helse
Legelisten vil lokke kundene med timer hos andres fastleger
Legelisten har kommet med en ny tjeneste som lar pasienter booke seg inn hos fastleger de ikke er registrert hos.

Har du noen gang ventet i ukevis på en time hos fastlegen, for et problem du helst skulle ha løst i går? Det visste du kanskje ikke, men joda – det er faktisk fullt mulig å booke time hos andre fastleger enn din egen.
Legelistens nye frieriet til kundene er at de nå skal rydde opp i forvirringen og kaoset som gjerne oppstår hvis du prøver på nettopp dette.
Oppstartsselskapet som er mest kjent for vurderinger av norske leger – lanserte nylig en tjeneste hvor man kan booke time hos fastleger med ledig kapasitet.
– Det finnes fastleger med ledig kapasitet, for eksempel de som ønsker flere pasienter, forklarer gründer Lars Haakon Søraas.
Bestilling hos andre leger
Timebooking har allerede vært tilgjengelig for andre helseaktører som tannleger og kiropraktorer på Legelisten en god stund.
Søraas peker på flere gode grunner til å tilby en lignende løsning for fastleger:
– Det kan være nyttig i situasjoner hvor du vurderer å bytte fastlege, eller hvis din egen har lang ventetid og du trenger raskere behandling, sier han.
Tjenesten kan også brukes til å få en «second opinion» hvis man er uenig eller usikker på vurderingen fra sin faste lege.
– Dette er pasientrettigheter som allerede finnes, men som få kjenner til, påpeker Legelisten-gründeren.
Positivt for legene
Legelisten har derfor inngått samarbeid med fastleger som ønsker å gjøre ledige timer tilgjengelige.
Så langt kan man bestille time hos seks fastleger.
– For legene er det positivt å få fylt opp ledige timer som ellers kunne stått ubrukt. For nye fastleger kan det også være en god måte å tiltrekke seg pasienter – nærmest som en prøvetime.
Prisen for pasienten er den samme som hos deres faste lege, forsikrer Søraas.
– Det er altså en rimelig løsning. Fastlegene tjener på timene, og kanskje får de en ny pasient hvis vedkommende har en god opplevelse og ønsker å bytte fastlege.
På den måten tror han tjenesten kan utfordre andre private-helseaktører som tilbyr timer med kort ventetid, som Dr.Dropin.
Avlastning
En annen fordel er at tjenesten kan avlaste legevakten, tror Søraas.
– De mottar gjerne mange pasienter som egentlig burde vært hos fastlegen sin.
Foreløpig er det ikke helt skrevet i sten hvordan Legelisten skal tjene penger på løsningen, men Søraas påpeker at det kan være i fleres interesse å ha den på plass.
– Den gagner pasientene, fastlegene og de kommunale legevaktene, påpeker gründeren. Vi har derfor kalt det et kinderegg.
Fortsatt i pilotfase
Flere leger er nå på vei inn i tjenesten, som ble lansert som et prøveprosjekt i desember i fjor, sier Søraas.
– Vi er fortsatt i en pilotfase hvor vi tester om det fungerer teknisk, om pasientene forstår konseptet og om fastlegene får relevante pasienter, sier han.
De første erfaringene har vært positive, ifølge han.
– Det har vært lite eller ingen problemer med pasienter som bare er ute etter medisiner som andre fastleger har sagt nei til – noe fastlegene i utgangspunktet kan være bekymret for.
Målet er å bygge et landsdekkende tilbud.
– Vi har nå 5 fastleger i Oslo og et par i Kristiansand. Når vi på plass ti-femten fastleger i Oslo, vil jeg si at vi har et tilbud som kan være vesentlig bedre og billigere enn de alternativene som eksisterer i dag.
Legelisten ser også på muligheten for å utvide konseptet til kommunale fysioterapitjenester.