politikk

Massivt gründer­opprop i Europa

Et enormt antall aktører fra det europeiske startupmiljøet har signert oppropet, som tar til ordet for å samle hele økosystemet på tvers av landegrenser. 

EU-flagget.
Publisert

En lang rekke personer i det europeiske startupmiljøet har signert gründeroppropet, som oppfordrer politiske beslutningstakere til å forene startup-økosystemet i Europa. 

«Mens amerikanske investorer investerer på tvers av hele landet, holder europeisk kapital seg innenfor nasjonale grenser. Resultatet: hemmet fremgang, uforløst potensial og en kunstig grense for suksessmulighetene til våre startups», påpekes det i oppropet (oversatt fra engelsk). 

Blant dem som har signert oppropet finner man gründeren bak startups som Stripe, Rohlik og Supercell, samt investorer i Atomico, Sequoia og Speedinvest. 

– Det har lenge vært snakk om at en av utfordringene knyttet til det å bygge store startups i et fragmentert europeisk marked, med egne lover, regler og interne markeder, forklarer Mesh-gründer Anders Mjåset om oppropet og fortsetter: 

– En idé har derfor vært å lage et felles rammeverk for oppstarts og vekstselskaper for enklere byråkrati, investeringer og incentivering av ansatte gjennom felles regler for opsjoner. 

Mesh-gründer og NAST-leder, Anders Mjåset

Han leder startupmiljøets egen interesseorganisasjon i Norge, NAST, som nå jobber med å finne ut av hvordan norske gründere kan påvirke politikerne før valget neste år. 

Han har tidligere påpekt at Norge nettopp bør se mer til Europa, der han mener man i større grad har forstått behovet for tech-bedrifter og startups. 

– Dette er et opprop for dette, og det kommer parallelt med at Europa våkner til viktigheten av innovasjon og teknologi, sier Mesh-sjefen. 

– God timing 

Mjåset peker blant annet på rapporten «EU Competitivness», utarbeidet av tidligere statsminister i Italia og sjef for den Europeiske Sentralbanken, Mario Draghi, for å vise til dette. 

– Hans konklusjon er at vi allerede har falt bak Kina og USA med tanke på innovasjon, teknologi og konkurransekraft – som bør være prioritet nummer én, over mange andre saker, forklarer han. 

– Poenget er at man fra toppnivå, også blant konservative bankfolk i Europa, har forstått dette, understreker Mjåset. 

Han tror dermed timingen for oppropet, som blant annet retter seg mot de nye EU-kommissærene som snart skal i gang med jobbe med sin agenda for de kommende årene, er god. 

Han tror den også vil bli behandlet som et seriøst forslag. 

– Noe det ikke ville blitt sett på som for bare to til tre år siden, påpeker han. 

Dette foreslås

Oppropet tar altså til orde for å forene bransjen i hele Europa ved blant annet å etablere en pan-europeisk startup-enhet som skal sørge for: 

  • Standardisering av investeringsprosesser for å muliggjøre reelle pan-europeiske investeringer.
  • Etablering av et enhetlig aksjeopsjonsprogram for ansatte, slik at flere får ta del i startupsuksesser.
  • Forenkling av grensekryssende operasjoner, som ansettelser og kapitalflyt.
  • Full digitalisering av inkorporeringsprosessen, slik at det tar bare noen få timer å etablere et selskap.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.