og deler oppskriften på «god kultur».

Nicolai Bjaanæs jobbet i Odas People-team. Nå leder han rekrutteringen i Xeneta.
Publisert Sist oppdatert

Nicolai Bjaanæs er ny «Talent Acquisition Manager» i Xeneta. Han leder nå rekrutteringen i selskapet - som i fjor høst hentet 790 millioner kroner.

Bjaanæs var tidligere en del av People-teamet i Oda.

Matleveringsselskapet sparket i fjor 70 ansatte.

– På grunn av usikkerheten i verdensøkonomien og dets følger for kapitalinnhenting, gikk Oda fra blitzscaling til å sterkt nedjustere rekrutteringsbehovet, sier han.

– Som rekrutterer er jo ikke det optimalt. Det var muligheter til å forflytte seg internt i HR, men jeg ville se om det fantes andre spennende utfordringer utenfor Oda.

Derfor var det enkelt å takke ja til jobben i Xeneta, forteller Bjaanæs.

– De virket å ha et finfint team og innovativt produkt, dog med tanke på den fantastiske kulturen og menneskene i Oda, så var det også bittersøtt å dra videre, sier han.

Kamp om talenter

Bjaanæs har en mastergrad i organisasjonspsykologi fra BI og Tilburg University.

– Det er naturligvis generelt utfordrende tider for scaleups for tiden, men Xeneta opererer veldig fornuftig og bygger på solid vekst. Og så er det alltids en kamp om utviklere, produkt- og dataspesialister, men det er jo litt av moroa også.

Han har også tidligere jobbet med rekruttering i ISCO Group og Nets.

– I Oda lærte jeg hvor gøy det er å jobbe i en scaleup, med den uforutsigbarheten og entusiasmen som finnes der. Og hvor viktig det er å ha en empatisk og god kultur som gjennomsyrer hele selskapet. Jeg håpet å finne et nytt sted med begge disse komponentene, og derfor gikk jeg til nettopp Xeneta.

– Så hva er egentlig «god kultur»?

Bjaanæs understreker at kulturfaktorer vil være avhengig av personlige preferanser og hvilken bransje man er i, blant flere ting, men sier:

– For å snakke for meg selv, så har det både i Oda og Xeneta for det første vært et sterkt fokus på en empatisk og omsorgsfull arbeidsplass, og en klar forventning til ledere om å sørge for psykologisk sikkerhet og inkludering.

Han fortsetter:

– Det har også vært viktigere med mangfold, både i personligheter og bakgrunner, som man også bevisst vektlegger i rekrutteringen. Og så føles det som en mer uformell stemning generelt sett, hvor bekledning og hierarki og gamle tanker rundt profesjonalitet er av liten interesse, og man i stedet har lavere skuldre, mer humor, og ansatte føler de kan være åpne og være seg selv, sier Bjaanæs.

– Og hvordan sikrer et selskap seg alt dette?

– For å sikre seg dette tror jeg man må gå bevisst inn for det som selskap, og det må være holdninger som deles av ledere og ansatte, og som særlig ledere - og rollemodeller - går foran i å vise og vektlegge i rekruttering, målsetting, og generell prat og væremåte rundt på kontoret, sier han og legger til:

Bjaanæs mener det er viktig å møte medarbeidere på en åpen og ikke-dømmende måte - og høre hva som er viktig for dem.

– Samtidig som man klarer å legge vekk foreldete forestillinger om hva en profesjonell og formell arbeidsplass bør være. Det er i hvert fall noe jeg mener å ha sett hos flere startups og scaleups og blant mange yngre arbeidstakere - og som jeg mener er en veldig god retning for en mer åpen og inkludere arbeidslivskultur, sier han.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!