politikk

Krf-lederen ut mot regjeringens gründerpolitikk: – Den overordnede politikken slår ihjel de fine ordene de bruker

Den ferske fungerende partilederen slenger seg på kritikken mot regjeringens gründerpolitikk. 

Krf-leder, Dag-Inge Ulstein
Publisert

Den ferske fungerende lederen for Kristelig Folkeparti (Krf), Dag-Inge Ulstein, er tydelig på hva han mener er den største utfordringen for omstilling og innovasjon i norsk næringsliv i dag:

– Nå er det regjeringen, dessverre, sier han. 

Som politiker i et av partiene i den borgerlige opposisjonen på Stortinget, er kritikken kanskje ikke så overraskende.

Ulstein er også blant dem som klør seg i hodet etter at regjeringen fredag forrige uke la frem «gründermeldingen». 

– «Hva er det de har jobbet med?», tenkte jeg. Jeg tror det er lite de som nå faktisk sliter opplever å finne av hjelp i den meldingen, sier Ulstein. 

Til Shifter reagerte flere gründerprofiler på at stortingsmeldingen blant annet ikke tok for seg noe om skatt – som mange nettopp har løftet frem som viktig for startups og teknologi-innovasjon i forkant. 

Også Ulstein mener meldingen mangler troverdighet: 

– Den overordnede politikken slår ihjel de fine ordene de har og bruker for å fremsnakke bransjen, sier han. 

Les hvilke tiltak regjeringen foreslår i denne saken!

Selv er Krf-lederen tydelig på hva han mener er nødvendig for å få fart på omstillingen i Norge, blant annet å fjerne exit-skatten og formuesskatten på arbeidende kapital – noe også de andre borgerlige partiene støtter.

Høy prioritet 

Som fungerende partileder lover Ulstein å holde verdiskapning høyt på agendaen inn mot neste valg: 

– Et av de aller viktigste politiske prosjektene fremover blir å sørge for at Norge klarer å omstille seg, diversifisere økonomien og stimulere konkurransekraften, sier han. 

Innsatsfaktorene han mener skal til handler om å sikre tilgangen til kapital og internasjonalt talent.

– Vi ligger så langt bak veldig mange av de vi kan sammenligne oss med på innovasjonsbarometerne, og vi kommer ikke til å lykkes hvis gründere ikke får en viktigere rolle, sier han. 

Ulstein mener det ikke bør komme overraskende at partiet vil prioritere innovasjons-spørsmål høyt: 

 – Det handler om verdier og er det noe partiet vårt har vært tuftet på siden start så er det å snakke om og løfte verdier. Å sørge for at det er insentiver for å skape virksomheter og nye arbeidsplasser, er kjernen i det jeg definerer som god Krf-poltikk, understreker han. 

Vil ha ekspertråd med techgründere representert

Blant det han mener bør komme på plass så fort som mulig er et slags omstillings- og innovasjonsråd – etter en modell utprøvd i Finland. 

Der jobber en gruppe på rundt 20 personer representert fra næringsorganisasjoner, akademia og forskning, med å se på den langsiktige politikken rundt innovasjon. 

Rådet blir direkte ledet av statsministeren. 

– Et sånt råd kan sørge for at det er trykk på de langsiktige perspektivene og kan følge med på rammebetingelsene og endringene som skjer internasjonalt, sier Ulstein. 

Partilederen har tidligere omtalt forslaget om et slikt råd i lokalavisa nett.no. 

– Det handler om å sørge for at det er en tydelig og tett kanal mellom øverste politiske myndighet og kompetansen i næringslivet, som vet hvor skoen trykker, sier han. 

Også tech-gründere må være en del av et slikt råd, mener Ulstein:

– Fordi ofte blir de skatte-utfordringene gründerselskaper har, nettopp underkommunisert. Dette skal helt frem i pannebrasken, aller helst hos statsministeren. 

Han understreker at innovasjon og gründerskap også er viktig for å opprettholde velferdssamfunnet: 

– Jeg har sagt at det virker som venstresiden ser på bedriftseierne som en slags trussel mot fordeling og likhet, men det er jo det motsatte. Vi trenger verdibevisste ledere og gründere for å skape inntekter og verdier, som er utgangspunktet for et solidarisk velferdssamfunn.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.