LEDELSE

Han har spesialisert seg på å ta over etter gründere: Erstatter Kimberly Larsen i Timetoriot

To ganger tidligere har Petter Trobe vært arvtaker til lederstillinger etter gründere. Nå gjør han det igjen.

Publisert

Da tidligere skuespiller Kimberly Larsen startet plattformtjenesten Timetoriot (TTR) for fem år siden, var ambisjonen å endre en hel industri ved å kobler frilansere med produksjonsselskaper i film-, tv- og underholdningsbransjen.

Nå har tjenesten 70.000 registrerte brukere og har skaffet seg en god posisjon i markedet.

Tidligere i år ble det kjent gjennom Shifter at Larsen hadde funnet sammen Forgerock-gründer Lasse Andresen, og sammen startet duoen en ny type sosialt nettverk.

Å ri to hester er ikke bærekraftig i lengden, mener Larsen, og tar nå konsekvensen av det. Hun går av som daglig leder i Timetoriot.

– TTR er mitt livsverk. Det føles på mange måter som en forlengelse av meg selv. Jeg vokste opp i frilans-økonomien og det betyr mye å få være med på å bidra til bedre vilkår og tilgjengelighet. TTR er blitt en viktig bauta i den kreative industrien, og lever nå «sitt eget liv» uten meg, sier hun.

Erstatteren kjenner det norske oppstartslandskapet godt. Petter Trobe har tidligere ledet byråene Myreze og Superblaise, også da som arvtaker etter gründere. Han har også erfaring som gründer selv, og har etablert esport-laget N47 og matvareprodusenten Munsj.

Nå blir han altså daglig leder i Timetoriot etter Larsen.

– Det kjennes både riktig og viktig å la Petter profesjonalisere det nå. Han er strategisk god, samtidig som vi er enige om de viktige verdiene som TTR står for. Jeg føler meg trygg på at han er den rette til å ta det neste skrittet, og nå TTRs ekte potensial, sier Larsen.

Ut av det operative

Forespørselen kom overraskende på Trobe. Han har kjent Larsen helt siden oppstarten av Timetoriot, da Myreze gjorde en branding-prosjekt for den ferske startupen, under nettopp Trobes ledelse. Siden har han fulgt utviklingen i TTR tett.

– Jeg spurte om hun hadde tid til en prat om det nye prosjektet hennes, og under det møtet spurte hun om jeg ville ta over ledelsen i Timetoriot. Det kom nokså overraskende, men jeg trengte ikke lang betenkningstid. Hun kjenner meg og vet hvilke kvaliteter jeg har, og det gjør meg trygg på at valget er gjennomtenkt, sier Trobe.

I Myreze og Superblaise ble gründerne værende i selskapet og jobbet tett med Trobe etter at han tok over ledelsen. I Timetoriot går Larsen ut av den operative driften, men blir til gjengjeld styreleder.

– Hvis du har laget et barn og skal overlate det til noen andre, vil du at oppdragelsen skal være den samme. Men jeg tror at alle gründerne som har gitt meg jobb, også har mye selvinnsikt og forstår nødvendigheten av et lederskifte. Mange vil også gå tilbake til det de er best på og som de synes er mest interessant. Det er ikke nødvendigvis ledelse, sier Trobe.

Ingen frykt for den syvende far

Likevel kunne han godt tenke seg at Larsen ble værende i den daglige driften av TTR. Han er ikke redd for noen syvende far i huset-tilstander, med overstyring fra gründers side.

– Gründerne i alle de tre selskapene jeg har ledet, inkludert Kimberly, har vært tydelige på at det ligger en tillit i bunn. Så jeg synes det har vært en god og fin opplevelse, sier Trobe.

Han forteller tvert imot at Larsen med overgangen ønsker seg «litt drastiske endringer».

– Da får jeg alle muligheter til å bygge produktet og få inn mine egne tanker. Det gir ekstra motivasjon når man får friheten til det, og føler at man blir lyttet til.

En gründer med fasit er drepen

En slik holdning er riktignok ikke gitt når en gründer gir fra seg lederansvaret i eget selskap, vedkjenner han.

– Jeg tror det spinner tilbake til lysten til å lykkes. Da involverer man seg kanskje ekstra. Det gjelder nok ledere generelt; det er lett å blande seg der ting bør utvikle seg selv. Og man kjenner nok litt ekstra på det når man er gründer.

– En gründer som låser seg til sin idé som fasit, tror jeg er drepen for de fleste selskaper. Da blir det umulig å skalere. I den hastigheten verden endrer seg nå, kan du ikke låse deg. Du må ha evnen til å pivotere ofte. Om de tankene kommer internt eller eksternt fra, må en gründer bare akseptere.

Kultur er det viktigste

Når andre gründere vurderer å gi fra seg tømmene, er det flere ting som spiller inn, mener han, og nevner for eksempel hvilken fase selskapet er i og om det er medgründere inne i bildet. En ting er likevel klokkeklart for Trobe:

– Kultur er det viktigste. Det må man ha i bakhodet når man leter etter en ny person. Man må vite hvilke verdier selskapet skal stå for i fremtiden. Folk har ulike visjoner og verdier, og det er viktig å finne noen som deler disse. Ellers kan det bli krasj melleom gründer, ny leder, og med de ansatte.

– Det betyr ikke at du må finne en som er lik deg, men noen med samme end goal. Det må stemme overens. Deretter kan man gjerne lete etter andre og utfyllende kvaliteter, særlig hvis gründeren blir værende i selskapet, sier han.

Samtidig mener Trobe at det er mange fordeler med å komme inn som «leder nummer to».

– Først og fremst er det en drive og lidenskap, som det er gøy å bli smittet av, og som man ikke finner andre plasser. Jeg tror også at evnen og lysten til å lære bort, er sterkere blant gründere. Jeg har lært ekstremt mye de plassene jeg har vært.

Den viktige nysgjerrigheten

Dette læringsaspektet trekker Trobe frem som spesielt viktig når han vurderer prosjekter han vil involvere seg i.

– Derfor har jeg vært innom forskjellige bransjer og selskaper. Jeg elsker å tilegne meg ny kunnskap. Jeg vil se det samme i gjengen som er i selskapene jeg kommer til. De må være utforskende, de må ha lyst til å være nysgjerrig. Enten på selskapet, på produktet, eller på seg selv. Det opplever jeg nå, og der jeg har vært før.

De første grepene

Trobe tror også at han er bedre rustet for oppgaven han nå tar fatt på, enn han var i sine tidligere lederroller.

– Jeg har et mer strategisk hode, og kan litt mer om inntektsstrømmer og hvordan man skal tjene penger på riktig måte, uten at det går på bekostning av grunnverdiene i selskapet.

– En av mine styrker handler om å snakke gjennom et produkt og komme på nye måter å gjøre eksisterende ting på. Det første jeg gjør, er å analysere produktet. Hvor ligger inntektsstrømmene og hvor bruker vi mest energi? Så ser jeg på om det er nyttig å omfordele de.

– Og så er det selvsagt viktig å snakke med de involverte. Man tar ikke bare over et selskap, man tar over en kultur, sier Trobe.

Nye målsetninger

Timetoriot jobber for øyeblikket med å flytte til en ny plattform, som krever at alle brukere onboardes på nytt. Det er snakk om over 70.000 brukere. Det blir første oppgave for Trobe.

Han har også noen klare målsetninger for det første året under hans ledelse: 50 nye produksjonsselskaper om bord, og 1000 betalende medlemmer i et nytt produkt for de mest engasjerte og dedikerte frilanserne.

– Vi skal bli go-to for hele TV- og filmbransjen. Alt fra jobber, til å utvikle bransjen gjennom meningsutveksling, skal vi stå for.